Le Fils De Jean – Οικογενειακός Φίλος

Παραγωγή: Γαλλία/Καναδάς – 2016

Διάρκεια: 98 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Κοινωνικό 

Σκηνοθεσία: Philippe Lioret 

Πρωταγωνιστούν: Pierre Deladonchamps, Gabriel Arcand, Catherine de Léan, Marie-Thérèse Fortin, Pierre-Yves Cardinal, Patrick Hivon. 

Υπόθεση: Ο 33χρονος Ματιέ, στέλεχος μεγάλης εταιρείας, είναι παιδί αγνώστου πατρός. Πριν λίγο καιρό έχασε και τη μητέρα του που πάντα του έλεγε ότι η σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα μιας τυχαίας γνωριμίας. Μια μέρα κάποιος τηλεφωνεί από τον Καναδά και του ανακοινώνει ότι ο πατέρας του μόλις πέθανε και ότι έχει επίσης δύο εξ αγχιστείας αδερφούς. Ο Ματιέ αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι το Μοντρεάλ και να πάει στην κηδεία για να τους γνωρίσει. Φτάνοντας όμως στον Καναδά συνειδητοποιεί ότι δεν είναι παρά ένας άγνωστος, μόνος σε αφιλόξενο περιβάλλον… 

Δεν είναι δα και η πρώτη φορά που βλέπουμε στην οθόνη μια ιστορία όπου παιδί αγνώστου πατρός ανακαλύπτει το μυστικό που θα το οδηγήσει να βρει τις ρίζες του και να «ολοκληρώσει» την ύπαρξή του. Αυτό που διαφοροποιεί αυτή τη Γαλλοκαναδική δραματική σύμπραξη είναι η εικαστική δύναμη και ταυτόχρονα η διακριτική ευαισθησία τις οποίες συνδυάζει ο Φιλίπ Λιορέ για να ξεδιαλύνει το μυστήριο της πατρότητας του ήρωά του. Ο ίδιος αποδίδει την έμπνευσή του σε ένα παρεμφερούς θεματολογίας βιβλίο του συγγραφέα Jean Paul Dubois με τίτλο «Si ce livre pouvait me rapprocher de toi» (Εάν αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να με φέρει πιο κοντά σας). Αυτό που κατάφερε ο Λιορέ είναι να φέρει τον ήρωά του σε επαφή με την συναισθηματική του νοημοσύνη και να τον οδηγήσει στη λύτρωση μέσα από την ανακάλυψη και την κατανόηση του πως και του γιατί έφθασαν οι γονείς του να πάρουν αυτή την απόφαση που επηρέασε όλη του την ύπαρξη.

 

Σκηνοθετώντας ένα κοινωνικό δράμα ως ένα είδος θρίλερ, ο Λιορέ εκπλήσσει συνεχώς τον θεατή με αυτά που κρύβονται σε κάθε σεκάνς της ταινίας και περιμένουν εκεί τον ήρωά μας να τα ανακαλύψει όσο η ώρα προχωράει. Εξάλλου ο Λιορέ υποβάλλει το θεατή του στην πιο γνήσια συγκίνηση που θα μπορούσε ποτέ να περιμένει, διευθύνοντας ένα εκπληκτικό καστ με επικεφαλής τον αισθαντικό πρωταγωνιστή του «Άγνωστου της Λίμνης» Πιερ Ντελαντονσάν και τον φημισμένο Καναδό πρωταγωνιστή Γκαμπριέλ Αρκάν. Και οι δυο έφθασαν στις υποψηφιότητες για Σεζάρ ερμηνείας πέρυσι.

Ο Γιος του Ζαν, όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος, θα ενθουσιάσει τους λάτρεις των κοινωνικών ταινιών. Allez! 

Διανομή: Filmtrade 

Στις αίθουσες από 19.04.18