Αφιέρωμα στις Ελληνικές Ταινίες της Χρονιάς

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΑΙΖΟΝ 2011-2012

Η νέα σαιζόν ήδη έχει ξεκινήσει και ο κόσμος αρχίζει να μαζεύεται στις αίθουσες. Ο πιο παράξενος χειμώνας των τελευταίων χρόνων είναι στο κατώφλι μας και ο ελληνικός κινηματογράφος έρχεται να συλλάβει την ουσία του και να τον αναλύσει, να τον σατιρίσει ή και να τον ξορκίσει.

Οι πρώτες ελληνικές ταινίες έχουν ήδη προβληθεί, δυστυχώς όχι με την ανταπόκριση που θα θέλαμε να έχουν. Μια εστετίστικη κοσμοπολίτικη ματιά στις δύσκολες σχέσεις των ζευγαριών σήμερα (DOS) ένα συγκλονιστικό πορτραίτο μιας ξεριζωμένης οικογένειας (ΤΟ ΓΑΛΑ) τα πέτρινα χρόνια ενός ζευγαριού Αλβανών (ΑΜΝΗΣΤΙΑ) και μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ δεν κατάφεραν να τραβήξουν αρκετά την προσοχή των σινεφίλ…Μήπως σαν τον αρχαίο Φρύνιχο θυμίζουν στους Αθηναίους Οικεία Κακά;  Οι δημιουργοί όμως είναι εκεί και μας περιμένουν. Πολλά και διάφορα είδη ταινιών έχουν πάρει σειρά και έχουν κλείσει ραντεβού με το κοινό. Θα το τηρήσουμε ή θα τους στήσουμε;

Πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια πρώτη ματιά σε κάποιες από τις ταινίες που αναμένονται μέσα στη σαιζόν από την επόμενη εβδομάδα κιόλας. Καλή σας διασκέδαση και ραντεβού στις αίθουσες!


1

ΑΛΠΕΙΣ

Σκηνοθεσία

Γιώργος Λάνθιμος

Πρωταγωνιστούν

Αγγελική Παπούλια, Άρης Σερβετάλης, Τζόννυ Βεκρής, Ariane Labed, Σταύρος Ψυλλάκης, Ευθύμης Φιλίππου.

Σύνοψη

Μια νοσοκόμα, ένας τραυματιοφορέας, μια αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και ο προπονητής της έχουν δημιουργήσει μια ομάδα. Αντικαθιστούν νεκρούς ανθρώπους. Προσλαμβάνονται από τους φίλους και τους συγγενείς των νεκρών. Η ομάδα ονομάζεται Άλπεις και ο αρχηγός της, ο τραυματιοφορέας, ονομάζεται Mont Blanc. Τα μέλη της ομάδας είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν σύμφωνα με κάποιους κανόνες που έχει ορίσει ο αρχηγός. Η νοσοκόμα δεν υπακούει αυτούς τους κανόνες. Βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας για την πιο αναμενόμενη αλλά και παράξενη ελληνική ταινία της χρονιάς.


2

ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Σκηνοθεσία

Νίκος Κουτελιδάκης

Πρωταγωνιστούν

Γιάννης  Μπέζος, Γιάννης Στάνκογλου, Αντίνοος Αλμπάνης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ελένη Κοκκίδου.

Σύνοψη

Ένα αισθησιακό τανγκό είναι ο καταλύτης της ζωής τεσσάρων ανθρώπων σε ένα στρατόπεδο του Έβρου το 1970. ΄Ενας εσωστρεφής φαντάρος, ένας σκληροτράχηλος αξιωματικός, ο διοικητής του στρατοπέδου και η γυναίκα του. Μεταφορά του best seller του Γιάννη Ξανθούλη και πρώτη κινηματογραφική ταινία ενός καταξιωμένου τηλεοπτικού δημιουργού.


3

ΑΔΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Σκηνοθεσία

Φίλιππος Τσίτος

Πρωταγωνιστούν

Αντώνης Καφετζόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου, Χρήστος Στέργιογλου.

Σύνοψη

Κεντρικός ήρωας είναι ο Σωτήρης, ένας προανακριτής της αστυνομίας, με έναν τελείως προσωπικό κώδικα αξιών. Αθωώνει όλους εκείνους που κατέφυγαν στην παρανομία επειδή δεν «είχαν στον ήλιο μοίρα». Σε αυτή την προσπάθειά του όμως σκοτώνει κατά λάθος έναν άνθρωπο. Μοναδική μάρτυρας στο έγκλημα είναι η Δώρα. Κι ενώ δεν της περισσεύει η συμπόνια, ο Σωτήρης τη νιώθει σαν δικό του σύμμαχο. Η «άδικη» Δώρα θα σώσει τον «δίκαιο» Σωτήρη; Μετά την πολυβραβευμένη Ακαδημία Πλάτωνος η νέα συνεργασία Τσίτου-Καφετζόπουλου κάνει θραύση στο εξωτερικό: στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία, η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Αντώνη Καφετζόπουλο!


4

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ


Σκηνοθεσία

Παναγιώτης Φαφούτης

Πρωταγωνιστούν

Όλια Λαζαρίδου, Ερρίκος Λίτσης, Μαρία Σκουλά, Χρήστος Λούλης.

Σύνοψη

Καλώς ήρθες και πάλι Πατρινό Καρναβάλι. Μετά τη λήξη του όμως, τίποτα δεν θα είναι ίδιο για τους τέσσερις ήρωες της ταινίας. Από το δημιουργό της «Κληρονόμου» το δεύτερο και πιο προσωπικό κινηματογραφικό του βήμα.


5

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Σκηνοθεσία

Κωνσταντίνος Γιάνναρης

Πρωταγωνιστούν

Αντώνης Καρυστινός, Θεοδώρα Τζήμου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Νίκος Τσουρέκης, Κωνσταντίνος Σειραδάκης, Ραχίμ Ραχίμι.

Σύνοψη

Ένας καπετάνιος, η γυναίκα του, μια φουρτούνα στη θάλασσα και μια ομάδα από λαθρομετανάστες που σώζονται από βέβαιο πνιγμό στην τελευταία ταινία του δημιουργού του Δεκαπενταύγουστου. Τρικυμία στην ψυχή και την κοινωνία, άνισες κριτικές στο Φεστιβάλ Βερολίνου όπου έκανε την πρεμιέρα της η ταινία. Θα ξαναπροβληθεί με νέο οριστικό μοντάζ στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα πλαίσια αφιερώματος στο σύνολο του έργου του Γιάνναρη.


6

POKER FACE


Σκηνοθεσία

Χρήστος Δήμας

Πρωταγωνιστούν

Άλκης Κούρκουλος, Αντώνης Καφετζόπουλος, Εύη Σαουλίδου, Τζένη Θεωνά.

Σύνοψη

Η πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους με θέμα το πόκερ είναι γεγονός! Ο Χρήστος Δήμας μετά την τεράστια επιτυχία της Νήσου προτίμησε να γυρίσει αυτό το σενάριο της Ασπας Καλιάνη με ήρωα ένα τύπο με το παρατσούκλι «ο αδιάβροχος» αφού δεν χάνει ποτέ και κανένας δεν μπορεί να διαβάσει το ανέκφραστο πρόσωπό του. Οι περιπέτειες του αδιάβροχου, της καλής του που θέλει να του αρπάξει το γούρι και του πατέρα της θα μας απασχολήσουν σύντομα.


7

Ο ΞΕΝΑΓΟΣ


Σκηνοθεσία

Ζαχαρίας Μαυροειδής

Πρωταγωνιστούν

Μιχάλης Οικονόμου, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Kathrin Suckfiel, Ann Marie O’Sullivan, Francois Renault.

Σύνοψη

Ο Ιάσονας κατεβαίνει στην Αθήνα ξεκινώντας την νέα του φιλόδοξη καριέρα ως “ξεναγός αρχιτεκτόνων”. Το γκρουπ του αποτελείται από φοιτητές αρχιτεκτονικής από το εξωτερικό που ολοκληρώνουν το Εράσμους τους στην Θεσσαλονίκη. Σύντομα ο Ιάσονας έρχεται αντιμέτωπος με τις ετερόκλητες απαιτήσεις των φοιτητών που προτιμούν έναν πολύωρο καφέ ή μία επίσκεψη σε νεκροταφείο από μία ξενάγηση στην Ακρόπολη. Πρώτη ταινία ενός νεαρού δημιουργού και προσπάθεια μεταφοράς του πνεύματος  του Αμερικάνικου independent cinema.


8

TUNGSTEN


Σκηνοθεσία

Γιώργος Γεωργόπουλος

Πρωταγωνιστούν

Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Όμηρος Πουλάκης, Τάσος Νούσιας, Βαγγέλης Μουρίκης, Κόρα Καρβούνη.

Σύνοψη

Δύο έφηβοι, ένας ελεγκτής εισιτηρίων, ένα ζευγάρι, μετανάστες, παιδιά, στριμωγμένοι στον τοίχο ενός αδιέξοδου χωματόδρομου στην καρδιά της Αθήνας. Μια ασπρόμαυρη σπονδυλωτή ταινία με ιδιαίτερη αισθητική, λιτή-μη γραμμική αφήγηση και σκληρό λόγο σαν το βολφράμιο (tungsten) του τίτλου.  Υποψήφιο για 2 βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. 4 βραβεία στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου.


9

J.A.C.E.


Σκηνοθεσία

Μενέλαος Καραμαγγιώλης

Πρωταγωνιστούν

Alban Ukaj, Αργύρης Ξάφης, Ακύλας Καραζήσης, Χρήστος Λούλης, Γιάννης Τσορτέκης, Κώστας Μπερικόπουλος, Μηνάς Χατζησάββας, Στεφανία Γουλιώτη, Ιερώνυμος Καλιτσάνος, Diogo Infante και ο μικρός Σόμα Μπαντέκας.

Σύνοψη

Οι περιπέτειες του ήρωα της ταινίας με τα αρχικά J.A.C.E μέχρι την άκρη της Αλάσκας. Η εξήγησή τους είναι το μυστικό της ταινίας και του ήρωα: ενός σύγχρονου Όλιβερ Τουίστ. Η μεγάλη επιστροφή του σκηνοθέτη του  Black Out. Πολύχρονα γυρίσματα, διεθνείς τοποθεσίες και πολύ μυστήριο. Έχει επιλεγεί μαζί με τον Παράδεισο για συμμετοχή στο διεθνές τμήμα του προσεχούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.


10

FISH & CHIPS


Σκηνοθεσία

Ηλίας Δημητρίου

Πρωταγωνιστούν

Μάριος Ιωάννου, Μάρλεν Καμίνσκι, Anne Marie O'Sullivan, Διομήδης Κουφτερός.

Σύνοψη

Ο Άντυ, ένας Ελληνοκύπριος στο Λονδίνο, δουλεύει μαζί με τη φίλη του και την κόρη της σε ένα Fish & Chips ρεστωράν. Η μητέρα του που μένει μαζί τους πάσχει από άνοια  και συνεχώς το σκάει μέχρι που σε μια στιγμή διαύγειας εκφράζει την επιθυμία της να πεθάνει και να ταφεί στην πατρίδα της. Ο  Άντυ αποφασίζει τότε να γυρίσει στην Κύπρο και να ανοίξει εκεί δικό του μαγαζί. Κι εκεί το πράγμα αρχίζει να περιπλέκεται. Εθνική ταυτότητα, ρατσισμός, οικογένεια, πατρίδα είναι τα θέματα με το οποία καταπιάνεται ο Ηλίας Δημητρίου στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Η ταινία έκανε την Ελληνική της πρεμιέρα, που άλλού, στις Νύχτες Πρεμιέρας 2011.



11

ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ


Σκηνοθεσία

Νίκος Περάκης

Πρωταγωνιστούν

Ορφέας Αυγουστίδης, Βίκυ Καγιά, Στέλιος Ξανθουδάκης, Ιωάννης Παπαζήσης, Σωκράτης Πατσίκας, Γιώργος Σεϊταρίδης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Ρένος Χαραλαμπίδης, Τζένη Θεωνά.

Σύνοψη

Λίγα  χρόνια μετά το θερμό επεισόδιο της Πίττας, η μαχητική ομάδα αφήνει το Αιγαίο, συστρατεύεται και πιάνει στεριά…Οι νέες περιπέτειες του Σταυρακομαθιακάκη και της παρέας του.


12

ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ


Σκηνοθεσία

Νίκος Σκαρέντζος

Με τους

Razastarr, Dask, Ορθολογιστές, Σώτη Τριανταφύλλου, Κωνσταντίνο Τζούμα, Ανδρέα Ρουμελιώτη.

Σύνοψη

Η επιρροή του χιπ χοπ στην ελληνική κοινωνία και η ευρεία αποδοχή του στη νέα γενιά είναι πλέον φανερή και ανατροφοδοτεί την έμπνευση, τον αυτοσαρκασμό και το ταλέντο των νεαρών ράπερ. Τα «Ανοιχτά Μικρόφωνα» αφορούν αυτούς τους μουσικούς και το πολιτικό χιπ χοπ γενικότερα και μας συστήνονται από ένα ντοκιμαντερίστα, λάτρη και γνώστη του είδους.


13

3 ΜΕΡΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ


Σκηνοθεσία

Δημήτρης Αθανίτης

Πρωταγωνιστούν

Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κατερίνα Φωτιάδη, Νικολίτσα Ντρίζη, Κρις Ραντάνοφ, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Ερρίκος Λίτσης.

Σύνοψη

Εναλλακτική «Γυναικεία» ταινία, με τις ζωές τριών άγνωστων μεταξύ τους γυναικών να διασταυρώνονται στην Αθήνα της κρίσης λίγο πριν να συμβούν καθοριστικά για την κάθε μια γεγονότα. Η Αθήνα ατμοσφαιρική και μελαγχολική, χωρίς φτιασίδια και καλολογικά στοιχεία.


14

ΝΗΣΟΣ 2:ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ


Σκηνοθεσία

Αντώνης Αγγελόπουλος

Πρωταγωνιστούν

Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Μιχάλης Μαρίνος, Δημήτρης Τζουμάκης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Ελένη Καστάνη, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Τάνια Τρύπη, Ζέτα Δούκα, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Παύλος Ορκόπουλος, Μιχάλης Γιαννικάκης, Αλέξανδρος Γιάννου, Κωνσταντίνος Δανίκας, Σόλων Τσούνης, Πόπη Χριστοδούλου, Νίκος Γεωργάκης, Σωτήρης Καλυβάτσης, Αγγελική Λάμπρη.

Σύνοψη

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη του Παρά Πέντε και των Εγκλημάτων γίνεται με το sequel  της πρόσφατης-blockbuster για τα ελληνικά δεδομένα-σάτιρας νησιωτικών και λοιπών ελαφρών ηθών. Δήμαρχοι, παπάδες, και λοιποί αξιοσέβαστοι άρχοντες προσεχώς στις οθόνες μας.


15

ΔΕΜΕΝΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ


Σκηνοθεσία

Κώστας Χαραλάμπους

Πρωταγωνιστούν

Θάνος Σαμαράς, Τάσος Νούσιας, Στεφανία Γουλιώτη, Ανέστης Βλάχος, ‘Εφη Γούση. Ντίνα Μιχαηλίδου, Τάσος Παλαντζίδης, Βασίλης Χρηστίδης.

Σύνοψη

Ένα χωριό στις Πρέσπες του 1946, ατμόσφαιρα τεταμένη, ακραίες πολιτικές απόψεις, διχασμός και ο Εμφύλιος σπαραγμός ενός λαού προ των πυλών. Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο συναντά τους Άδωξους Μπάσταρδους σε μια νέα ματιά στις μαύρες στιγμές του Ελληνικού Έθνους στη 2η ταινία του Κώστα Χαραλάμπους μετά τη βραβευμένη Αγάπη στα 16. Ο Τάσος Νούσιας στο trailer είναι πάντως η χαρά του Ταραντίνο.


16

4EVER


Σκηνοθεσία

Γιώργος Πυρπασόπουλος

Πρωταγωνιστούν

Γιώργος Πυρπασόπουλος, Monica McShane.

Σύνοψη

Ένα παράξενο και έντονο βράδυ, όπου διαφορετικές εκφάνσεις αγάπης, μίσους και τρέλας αλλάζουν για πάντα τη ζωή ενός ζευγαριού. Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος διασκευάζει το ομώνυμο θεατρικό έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου στο  σκηνοθετικό του ντεμπούτο, αποτυπώνοντας στην οθόνη με πολύ θόρυβο την φθορά και την αγριότητα του έρωτα. Ένα one man show με τη συμμετοχή της συζύγου. Οικογενειακή υπόθεση.


17

Ο ΑΝΝΙΒΑΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ


Σκηνοθεσία

Ελισάβετ Χρονοπούλου

Πρωταγωνιστούν

Αλεξία Τερεζάκη, Γιάννης Κοκιασμένος, Ιζαμπέλα Κογεβίνα, Νίκος Γεωργάκης, Όλγα Παππά.

Σύνοψη

Οι περιπέτειες ενός λαϊκού κοριτσιού που προσπαθεί με νύχια και δόντια να αναρριχηθεί στο βάθρο των πρωταθλητών του ευγενούς σπορ της Ιππασίας. Ταξικές διακρίσεις, αθλητισμός πολυτελείας και έναν όνειρο που προσπαθεί να γίνει αμερικάνικο στην πρώτη κατά τη δημιουργό της ευρωπαϊκή ταινία με θέμα την αθλητική ιππασία.


18

MAGIC HOUR


Σκηνοθεσία

Κώστας Καπάκας

Πρωταγωνιστούν

Ρένος Χαραλαμπίδης, Τάσος Αντωνίου.

Σύνοψη

Ο σκηνοθέτης του «Peppermint» και του «Uranya» αφήνει στην άκρη τις νοσταλγικές κινηματογραφικές βόλτες και τις μεγάλες παραγωγές για να ταξιδέψει στη σημερινή Ελλάδα, παρέα με δυο αναπάντεχους συνοδοιπόρους και ένα ανεξάρτητα γυρισμένο και μικρό σε διαστάσεις φιλμ.


19

L


Σκηνοθεσία

Μπάμπης Μακρίδης

Πρωταγωνιστούν

Άρης Σερβετάλης, Μάκης Παπαδημητρίου, Λευτέρης Ματθαίου, Νότα Τσερνιάφσκι, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Θανάσης Δήμου.

Σύνοψη

Μια αινιγματική ταινία σε σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου (Αλπεις) για έναν άνθρωπο που ζει μόνιμα στο αυτοκίνητό του, είναι το ντεμπούτο του μικρομηκά σκηνοθέτη. Υπάρχει ένα buzz γύρω από την ταινία που προδιαθέτει για εκπλήξεις. Ίδωμεν.


20

CHINATOWN: ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ


Σκηνοθεσία

Αλίκη Δανέζη-Knudsen

Πρωταγωνιστούν

Κατερίνα Μισιχρόνη, Θέμις Μπαζάκα, Γιάννης Στάνκογλου, Κούλης Νικολάου, Ρίτσαρντ Τζι, Κρις Λι, Μάστερ Τανγκ Τουνγκ Γουινγκ

Σύνοψη

Το Ελληνικό KARATE KID  είναι γεγονός. Σκοτεινό και με πολύ ξύλο. Με την πρωταθλήτρια του είδους Κατερίνα Μισιχρόνη . Στο κέντρο της ταινίας βρίσκεται η ιστορία της Κλειώς, μιας νεαρής κοπέλας, από Κινέζο πατέρα και Κύπρια μητέρα, που όταν μαθαίνει ότι ο πατέρας της δεν πέθανε από φυσικά αίτια αλλά δολοφονήθηκε από την κινεζική μαφία αποφασίζει να ζητήσει εκδίκηση.


21

ΚΩΛΟΠΑΙΔΑ


Σκηνοθεσία

Στέλιος Καμμίτσης

Πρωταγωνιστούν

Γιώργος Καφετζόπουλος, Αινείας Τσαμάτης, Διογένης Σκαλτσάς.

Σύνοψη

Το τελευταίο βράδυ τριών φίλων στα Εξάρχεια, πριν αναχωρήσουν για πάντα για το Βερολίνο. Αποχαιρετισμός στην Αθήνα που χάνεται από τη γενιά του Δεκέμβρη… Νέα ματιά σε παλιά προβλήματα από το Κύπριο βοηθό του Αγγελόπουλου στη Σκόνη του Χρόνου.


Κείμενα – Επιμέλεια: Τάσος Ντερτιλής