Ιδιοφυΐα και Τρέλα. Βαν Γκογκ, Χαλεπάς

Και ενώ συνεχίζεται με τεράστια επιτυχία η μοναδική τρισδιάστατη εικαστική πρόταση Van Gogh Alive – The experience, με πάνω από 150 χιλιάδες επισκέπτες να έχουν γνωρίσει από κοντά τη μαγεία της τέχνης του μεγάλου ζωγράφου, η διοργανώτρια της έκθεσης στην Ελλάδα πολιτιστική εταιρεία ΛΑΒΡΥΣ, κυκλοφορεί το βιβλίο του καθηγητή και ιστορικού τέχνης, κυρίου Μάνου Στεφανίδη με τίτλο «Ιδιοφυΐα και Τρέλα. Βαν Γκογκ, Χαλεπάς».

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η συγκεκριμένη έκδοση σκοπό έχει να συμβάλει στον βαθιά εκπαιδευτικό χαρακτήρα της έκθεσης και να συνδέσει δύο εμβληματικές προσωπικότητες της τέχνης που αν και δε συναντήθηκαν ποτέ, οι ζωές τους έχουν πολλά κοινά σημεία αναφοράς.

Το βιβλίο εξερευνά αυτήν ακριβώς τη σχέση μεταξύ της έκτροπης συμπεριφοράς και της δυναμικής της καλλιτεχνικής έκφρασης, ιδωμένη υπό το πρίσμα δύο μεγάλων δημιουργών, του Ολλανδού Βίνσεντ Βαν Γκογκ και του δικού μας Γιαννούλη Χαλεπά. Τι συνδέει τον Βαν Γκογκ και τον Χαλεπά; Ασφαλώς η μανιοκατάθλιψη, που κάποτε τους καθιστά επικίνδυνους και για τους άλλους και για τον εαυτό τους. Ίσως και το σύνδρομο Meniere, που προκαλεί εμβοές, ιλίγγους κ.λπ. Περισσότερο όμως τους συνδέει η σφοδρή επιθυμία να υπερβούν τη νόσο μέσα από τη μεγάλη δημιουργία. Ασθένεια μαζί και ίαση λοιπόν η τέχνη. Άμυνα, καταφυγή, δικαίωση. Ο απόλυτος Μύθος, μια θρησκεία χωρίς θεό, που εξυψώνει τους ίδιους τους δημιουργούς σε μύθους της εποχής τους.

ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Στα πλαίσια της έκθεσης και για την καλύτερη παρουσίαση της έκδοσης, ο Μάνος Στεφανίδης θα πραγματοποιήσει τρεις διαλέξεις με θέμα: «Ιδιοφυΐα και Τρέλα. Βαν Γκογκ, Χαλεπάς», στον χώρο του καφέ της έκθεσης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν ως εξής: Δευτέρα 5/2, Τρίτη 20/2 και Τρίτη 27/2 με ώρα έναρξης: 19:00

Λόγω περιορισμένων θέσεων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν κράτηση στο τηλέφωνο: 2107258510.

ΙΝΦΟ

Το βιβλίο διατίθεται ήδη στο πωλητήριο της έκθεσης και στα καταστήματα της αλυσίδας PUBLIC στο Σύνταγμα, στο The Mall Athens, στη Γλυφάδα, στον Αγ. Δημήτριο και στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 4 Μαρτίου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση πατήστε εδώ