Ghost Stories – Ιστορίες Φαντασμάτων

Παραγωγή: Βρετανία – 2017

Διάρκεια: 98 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Τρόμου 

Σκηνοθεσία: Jeremy Dyson, Andy Nyman 

Πρωταγωνιστούν: Andy Nyman, Martin Freeman, Paul Whitehouse, Alex Lawther, Paul Warren, Kobna Holdbrook-Smith, Nicholas Burns. 

Υπόθεση: Ο σκεπτικιστής καθηγητής ψυχολογίας Φίλιπ Γκούντμαν έχει αναλάβει να ξεσκεπάζει διάφορους τσαρλατάνους και απατεώνες που εξαπατούν το κοινό με τάχα μου μεταφυσικές ικανότητες. Μέχρι που το παλιό του είδωλο, ένας ερευνητής παραψυχολογικών φαινομένων που έχει εξαφανισθεί από χρόνια και θεωρείται νεκρός, εμφανίζεται από το πουθενά για να ταράξει τον ορθολογισμό του. Ο γηραιός ερημίτης του παραδίδει ένα φάκελο με τρεις τρομακτικές ιστορίες φαντασμάτων για να τις ερευνήσει. Ο Φίλιπ, επηρεασμένος από όσα διάβασε. ξεκινάει μία έρευνα ώστε να δώσει τις λογικές εξηγήσεις που πιστεύει ότι κρύβονται πίσω από αυτά τα γεγονότα.

Κατά την έρευνα συναντά τρεις βασανισμένους ανθρώπους,  ο καθένας με μια ιστορία τρομακτικότερη από την άλλη, αλλόκοτη και ανεξήγητη. Ο πρώην νυχτοφύλακας Τόνι είχε μια συνάντηση με ένα φάντασμα σε μία άδεια αποθήκη, πράγμα που τον στοιχειώνει για χρόνια. Ο έφηβος Σάιμον έκανε μια νυχτερινή βόλτα με το αυτοκίνητο που τον κατέστησε από εκείνη την στιγμή  ανίκανο να κοιμηθεί. Και ο Μάικ ένας υπερόπτης και ρατσιστής τραπεζικός, αναθεώρησε στο έπακρο τον τρόπο που σκέπτεται όταν ανήσυχα πνεύματα εμφανίστηκαν στην μέχρι τότε τέλεια ζωή του… 

Οι τηλεοπτικοί αστέρες της Βρετανίας Jeremy Dyson και Andy Nyman κάνουν το σκηνοθετικό τους ντεμπούτο μεταφέροντας ένα ανατριχιαστικό θεατρικό έργο που είχαν ανεβάσει με επιτυχία το 2010 στο West End του Λονδίνου. Τρεις ιστορίες τρόμου που παραπέμπουν στην καλύτερη παράδοση των παλιών Βρετανικών ταινιών του είδους, ξεκινώντας από το κλασσικό σπονδυλωτό φιλμ του 1945 Dead Of Night και φθάνοντας στις cult σπονδυλωτές ιστορίες των 60s από την Amicus αλλά και την Hammer.

Οι Ιστορίες Φαντασμάτων είναι μια ταινία αναπάντεχη για τα σημερινά δεδομένα του είδους,  με σκοτεινή μελαγχολική ατμόσφαιρα αλλά και με φλεγματικό χιούμορ, με τσουχτερές πολιτικές νύξεις αλλά και ψυχολογική εμβάθυνση στους χαρακτήρες, όλα αυτά ανάμεσα σε σκηνές που κάνουν τις τρίχες στο σβέρκο να ορθώνονται ή ακόμη καλύτερα κάνουν το θεατή να κλείνει τα μάτια από το απόκοσμο θέαμα. Μοντάζ, φωτογραφία και καλλιτεχνική διεύθυνση τίθενται στην υπηρεσία μιας ίντριγκας που σταδιακά ενώνει τα φαινομενικά ασύνδετα κομμάτια της μέχρι την τελική ανατροπή που σε κάνει να θες να την ξαναδείς από άλλη προοπτική. Όσοι πάντως το έχουν δει στο θέατρο μιλάνε για μια απόλυτα και ανατριχιαστικά ανάγλυφη εμπειρία.

Ο Μάρτιν Φρίμαν στο ρόλο του χαρούμενα μοχθηρού τραπεζίτη είναι μια αποκάλυψη. Όπως και ο μικρός Άλεξ Λόθερ στο ρόλο του τρελαμένου νεαρού Σάιμον. Τολμήστε… 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 19.04.18