Muse - Μούσα

Παραγωγή: Ισπανία – 2017

Συμπαραγωγοί: Ιρλανδία/Γαλλία/Βέλγιο

Διάρκεια: 107 λεπτά

Βαθμολογία: * ½ 

Είδος: Τρόμου 

Σκηνοθεσία: Jaume Balagueró 

Πρωταγωνιστούν: Elliot Cowan, Franka Potente, Ana Ularu, Leonor Watling, Manuela Vellés, Sam Hardy, Stella McCusker, Yennis Cheung, Eve Maher και οι Joanne Whalley, Christopher Lloyd. 

Υπόθεση: Ο Σάμουελ Σάλομον, καθηγητής λογοτεχνίας στο Δουβλίνο, μετά τον τραγικό θάνατο της φίλης του και φοιτήτριας, απομακρύνεται λόγω του σοκ από το Πανεπιστήμιο που δίδασκε. Ο Σάμουελ υποφέρει από ένα συνεχόμενο εφιάλτη στον οποίο μια γυναίκα δολοφονείται βάναυσα σε μια παράξενη τελετή. Όταν η γυναίκα που έχει στοιχειώσει τις νύχτες του, βρίσκεται νεκρή στην πραγματικότητα, ο Σάμουελ, ψάχνοντας απαντήσεις θα βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος. Εκεί, θα συναντήσει την Ρέιτσελ, η οποία είχε τον ίδιο εφιάλτη με εκείνον και μαζί θα κάνουν τα πάντα να ανακαλύψουν την ταυτότητα της μυστηριώδους γυναίκας, μπαίνοντας σε έναν τρομακτικό κόσμο που ελέγχεται από τις 7 Μούσες, φιγούρες που ενέπνευσαν διαχρονικά διάσημους ποιητές. 

 

Η ταινία βασίζεται στο best seller του βραβευμένου Ισπανού συγγραφέα του φανταστικού  Χοσέ Κάρλος Σομόθα «Η γυναίκα με το νούμερο 13». Ο οποίος με τη σειρά του δηλώνει ότι την έμπνευση για τη νουβέλα του την πήρε από τον μεγάλο Άγγλο ποιητή Ρόμπερτ Γκρέιβς και το κλασσικό έργο του «Η λευκή Θεά» που ερευνούσε μεταξύ άλλων την γυναικεία φύση της Θεότητας στην προχριστιανική εποχή.

Όντως η ταινία επιχειρεί να μεταφέρει έναν φιλοσοφικό προβληματισμό σχετικά με την προέλευση και την ουσία της ποίησης ανά τους αιώνες αλλά η μετατροπή της φιλοσοφίας σε φτηνό τρόμο δεν κάθεται καλά στο στομάχι του θεατή. Ο Χάουμε Μπαλαγκερό, πολυμήχανος αλλά άνισος και επιδερμικός δημιουργός των Rec, ορμάει στο θέμα με διάθεση εντυπωσιασμού, μειώνει τον αριθμό των Μουσών από 13 σε 7 (εκπτώσεις ποιητική αδεία;) και χρησιμοποιεί όλα τα κλισέ του είδους για να προκαλέσει τρόμο και ρίγη. Δυστυχώς το σύνολο θυμίζει horror βιντεοκασέτα των 80s, έτσι όπως έχει μεταφέρει αταίριαστα τη δράση από την Ισπανία στην Ιρλανδία των Κέλτικων μύθων. Και τελικά αυτό που εισπράττει ο θεατής είναι μια αντιδραστική παραβολή για τη σκοτεινά ανατρεπτική δύναμη της ποίησης και την καταχθόνια γυναικεία φύση. Για να μην αναφερθούμε στην απόπειρα Ιρλανδικής προφοράς από τη Γερμανίδα πρωταγωνίστρια Φράνκα Ποτέντε (του πάλαι ποτέ Τρέξε Λόλα Τρέξε).

Η μετατροπή της Μούσας του ποιητή από «πολύτροπον» σε «πολύτρομον» επιστρέφεται ανεπίδοτη!

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 15.03.18