Gaston Lagaffe – Γκαστόν ο Γκαφατζής

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2018

Διάρκεια: 84 λεπτά

Βαθμολογία: * * 

Είδος: Κωμωδία 

Σκηνοθεσία: Pierre-François Martin-Laval 

Πρωταγωνιστούν: Théo Fernandez, Pierre-François Martin-Laval, Arnaud Ducret, Jérôme Commandeur, Alison Wheeler, Christophe Canard, Franc Bruneau. 

Υπόθεση: Ο κύριος Πρινέλ διευθύνει μια πολλά υποσχόμενη Start Up επιχείρηση νεωτερικών εφαρμογών οι πωλήσεις της οποίας βρίσκονται συνεχώς σε ανοδική πορεία. Όταν επιστρέφει στο γραφείο από τις διακοπές του, βρίσκει εκεί τον νέο ασκούμενο, τον Γκαστόν, που σε δύο μόλις βδομάδες έχει καταφέρει να φέρει τα πάνω κάτω, αναστατώνοντας τους πάντες με την πολύ διαφορετική του προσέγγιση για την «ζωή στο γραφείο»! Ο Γκαστόν, έχοντας φέρει για παρέα ένα γλάρο, μια ιδιότροπη και ευέξαπτη γάτα αλλά και το χρυσόψαρό του, έχει κάνει το νέο του γραφείο σαν το σπίτι του, τόσο που συνέχεια θέλει να παίρνει έναν υπνάκο.

Ο κύριος Πρινέλ, που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις πώλησης της εταιρείας σε έναν βαθύπλουτο επενδυτή,  γίνεται συνέχεια έξαλλος με το πόσο τεμπέλης και γκαφατζής είναι ο Γκαστόν, αυτός όμως, παρόλη την βαρεμάρα του, είναι γεμάτος ενέργεια όταν είναι να κάνει κάποια εντελώς άχρηστη εφεύρεση ή να βρει έναν νέο τρόπο να φροντίσει τα κατοικίδιά του. 

Πολύ φεύγα, πολύ ιδιόρρυθμη κωμωδία, βασισμένη σε ένα δημοφιλές κλασσικό Γαλλικό κόμικ. Ο Γκαστόν είναι ένα νευρόσπαστο, ένα μεγάλο παιδί στον ενήλικο κόσμο, με τις ας πούμε «ριζοσπαστικές» απόψεις του για την οικολογία, την τεχνολογία και την εργασία να έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο. Είναι καλόκαρδος και κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τους γύρω του άσχετα αν συνήθως τα κάνει κυριολεκτικά μούσκεμα.

Τα κομιξ «Γκαστόν» είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ευρώπη, ειδικά στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Σκανδιναβία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία, με πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα να έχουν πωληθεί παγκοσμίως. Στην Ελλάδα ήρθε σε 6-7 τεύχη στα μέσα του '90, σε μεγάλο μέγεθος, έγχρωμο από τις εκδόσεις ΑΛΘΑΓΙΑ.

Μεγάλη, πανάκριβη για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα παραγωγή (σχεδόν 20 εκατ. δολάρια) αλλά και χιούμορ που δεν είναι βέβαιο ότι θα συλλάβει το Ελληνικό κοινό. Έχει το γούστο του πάντως!

Θα προβληθεί και μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά. 

Τα ιστορικά δεδομένα

O Γκαστόν Λαγκάφ (Gaston Lagaffe), όπως είναι το ονοματεπώνυμό του, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο γαλλικό περιοδικό «Le Journal de Spirou» στις 28 Φεβρουαρίου του 1957. Η αρχική ιδέα του δημιουργού του, Αντρέ Φρανκέν, ήταν για έναν χαρακτήρα τελείως αντι-ήρωα και, μάλιστα, απλά «περαστικό» από το κόμικ. Ο αντι-ήρωάς μας δεν είναι πολύ δυνατός, ούτε πολύ εμφανίσιμος, είναι ιδιαίτερα γκαφατζής και φαντάζει παντελώς ανίκανος για οποιαδήποτε δουλειά. Οι πρώτες εμφανίσεις του Γκαστόν, μέσα στις σελίδες του «Le Journal de Spirou», περιορίζονταν σε μερικές διάσπαρτες αναφορές, όμως αργότερα, ο άσχετος τύπος που εμφανίστηκε από το πουθενά, με τον καιρό έγινε αγαπητός σε όλους και γρήγορα κέρδισε τη δική του σειρά στο κόμικ. Από χρόνο σε χρόνο, ο χαρακτήρας του ωριμάζει, και εκτός από τον γκαφατζή, τεμπέλη και υπναρά τύπο που γνωρίσαμε στην αρχή, ξεδιπλώνεται και μια  εφευρετική φύση, η αγάπη του για τα ζώα, οι ιδιαίτερα ευφάνταστες και όχι τόσο νόστιμες μαγειρικές του ικανότητες αλλά και η συμπάθεια που έχουν αναπτύξει όλοι οι συνάδερφοί του για εκείνον. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 12.04.18