Η Μορφή του Νερού επικεφαλής της Οσκαρικής κούρσας με 13 Υποψηφιότητες

 

Oscar Time is here again! Πριν από λίγο ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για τα 90ά βραβεία Oscar της Αμερικάνικης Ακαδημίας με αναμενόμενες όπως πάντα ταινίες αλλά και ηχηρές παραλείψεις. Σε μια χρονιά με αρκετά υψηλό ποιοτικό επίπεδο παραγωγών ο ανταγωνισμός όπως είναι φυσικό είναι τεράστιος και η οσκαρική φιλολογία θα ενταθεί μέχρι τις 4 Μαρτίου οπότε και θα ανοίξουν οι φάκελοι. Μέχρι τότε ας ρίξουμε μια πρώτη ματιά στους υποψήφιους.

Από diversity εννοείται ότι σκίζουμε και φέτος, με ταινίες όπως Να με φωνάζεις με το όνομά σου, Mudbound, Get Out! και Lady Bird να φιγουράρουν στην πρώτη σειρά με αρκετές υποψηφιότητες η κάθε μία. Εξάλλου είναι μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τις αποκαλύψεις των σεξουαλικών παρενοχλήσεων πίσω από τη βιτρίνα της βιομηχανίας του θεάματος που οδήγησαν στην γέννηση και την μετέπειτα επέλαση του #metoo, ενός νεοφεμινιστικού κινήματος κάθαρσης που δυστυχώς πολύ γρήγορα μοιάζει να παρεκτρέπεται σε καλλιτεχνικό κυνήγι μαγισσών. Τα αποτελέσματα αυτής της μίξης ηθικής και τέχνης δεν θα αργήσουν να φανούν καθώς μεγάλοι και πολυβραβευμένοι καλλιτέχνες «εξαφανίζονται» εν μια νυκτί από τον χάρτη. Όπως ο Γούντι Άλεν και το φετινό Wonder Wheel με τη συγκλονιστική Κέιτ Γουίνσλετ που κανένας δεν «πρόσεξε»… Δεν θέλουμε να φανταστούμε κάτι αντίστοιχο τη χρονιά που βραβευόταν η άλλη Κέιτ για τη Θλιμμένη Τζάσμιν. Συμπέρασμα: πολιτική ορθότητα και δημοκρατική καλλιτεχνική έκφραση είναι αταίριαστοι συνοδοιπόροι. Όταν το Χόλιγουντ καταλάβει ότι πρέπει να σταματήσει να στήνει δικαστήρια και να αφήσει στην κρίση της δικαιοσύνης τα ποινικά εγκλήματα, φροντίζοντας μόνο για την τήρηση ενός ευνόητου κώδικα αξιοπρεπούς επαγγελματικής συμπεριφοράς και επιτέλους για το σεβασμό της εργαζόμενης γυναίκας, εφαρμόζοντας στην πράξη τις διακηρυγμένες προοδευτικές ιδέες του, μπορεί να είναι αργά.

Πέρυσι, το La La Land είχε ισοφαρίσει τις 14 υποψηφιότητες του Τιτανικού του Κάμερον, ύστερα από 19 ολόκληρα χρόνια. Ο άθλος παραλίγο να επιτευχθεί ξανά φέτος από τη Μορφή του Νερού, την πολυαναμενόμενη ταινία του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο που έφθασε τις 13 υποψηφιότητες.  Βασικές, μουσικές, καλλιτεχνικές τα πάντα! Ούτως ή άλλως μαζί με τις Τρεις Πινακίδες που έφθασαν τις 7 υποψηφιότητες είναι ένα από τα φαβορί για πολλαπλές βραβεύσεις! Στις Χρυσές Σφαίρες κέρδισε ήδη σκηνοθεσία και μουσική. Αναμενόμενη η συγκομιδή, αβέβαιες όμως φέτος οι προβλέψεις αφού οι ανταγωνιστές είναι σκληρά καρύδια!.

Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά:

Καλύτερη ταινία:

Call Me by Your Name (Να με φωνάζεις με το όνομά σου),

Darkest Hour (Η πιο σκοτεινή ώρα),

Dunkirk (Δουνκέρκη),

Get Out (Τρέξε!),

Lady Bird,

Phantom Thread (Αόρατη Κλωστή)

The Post,

The Shape of Water (Η Μορφή του Νερού),

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ του Μιζούρι). 

9 φέτος οι υποψήφιες και ανάμεσά τους φαβορί (όχι όμως ακλόνητο) η Μορφή του Νερού με τις 13 συνολικά υποψηφιότητες. Οι τρεις πινακίδες εμφανίζονται πιο αποδυναμωμένες αφού παρά τις 7 υποψηφιότητες στερούνται τη βασική υποψηφιότητα σκηνοθεσίας, ωστόσο δεν έχουν πει την τελευταία λέξη. Με 8 υποψηφιότητες η Δουνκέρκη και με 6 το Darkest Hour δεν φαίνονται επικίνδυνοι αντίπαλοι στην κατηγορία ενώ outsider παίζει το Call me by your name. Αν υποψιαστώ Get Out τι να πω, το παρακάναμε diversity το πράμα! 

 

Σκηνοθεσία:

Christopher Nolan για το Dunkirk,

Jordan Peele για το Get Out,

Greta Gerwig για το Lady Bird,

Paul Thomas Anderson για το Phantom Thread,

Guillermo del Toro για το The Shape of Water.

Δαγκωτό στον Del Toro το βραβείο, εκτός αν ο Paul Thomas Anderson (που δεν ήταν υποψήφιος στα αντίστοιχα συντεχνιακά βραβεία) κάνει την ανατροπή. O Martin McDonagh των τριών πινακίδων δεν είχε καμιά ελπίδα όπως και ο Steven Spielberg για το The Post.

Α΄Ανδρικός Ρόλος:

Timothée Chalamet, Call Me by Your Name

Daniel Day-Lewis, Phantom Thread

Daniel Kaluuya, Get Out

Gary Oldman, Darkest Hour

Denzel Washington, Roman J. Israel, Esq.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το Oscar έχει κλειδώσει για τον μεγάλο Όλντμαν αλλά είναι έτσι; Για την Ακαδημία μιλάμε, τα μέλη της οποίας έχουν ανατρέψει επανειλημμένα τα προγνωστικά. Μήπως προτιμήσουν τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις που «απειλεί» με αποχώρηση μετά από αυτή την ταινία; Μήπως κάποιον από τους 2 νεαρούς πρωτάρηδες; Και ο μέγας Ντένζελ; Όλα είναι σίγουρα μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Παρατήρηση: όπως πέρυσι με το Sully έτσι και φέτος με το The Post o Tom Hanks δεν είδε προκοπή. Τι έγινε παιδιά; Τον στείλατε πρόωρα στη σύνταξη; Και βέβαια ο Ντάνιελ ο Ντέι ο Λιούις «έφαγε» τη σίγουρη υποψηφιότητα του Τζέιμς Φράνκο που μεσούσης της ψηφοφορίας κατηγορήθηκε για σεξουαλικά σκάνδαλα. Αμ πως!

 

Α΄ Γυναικείος Ρόλος:

Sally Hawkins, The Shape of Water

Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Margot Robbie, I, Tonya

Saoirse Ronan, Lady Bird

Meryl Streep, The Post

Η μεγάλη (ναι, αυτή) έφθασε στην 21η της Υποψηφιότητα, όμως το ραντεβού με τον Oscar είναι κλεισμένο για τη Frances και τις πινακίδες της. Όλες οι υποψήφιες είναι καλές και αυτές που δεν τα κατάφεραν να χωρέσουν στην 5άδα (λέγε με Emma Stone στο Battle of the Sexes και Jessica Chastain στο Molly’s Game) ακόμη καλύτερες. Είπαμε όμως: Frances!

Β΄Ανδρικός Ρόλος:

Willem Dafoe, The Florida Project

Woody Harrelson, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Richard Jenkins, The Shape of Water

Christopher Plummer, All the Money in the World

Sam Rockwell, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Σπουδαίες οι ερμηνείες (λατρεμένος Woody Harrelson) και ελαφρύ το προβάδισμα του χαρισματικού Sam Rockwell. Η υποψηφιότητα του γερο-Christopher δεν είναι καθόλου χαριστική, δεδομένων μάλιστα των συνθηκών κάτω από τις οποίες αποσπάστηκε. Πιθανόν όμως να στέρησε μια θέση στην 5άδα από τον Armie Hammer του Call me by your name η και τον Steve Carrell του Battle of the Sexes. Με Rockwell μπροστά αναμένεται μια αμφίρροπη μάχη.

Β΄ Γυναικείος Ρόλος

Mary J. Blige, Mudbound

Allison Janney, I, Tonya

Lesley Manville, Phantom Thread

Laurie Metcalf, Lady Bird

Octavia Spencer, The Shape of Water 

Η σαρωτική Allison Janney οδηγεί λογικά την κούρσα, αλλά με την Octavia Spencer ποτέ δεν ξέρεις! Και που είναι η Hong Chau του Downsizing, ΟΕΟ;

 

Διασκευασμένο Σενάριο:

Call Me by Your Name, James Ivory

The Disaster Artist, Scott Neustadter & Michael H. Weber

Logan, Scott Frank & James Mangold και Michael Green

Molly’s Game, Aaron Sorkin

Mudbound, Virgil Williams & Dee Rees

Ένα και ένα, διαλέξτε και πάρτε! Ακριβώς η ίδια 5άδα με τις υποψηφιότητες της Ένωσης Σεναριογράφων. Πιθανόν προηγείται ο Aaron Sorkin. Ποιος να ξέρει;…

Πρωτότυπο Σενάριο:

The Big Sick, Emily V. Gordon & Kumail Nanjiani

Get Out, Jordan Peele

Lady Bird, Greta Gerwig

The Shape of Water, Guillermo del Toro, Vanessa Taylor

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Martin McDonagh

Το εκπληκτικό σενάριο του Martin McDonagh ΔΕΝ είναι υποψήφιο στα βραβεία της Ένωσης Σεναριογράφων (WGA). Αντί αυτού είναι το I Tonya. Το γεγονός αυτό αποδυναμώνει σοβαρά την υποψηφιότητά του. Όχι ότι τα λοιπά υποψήφια σενάρια υστερούν. Κάθε άλλο! Οπότε…

Καλύτερη Φωτογραφία:

Blade Runner 2049, Roger Deakins

Darkest Hour, Bruno Delbonnel

Dunkirk, Hoyte van Hoytema

Mudbound, Rachel Morrison

The Shape of Water, Dan Laustsen.

Θα το πάρει τελικά ο Θεός Roger για το Blade Runner; 14η υποψηφιότητα. Έλεος!

 

Καλύτερο Μοντάζ:

Baby Driver, Jonathan Amos, Paul Machliss

Dunkirk, Lee Smith

I, Tonya, Tatiana S. Riegel

The Shape of Water, Sidney Wolinsky

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Jon Gregory

Τι να πρωτοδιαλέξεις; Την εκπληκτική Δουνκέρκη; Τις παγοδρομίες του I,Tonya; Την αφηγηματική τελειότητα των Τριών Πινακίδων; Τον ίλιγγο του Baby Driver; Όλα παίζουν.

Καλύτερα Κοστούμια:

Beauty and the Beast, Jacqueline Durran

Darkest Hour, Jacqueline Durran

Phantom Thread, Mark Bridges

The Shape of Water, Luis Sequeira

Victoria and Abdul, Consolata Boyle.

Μοιρασμένες οι πιθανότητες για τη διπλά υποψήφια Jacqueline Durran και η Μορφή του Νερού μπορεί να τις συμπαρασύρει. Ή μήπως η 3η υποψηφιότητα της Consolata Boyle  να είναι και η τυχερή;

Καλύτερο Production Design:

Beauty and the Beast, Sarah Greenwood, Katie Spencer

Blade Runner 2049, Dennis Gassner, Alessandra Querzola

Darkest Hour, Sarah Greenwood, Katie Spencer

Dunkirk, Nathan Crowley, Gary Fettis

The Shape of Water, Paul D. Austerberry, Jeffrey A. Melvin, Shane Vieau

Υπέροχες δουλειές γενικά! Προσωπική προτίμηση στο Blade Runner 2049 ωστόσο η Θεά του design Sarah Greenwood, αγαπημένο όνομα πολλών μελών της Ακαδημίας, έχει φθάσει τις 6 υποψηφιότητες και φως δεν έχει δει ακόμη!

Καλύτερο makeup και hairstyling:

Darkest Hour, Kazuhiro Tsuji, David Malinowski, Lucy Sibbick

Victoria and Abdul, Daniel Phillips and Lou Sheppard

Wonder, Arjen Tuiten

Φαβορί το look του Τσώρτσιλ πάνω στον Gary Oldman αλλά και η μοναδική υποψηφιότητα για το Θαύμα μπορεί να κάνει το… θαύμα.

Καλύτερη μουσική:

Dunkirk, Hans Zimmer

Phantom Thread, Jonny Greenwood

The Shape of Water, Alexandre Desplat

Star Wars: The Last Jedi, John Williams

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Carter Burwell

Φαβορί; Ο ατμοσφαιρικός Desplat ή μήπως ο εμβληματικός Zimmer; Και ο Carter Burwell στο στοιχείο του..

Καλύτερο τραγούδι:

Mighty River από το Mudbound, Mary J. Blige

Mystery of Love από το Call Me by Your Name, Sufjan Stevens

Remember Me από το Coco, Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez

Stand Up for Something από το Marshall, Diane Warren, Common

This Is Me από το The Greatest Showman,Benj Pasek, Justin Paul

This is me και η μοναδική πιθανότητα να ακουστεί στην απονομή ο άτυχος κατά τα λοιπά Greatest Showman. Σκληρός ο ανταγωνισμός όμως από το Coco…

Καλύτερο ντοκιμαντέρ:

Abacus: Small Enough to Jail, Steve James, Mark Mitten, Julie Goldman

Faces Places (Visages Villages), JR, Agnès Varda, Rosalie Varda

Icarus, Bryan Fogel, Dan Cogan

Last Men in Aleppo (De sidste mænd i Aleppo), Feras Fayyad, Kareem Abeed, Soren Steen Jepersen

Strong Island, Yance Ford, Joslyn Barnes.

Φοβερή 5άδα και δύσκολες οι προβλέψεις. Ελαφρύ προβάδισμα για την μεγάλη Ανιές Βαρντά και τους συνεργάτες της.  Όποιος το πάρει μπράβο του!.

Καλύτερο ντοκιμαντέρ Μικρού μήκους:

Edith+Eddie, Laura Checkoway, Thomas Lee Wright

Heaven is a Traffic Jam on the 405, Frank Stiefel

Heroin(e), Elaine McMillion Sheldon, Kerrin Sheldon

Knife Skills, Thomas Lennon

Traffic Stop, Kate Davis, David Heilbroner

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία:

A Fantastic Woman (Una mujer fantastica) (Chile)

The Insult (Lebanon)

Nelyubov (Loveless) (Russia)

On Body and Soul (Hungary)

The Square (Sweden) 

Φαβορί; Ποιος ήρθε; Και οι 5 υποψήφιες είναι υπέροχες στον τομέα τους και έχουν πιθανότητες. Αφού άφησαν εκτός ταινίες όπως το νικητή της Χρυσής Σφαίρας In the Fade, το Ισραηλινό Foxtrot, το Νοτιοαφρικάνικο The Wound και το Σενεγαλέζικο Felicite. Ίσως το Τετράγωνο να ολοκληρώσει εδώ τον παγκόσμιο θρίαμβό του. 

Καλύτερη animated ταινία:

The Boss Baby, The Breadwinner, Coco, Ferdinand, Loving Vincent.

2 καλλιτεχνικές επιλογές και 3 στουντιακές με το αριστουργηματικό Coco ακλόνητο φαβορί. Υπέροχη κατάληξη για μια μοναδική ταινία-εμπειρία όπως το Loving Vincent.

Καλύτερη animated ταινία μικρού μήκους:

Dear Basketball, Glen Keane, Kobe Bryant

Garden Party, Victor Caire, Gabriel Grapperon

LOU, Dave Mullins, Dana Murray

Negative Space, Max Porter, Ru Kuwahata

Revolting Rhymes, Jakob Schuh, Jan Lachauer

Κατηγορία που κρύβει διαμάντια και τα μελλοντικά μεγάλα ταλέντα. Όπως ο Dave Mullins του υπέροχου LOU της Pixar. Όπως το ποιητικό Dear Basketball γραμμένο από τον θρυλικό Kobe Bryant. Ή το πολυβραβευμένο 7λεπτο Garden Party από τη Γαλλία.

 

Καλύτερο Ηχητικό Μοντάζ:

Baby Driver, Julian Slater

Blade Runner 2049, Mark Mangini, Theo Green

Dunkirk, Alex Gibson, Richard King

The Shape of Water, Nathan Robitaille, Nelson Ferreira

Star Wars: The Last Jedi, Ren Klyce, Matthew Wood

Καλύτερο Ηχητικό Μιξάζ:

Baby Driver, Mary H. Ellis, Julian Slater, Tim Cavagin

Blade Runner 2049, Mac Ruth, Ron Bartlett, Doug Hephill

Dunkirk, Mark Weingarten, Gregg Landaker, Gary A. Rizzo

The Shape of Water, Glen Gauthier, Christian Cooke, Brad Zoern

Star Wars: The Last Jedi, Stuart Wilson, Ren Klyce, David Parker, Michael Semanick

Πανομοιότυπες λίστες, ελαφρά παραλλαγμένοι οι συντελεστές, Blade Runner 2049 και Δουνκέρκη τα θεωρητικά φαβορί. Τεράστιες και πολυβραβευμένες καριέρες πίσω από τα άγνωστα ονόματα έμπειρων τεχνικών όπως για παράδειγμα ο 3 φορές βραβευμένος με Oscar Richard King της Δουνκέρκης. Θα γίνουν 4; Οψόμεθα.

Καλύτερα Οπτικά Εφέ

Blade Runner 2049, John Nelson, Paul Lambert, Richard R. Hoover, Gerd Nefzer

Guardians of the Galaxy Vol. 2, Christopher Townsend, Guy Williams, Jonathan Fawkner, Dan Sudick

Kong: Skull Island, Stephen Rosenbaum, Jeff White, Scott Benza, Mike Meinardus

Star Wars: The Last Jedi, Ben Morris, Mike Mulholland, Chris Corbould, Neal Scanlan

War for the Planet of the Apes, Joe Letteri, Dan Lemmon, Daniel Barrett, Joel Whist

Καλό είναι να μην υποτιμάμε π ο τ έ τα τεχνικά επιτεύγματα του κινηματογράφου. Κανόνας! Εδώ τιμώνται 5 κόσμοι φτιαγμένοι από το μηδέν! Είναι όλοι υπέροχοι αλλά υποστηρίζουμε Blade Runner 2049. Ένα σπουδαίο οπτικό επίτευγμα!

Καλύτερη ταινία μικρού μήκους:

DeKalb Elementary, Reed Van Dyk

The Eleven O’Clock, Derin Seale, Josh Lawson

My Nephew Emmett, Kevin Wilson, Jr.

The Silent Child, Chris Overton, Rachel Shenton

Watu Wote/All of Us, Katja Benrath, Tobias Rosen

Αναμένουμε λοιπόν τι θα δείξει η κληρωτίδα στις 4 Μαρτίου. Την βραδιά της 90ής πανηγυρικής απονομής  παρουσιαστής θα είναι ο Τζίμι Κίμελ.