Amityville: The Awakening – Amityville: Το Ξύπνημα

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017

Διάρκεια: 87 λεπτά

Βαθμολογία: * * 

Είδος: Τρόμου 

Σκηνοθεσία: Franck Khalfoun 

Πρωταγωνιστούν: Jennifer Jason Leigh, Bella Thorne, Mckenna Grace, Cameron Monaghan, Thomas Mann, Taylor Spreitler, Jennifer Morrison, Kurtwood Smith. 

Υπόθεση: Μια οικογένεια μετακομίζει σε ένα νέο σπίτι στο Άμιτιβιλ, εκμεταλλευόμενη τη δελεαστική του τιμή, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα για να συνεχίσει τη θεραπεία του νεαρού γιου Τζέιμς που βρίσκεται από καιρό σε κώμα μετά από ατύχημα. Πατέρας και μητέρα της οικογένειας είναι η Τζόαν που υπεραγαπά το παιδί της και θα έκανε τα πάντα για να τον δει να σηκώνεται ξανά από το κρεβάτι, για αυτό και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία του σπιτιού για να βρίσκεται κοντά στην αδελφή της και την οικογένειά της.

Η Μπελ, δίδυμη αδελφή του νεαρού ασθενή, δεν είναι και τόσο σίγουρη για αυτό και δυσανασχετεί με την νέα αλλαγή περιβάλλοντος και σχολείου. Η μικρότερη κόρη Τζούλιετ συμπληρώνει με την αθωότητά της το σκηνικό. Κάποιοι όμως γνωρίζουν την αιματοβαμμένη ιστορία του σπιτιού κι όταν αρχίσουν ξανά τα διάφορα περίεργα φαινόμενα, όπως η ιατρικά ανεξήγητη βελτίωση της υγείας του Τζέιμς, η Μπελ θα υποψιαστεί ότι η μητέρα τους απέκρυψε την πλήρη ανατριχιαστική αλήθεια για το μυστηριώδες σπίτι… Όταν πλέον συνειδητοποιήσουν όλοι ότι το σπίτι στο οποίο μετακόμισαν είναι το περιβόητο στοιχειωμένο σπίτι του Άμιτιβιλ, ίσως να είναι αργά… 

 

Ένα από τα πιο διάσημα franchise ταινιών τρόμου, βασισμένο (θεωρητικά πάντα) στην αληθινή αιματοβαμμένη ιστορία ενός σπιτιού, επιχειρεί να επιστρέψει μέσα από το παραγωγικό «εργοστάσιο τρόμου» της Blumhouse. Δυστυχώς η ταινία εξ αρχής συνάντησε κάθε είδους προβλήματα. Από την πρώτη ανακοίνωση του 2012 μέχρι το γύρισμα της ταινίας το 2014 εγκαταλείφθηκε το αρχικό σχέδιο και υιοθετήθηκε μια εντελώς νέα προσέγγιση, η οποία όμως λόγω προβλημάτων και εξαγοράς της εταιρείας παραγωγής Miramax κατέληξε από αναβολή σε αναβολή μέχρι να αναλάβει η Blumhouse και να προβληθεί σε περιορισμένο κύκλωμα μόλις το 2017, με νέο μοντάζ και μικρότερη κατά 13 λεπτά διάρκεια που αφαίρεσε τις πιο τρομακτικές σκηνές για ένα καλύτερο rating στις ΗΠΑ. Λες και κάποιος καταράστηκε το φιλμ να μη σώσει να δει ποτέ το φως της σκοτεινής αίθουσας.   

Και όμως παρά την ταλαιπωρία του, το φιλμ του Γάλλου σκηνοθέτη-σεναριογράφου Φρανκ Καλφούν μπορεί να σταθεί αυτόνομα σαν ατμοσφαιρική προσθήκη στο είδος ταινιών με στοιχειωμένα σπίτια, εκμεταλλεύεται με φειδώ τα αναμενόμενα κλισέ, έχει ένα ενδιαφέρον σεναριακό υπόβαθρο εστιάζοντας στις ταραγμένες σχέσεις της οικογένειας και εντάσσει εμπνευσμένα τη μυθολογία του franchise στην πλοκή του, βάζοντας τη Μπελ και τους συμμαθητές της να παρακολουθούν σε βίντεο τις παλιές ταινίες. Η Τζένιφερ Τζέισον Λι με το ακαθόριστα θολό της βλέμμα είναι πάντα υπολογίσιμη σε αμφιλεγόμενους ρόλους όπως εδώ η μητέρα Τζόαν ενώ η Μπέλα Θορν, 17χρονη ακόμη τότε, έχει προχωρήσει ήδη σε άλλους καλλιτεχνικούς δρόμους.   

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 19.04.18