Do it Yourself (DIY)

Παραγωγή: Ελλάδα – 2017

Διάρκεια: 97 λεπτά

Βαθμολογία: * * *    

Είδος: Αστυνομική Μαύρη Κωμωδία 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσιλιφώνης

Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μάκης Παπαδημητρίου, Μυρτώ Αλικάκη, Αργύρης Ξάφης, Πάνος Κορώνης, Θέμης Πάνου, Χρήστος Λούλης, Άρης Αντωνόπουλος και ο Στέφανος Μουαγκιέ.

Υπόθεση: Ο Άλκης, ένας μικροαπατεώνας, συμφωνεί να γυρίσει ένα viral βίντεο, που έχει σκοπό να αποκαταστήσει τη δημόσια εικόνα του επιχειρηματία Δανιήλ Μπεζεριάνου που βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος για παράνομες δραστηριότητες. Γρήγορα συνειδητοποιεί ότι οι άνθρωποι του Μπεζεριάνου, ο γκάνγκστερ Πέτρος και η δικηγόρος Ιωάννα σκοπεύουν να τον σκοτώσουν και ότι έχει μερικές μόνο ώρες για να αποδράσει από το στούντιο ταινιών πορνό όπου βρίσκεται παγιδευμένος. Η απόπειρα του Άλκη να ξεφύγει από τον λαβύρινθο των παράνομων θα αφήσει πίσω της πτώματα και άλλα πολλά ματωμένα ίχνη μέχρι την ανατρεπτική της κατάληξη. 

 

Το DIY είναι μια ανατρεπτική μαύρη κωμωδία που προσγειώνεται στα εγχώρια κινηματογραφικά πράγματα κατευθείαν από το σύμπαν του Ταραντίνο. Όλα είναι εδώ, ήρωες, δολοφόνοι, ίντριγκες, πτώματα με το καντάρι, σεξ και ναρκωτικά (χωρίς ροκ εν ρολ) και μπόλικο σαρκαστικό χιούμορ. Αυτό βέβαια που λείπει είναι η αναντικατάστατη σεναριακή δεινότητα του grand Master, κάτι αναμενόμενο φυσικά για μια εγχώρια κινηματογραφία χειροποίητη άνευ σοβαρής κινηματογραφικής παιδείας. Είναι όμως τόσες πολλές οι αρετές αυτού του δυναμικού σκηνοθετικού ντεμπούτου και τόσο βαθιά ριζωμένη η σινεφιλία του ώστε καταφέρνει να μεταδώσει στον θεατή την ευφορία του δημιουργού του και τη σαρκαστική διάθεση σχολιασμού της τρέχουσας ελληνικής πραγματικότητας μέσα από μια απίθανη ιστορία που λανσάρεται ως πραγματική με τον βαρύγδουπο τίτλο αρχής «Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα». Και καλά… 

Το πρωτοκλασάτο καστ μοιάζει να διασκεδάζει απίστευτα στους στερεότυπους ρόλους του ενώ ο πρωταγωνιστής Κωνσταντίνος Ασπιώτης, ένας από τους καλύτερους νέους θεατρικούς ερμηνευτές της χώρας, μοιάζει να έχει ξεφύγει από κάποιο χολιγουντιανό crime thriller, ιδανικός οδηγός του θεατή σ αυτό τον φονικό λαβύρινθο casual βίας και συνεχών ανατροπών στις λυκοσυμμαχίες.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 08.03.18