Visages villages - Πρόσωπα & ιστορίες

Παραγωγή: Γαλλία – 2017 

Διάρκεια: 89 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * * 

Είδος: Ντοκιμαντέρ 

Σκηνοθεσία: JR, Agnès Varda 

Εμφανίζονται οι: JR, Agnès Varda, Jean-Paul Beaujon, Amaury Bossy, Yves Boulen, Jeannine Carpentier, Marie Douvet, Claude Ferchal, Claude Flaert , Vincent Gils κ.α. 

Υπόθεση: H 89χρονη Ανιές Βαρντά, σκηνοθέτης και εμβληματική δημιουργός της Γαλλικής  Νουβέλ Βαγκ των 60s, και ο διάσημος 35χρονος φωτογράφος και εικαστικός JR δημιουργούν ένα κινηματογραφικό οδοιπορικό ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και ταινία δρόμου. Ανακαλύπτοντας σταδιακά την καλλιτεχνική τους συγγένεια, η γλυκύτατη γιαγιά Ανιές και ο JR μοιράζονται το πάθος για τις εικόνες και τις μνήμες που κουβαλούν αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται, παρουσιάζονται και μοιράζονται. Περιπλανιώνται λοιπόν σε χωριά της Γαλλίας με το βανάκι–φωτογραφικό θάλαμο του JR, συναντούν τους ντόπιους, μαθαίνουν τις ιστορίες τους και δημιουργούν μεγάλης κλίμακας φωτογραφικά πορτρέτα τους. Αυτά τοποθετούνται σε τοίχους σπιτιών, σε αχυρώνες, σε εργοστάσια, ακόμα και σε τρένα, παρεμβαίνοντας στο τοπίο και αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη φύση και την ιστορία όσων φωτογραφίζουν αλλά και των ίδιων των δημιουργών.

Η ταινία καταγράφει αυτές τις συναντήσεις και το αποτύπωμα που αφήνουν, καθώς και τη φιλία που ολοένα και δυναμώνει ανάμεσα στους δυο σκηνοθέτες που όσο ταξιδεύουν εμπιστεύονται ακόμα περισσότερο ο ένας τον άλλον.  

 

Εικόνες, άπειρες εικόνες. Μας περιβάλουν στη ζωή, μας βομβαρδίζουν μέσα από το διαδίκτυο και τη διαφήμιση. Ποιο είναι όμως το βαθύτερο μήνυμα τους; Τι είναι αυτό που δίνει τη δύναμη στην εικόνα; Το περιεχόμενο που αποτυπώνει ή η μνήμη που εμπεριέχεται σ αυτήν και απαθανατίζεται στο διηνεκές; Αυτά και άλλα πολλά απασχολούν αυτό το φαινομενικά αταίριαστο δίδυμο που κατά βάθος αποτελείται από παραπληρωματικές καλλιτεχνικές ψυχές.

Τα λόγια είναι περιττά για αυτή την πανέμορφη φέτα τέχνης και ζωής. Μετά το τιμητικό Oscar καριέρας που απονεμήθηκε φέτος στην Ανιές Βαρντά, αυτή η ταινία είναι ο σπουδαιότερος φόρος τιμής σε μια μεγάλη ψυχή του σινεμά με 60 χρόνια προσφοράς στην 7η τέχνη και με ένα βλέμμα που ακόμη μαγνητίζει, συγκινεί και δεν σταματά να αναζητά την Αλήθεια με Α κεφαλαίο μέσα από την αναπαράστασή της. Δίπλα της ο ιδιόρρυθμος φωτογράφος, ακτιβιστής και εικαστικός JR, αγνώστων λοιπών στοιχείων αλλά υπ’αρ.1 καλλιτέχνης δρόμου σήμερα, με εκατομμύρια ακόλουθους στα Media, παραλαμβάνει μια νοερή σκυτάλη ουμανιστικής αντίληψης για την φύση της τέχνης. Μαζί ενώνουν 2 αιώνες καλλιτεχνικής αντίληψης και βγάζουν βόλτα τα ταλέντα τους ανάμεσα στους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ανασυστήνοντας καθοδόν την Ιστορία που δεν αποτυπώθηκε ποτέ.  

Η παρακολούθηση αυτού του ανάλαφρου καλλιτεχνικού χρονικού που έχει ωστόσο και τις σκοτεινές στιγμές του (λέγε με Γκοντάρ), είναι κυριολεκτικά χαρά Θεού! Ένα ανθολόγιο εικόνων, καλλιτεχνική διαθήκη και μαζί υποθήκη συντήρησης της ανθρώπινης μνήμης και της ιστορίας στον μεταμοντέρνο 21ο αιώνα.

Υποψήφιο για Oscar καλύτερου ντοκιμαντέρ ανάμεσα σε πολλές άλλες διακρίσεις. Must! 

Διανομή: One from the Heart

Στις αίθουσες από 15.03.18