Molly’s Game

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017

Διάρκεια: 140 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Aaron Sorkin 

Πρωταγωνιστούν: Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner, Michael Cera, Jeremy Strong, Chris O'Dowd, J.C. MacKenzie, Brian d'Arcy James, Bill Camp, Graham Greene, Justin Kirk, Angela Gots, Natalie Krill, Stephanie Herfield, Madison McKinley.

Υπόθεση: Η Μόλι Μπλουμ, κόρη καλής οικογενείας του Ντένβερ με πατέρα επιφανή ψυχίατρο (εντελώς καταπιεστικό όμως)  και με λαμπρές προοπτικές Νομικών σπουδών, ξεκινά με μεγάλες φιλοδοξίες να κάνει παράλληλα καριέρα ως σκιέρ. Όταν όμως φθάνει να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αυτή η πολλά υποσχόμενη αθλητική καριέρα τελειώνει άδοξα λόγω σοβαρού τραυματισμού. Διακόπτοντας τις σπουδές της, η Μόλι μετακομίζει στο Λος Άντζελες και βρίσκει τυχαία δουλειά ως γραμματέας ενός τύπου που διοργανώνει ιδιωτικά παιγνίδια πόκερ όπου παίζονται μεγάλα ποσά και στα οποία συμμετέχουν κινηματογραφικοί αστέρες, επιχειρηματίες και διαβόητοι μαφιόζοι. Η τύχη και η διορατικότητά της τα φέρνουν έτσι ώστε η Μόλι να ανεξαρτητοποιηθεί και να γίνει αυτή η αρχόντισσα του παιγνιδιού. Επί δέκα και πλέον χρόνια, ζώντας ανάμεσα στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη, η Μόλι απολαμβάνει τους καρπούς της εξυπνάδας της όμως η «τύχη» της στερεύει όταν μπαίνει στο «μάτι» της ρωσικής μαφίας. Και εκεί που έχει σχεδόν αποσυρθεί, έρχεται το τελικό χτύπημα όταν μέσα στη νύχτα, συλλαμβάνεται από το FBI βαρυνόμενη με εγκληματικές κατηγορίες. Καθώς ο κίτρινος τύπος οργιάζει, ο δικηγόρος της σταδιακά ανακαλύπτει ότι στην «παρτίδα» της Μόλι υπάρχουν περισσότερα κρυμμένα «χαρτιά», απ’ όσα έχουν βγει  στην επιφάνεια…

 

Ο βραβευμένος με Oscar σεναριογράφος του Social Network και δημιουργός του τηλεοπτικού The West Wing επιχειρεί με την ιστορία της Μόλι Μπλουμ ένα δυνατό σκηνοθετικό ντεμπούτο, βασισμένος φυσικά στο δικό του ευφυές σενάριο, γεμάτο ρεαλιστικές και πνευματώδεις διαλογικές μονομαχίες-σήμα κατατεθέν της αιχμηρής και διεισδυτικής πένας του. Χωρίς να καταθέτει κάτι νέο από σκηνοθετική άποψη, καταφέρνει και πάλι να παρουσιάσει ένα άριστο δείγμα αυτού που ονομάζεται ταινία σεναρίου και ηθοποιών. Με επικεφαλής τη γεννημένη για το ρόλο της Μόλι Τζέσικα Τσάστειν (ήδη υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα) και με ένα εκλεκτικό και αλάνθαστο καστ, ο Σόρκιν πιάνει από τα μαλλιά μια αληθινή ιστορία (ή τουλάχιστον έτσι διατείνεται η Μόλι Μπλουμ) που άπτεται του περιβόητου Αμερικανικού ονείρου και την επενδύει με ψυχαναλυτικές ευκολίες, κραυγαλέο πατερναλισμό και μπόλικη καταπιεσμένη γυναικεία επιθυμία για να μας παραδώσει τη δική του βερσιόν του φαινομένου Μόλι Μπλουμ.

Η βασική πλοκή της ταινίας βέβαια όπως και η προοπτική της απέναντι στα γεγονότα υιοθετούν το αφήγημα της ίδιας της Μόλι, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για πρόσωπα και πράγματα και χωρίς περαιτέρω ρεβιζιονιστικές προσεγγίσεις. Λίγη σημασία όμως φαίνεται να έχει για τον Σόρκιν η ακρίβεια των λεγομένων από τη Μόλι αφού ουσιαστικά χρησιμοποιεί το δικό της αφήγημα για να χτίσει το δικό του. Ένα αφήγημα που επιμένει στη μαγεία του παιγνιδιού και θα ενθουσιάσει καταρχήν τους γνώστες του. Από την άποψη της κριτικής αντιμετώπισης των γεγονότων είναι αλήθεια ότι θα μπορούσε και καλύτερα αφού έχει φροντίσει να λειάνει καλά τα όποια θέματα ηθικής και νομιμότητας εγείρονται κατά την αφήγηση, παραδίδοντας ένα ας πούμε «εγκεκριμένο» σενάριο. Γιατί τι άλλο παρακολουθούμε επί δυόμιση ώρες αν όχι την ματαιόδοξη κατασπατάληση χρημάτων που έχουν συσσωρευθεί χωρίς κόπο και με τουλάχιστον αδιαφανείς μεθόδους από κακομαθημένους εγωπαθείς και προβληματικούς εκπροσώπους μιας διεφθαρμένης παγκόσμιας ελίτ. Έστω κι έτσι, είναι τόσο καλά στημένο το παιγνίδι που μας παίζει ο Σόρκιν που ούτε που καταλαβαίνουμε για πότε περνούν αυτές οι 2 ώρες και 20 λεπτά ταινίας. Το σπιντάτο μοντάζ και η στιλάτη φωτογραφία συντελούν τα μάλα στην επιτυχία του εγχειρήματος. Όπως και η στιβαρή και άκρως γοητευτική παρουσία του Ίντρις Έλμπα και του Κέβιν Κόστνερ στους ρόλους δικηγόρου και πατέρα αντίστοιχα.

Όποιος κι αν είπε πάντως ότι οι πιο γοητευτικοί κινηματογραφικοί τυχοδιώκτες είναι γένους αρσενικού δεν είχε γνωρίσει ούτε τη Μόλι ούτε τη Τζέσικα!

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 04.01.2018