Avengers: Infinity War - Εκδικητές: Ο πόλεμος της αιωνιότητας

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2018 

Διάρκεια: 149 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Anthony & Joe Russo 

Πρωταγωνιστούν: Chris Hemsworth, Robert Downey Jr., Josh Brolin, Chris Pratt, Zoe Saldana, Mark Ruffalo, Benedict Cumberbatch, Scarlett Johansson, Chris Evans, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Don Cheadle, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Tom Holland, William Hurt, Gwyneth Paltrow, Dave Bautista, Karen Gillan, Pom Klementieff, Tom Hiddleston, Benicio del Toro, Idris Elba, Jon Favreau, Benedict Wong, Linda Cardellini, Danai Gurira, Leticia Wright, Carrie Coon, Kerry Condon, Florence Kasumba, Peter Dinklage, Bradley Cooper (φωνή) και Vin Diesel (φωνή). 

Υπόθεση: Οι Εκδικητές και οι σύμμαχοι τους συνεχίζουν να προστατεύουν τον κόσμο από απειλές που κανένας άλλος δεν μπορεί να χειριστεί μέχρι την εμφάνιση της απόλυτης απειλής που ακούει στο όνομα Thanos. Ο πιο κακόφημος κακούργος σε διαγαλαξιακό επίπεδο δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα για να αποκτήσει τους έξι λίθους της αιωνιότητας προκειμένου να κάνει δική του την εξουσία ολόκληρου του σύμπαντος και φυσικά της ανθρωπότητας. Οι Εκδικητές συστήνουν μία ομάδα με μέλη από όλο το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel και όλοι μαζί οι υπερήρωες πρέπει να θυσιάσουν πολλά περισσότερα από κάθε άλλη φορά, σε μία προσπάθεια να νικήσουν τον πανίσχυρο Thanos πριν την ολοκλήρωση του καταστροφικού του σχεδίου. 

Μετά το θρίαμβο του Black Panther και πριν το κοινό προλάβει να καταπιεί τη μπουκιά του, η νέα comic λιχουδιά της Marvel ήδη σερβίρεται σε μια ανθρωπότητα, ταλαιπωρημένη με κάθε πιθανό τρόπο, που δεν χορταίνει να κατεβάζει τις ιστορίες των υπερηρώων. Ή μήπως έφθασε η στιγμή που το κοινό θα βαρυστομαχιάσει προσπαθώντας να χωνέψει μια κάπως βαρύγδουπη ίντριγκα που μοιράζεται σε καμιά 40αριά κύριους χαρακτήρες που κυριολεκτικά μπλέκουν μπούτια και διαστημόπλοια στον αγώνα τους για να αντιμετωπίσουν τον Υπέρτατο Κακό;

10 χρόνια μετά το Iron Man, η δημιουργία του Marvel Cinematic Universe από τον Kevin Feige, δείχνει να έχει φθάσει στα όριά της. Ή μήπως η φαντασία και το μεγάλο θέαμα δεν έχουν όρια πέρα από τα οποία χάνεται το μέτρο; Η αλήθεια είναι πάντως ότι παρά την πληθώρα ηρώων και τη μεγάλη διάρκεια, το σενάριο δεν χάνει το ρυθμό του, οι ανατροπές και οι εκπλήξεις σερβίρονται σωστά ενώ οι θεαματικότατες σκηνές δράσης συνδυάζονται με σκηνές χιουμοριστικών διαλόγων σε ισορροπημένες δόσεις. Τα εφέ και η καλλιτεχνική διεύθυνση της ταινίας είναι ένας μικρός άθλος και πολύ πιθανόν να κρατήσουν ρεζερβέ κάποιες οσκαρικές υποψηφιότητες.

 

Ο Thanos (και όχι Θάνος, μάλλον δεν είχαν κατάλαβαν οι δημιουργοί του comic που ακριβώς παραπέμπει αυτό το όνομα στην Ελληνική γλώσσα) είναι ένας μεγαλειώδης και πολύ ενδιαφέρων κακός που όχι μόνο έχει όλους τους άσσους του σύμπαντος στο μανίκι αλλά και κάποιες διαφορετικές πλευρές καλά κρυμμένες πίσω από την μάσκα του γενοκτόνου τέρατος. Μπορεί επίσης να είναι ψηφιακά σχεδιασμένος αλλά η εικόνα του αφήνει περιθώρια στον Τζος Μπρόλιν να δημιουργήσει ένα σπουδαίο κακό της comic Μυθολογίας.

Και οι «καλοί»; Εντάξει, οι καλοί είναι καλοί και κάνουν το γνωστό και αναμενόμενο καλό κι όλα καλά και άγια κι ο καλός καλό δεν έχει όπως λέει η παροιμία. Οι δημιουργοί, παρά το ότι διατείνονται ότι φωτίζουν διαφορετικές πτυχές των χαρακτήρων τους, είναι επί της ουσίας πολύ απασχολημένοι με το interaction των διαφορετικών Marvel συμπάντων για να ασχοληθούν ή να τολμήσουν να προσθέσουν κάτι στους χαρακτήρες που το κοινό γνωρίζει και αγαπά. Ξεκινούν την ίντριγκα από εκεί που σταμάτησαν ο Θορ, ο Μαύρος Πάνθηρας, οι Φύλακες του Γαλαξία και φυσικά ο Εμφύλιος Πόλεμος.

Ωραία λοιπόν, θα μας πεις τώρα τι σε χαλάει και δεν το ομολογείς; Μήπως λέω, το ότι ξεκινούν αλλά δεν φθάνουν; Χωρίς να κάνουμε spoiler, είναι εξ αρχής γνωστό εξάλλου, η ταινία στερείται ουσιαστικού φινάλε. Σχεδιασμένη να ολοκληρωθεί σε δύο μέρη, αναγκαστικά αφήνει μετέωρο το θεατή και δίνει την εντύπωση μιας τηλεοπτικής σειράς που θα ολοκληρωθεί σε δύο σεζόν, αφού όπως λέγεται το δεύτερο μέρος θα έχει τουλάχιστον τρίωρη διάρκεια.

Οι Αδελφοί Ρούσο έχουν κάνει την καλύτερη από πολλές απόψεις μέχρι τώρα ταινία τους με το Civil War το 2016. Εδώ συντηρούν τη μηχανή. Ισως θα πρέπει να αναμείνουμε την ολοκλήρωση για να αξιολογήσουμε τον Πόλεμο της Αιωνιότητας συνολικά. Μέχρι τότε το προσφερόμενο θέαμα είναι πλούσιο και άφθονο και ήδη κάνει το, αμερικάνικο κυρίως κοινό, να παραληρεί. Κανείς δεν θα μείνει παραπονεμένος. Και πρώτη και καλύτερη η ιδιοκτήτρια Disney που έχει έτοιμο ένα ακόμη φιλμ υποψήφιο για τις κορυφαίες θέσεις του παγκόσμιου box office. Μακάρι να κάνει το θαύμα του και στη χειμαζόμενη, εντός της άνοιξης, Ελληνική αγορά.  


Και μερικά trivia για τον Thanos, τον πιο ισχυρό κακό όλων των εποχών

Η ιστορία της ταινίας είναι επικεντρωμένη σε ένα ον, τον Thanos. Είναι ο μόνος κακός στο σύμπαν της Marvel που η αναφορά του ονόματος του και μόνο εξαπολύει μια καταστροφική απειλή ενάντια στην ανθρωπότητα και ενάντια σε ολόκληρη την ομάδα των Εκδικητών.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1973 σε ένα τεύχος του Iron Man. Είναι ένας πανίσχυρος Τιτάνας πολέμαρχος που διοικεί μία απομακρυσμένη περιοχή του διαστήματος και έχει υπό την εξουσία του δύο τεράστιους στρατούς, τους Chitauri και τους Outriders. «Γνωρίζουμε ότι ο πήχης είναι πολύ ψηλά με τον Thanos» λέει ο Kevin Feige, πρόεδρος της Marvel Studios. «Έκανε μία πολύ σύντομη εμφάνιση στους Εκδικητές. Είχε μερικές ατάκες και μία μικρή εμφάνιση στους Φύλακες του Γαλαξία και τον είδαμε για λίγο στο τέλος του Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron. Αλλά πέρα από αυτό, δεν τον έχουμε δει στα αλήθεια να κάνει κάτι. Στην ιστορία μας, ο Thanos πρέπει να εκφράσει μια απειλή πιο σοβαρή από οτιδήποτε έχουν δει οι Εκδικητές μέχρι τώρα. Το ζητούμενο δεν είναι να τον κάνουμε δυνατό, γιατί είναι ήδη. Περισσότερο από κάθε άλλη ταινία, αυτή είναι μια ιστορία για τον Thanos και το κίνητρο του, τους στόχους του και το παρελθόν του. Αυτή είναι η πρώτη φορά στο σύμπαν της Marvel που μια ταινία ξετυλίγεται μέσα από την οπτική του κακού».

Στο σύμπαν της Marvel, τα πιο ισχυρά αντικείμενα που μπορεί κάποιος να αποκτήσει είναι οι λίθοι της αιωνιότητας (infinity stones). Ο Thanos μαθαίνει για τους λίθους και πιστεύει ότι, αν αποκτήσει και τους έξι, μπορεί να κυριαρχήσει στο σύμπαν. «Οι λίθοι της αιωνιότητας στην ταινία εκπροσωπούν τα έξι διαφορετικά στοιχεία του σύμπαντος που δημιουργούν τη ζωή και τις δυνάμεις του κόσμου» εξηγεί ο Joe Russo. «Πρόκειται για τον μοναδικό τρόπο που έχει ο Thanos για να φέρει τη δική του ισορροπία στο σύμπαν, στη μεγάλη και κοσμική κλίμακα που οραματίζεται, μια για πάντα».

Με το περίφημο Infinity Gauntlet, το γάντι της πανοπλίας του, ο Thanos ξεκινά την έρευνα του για να το στολίσει με τους λίθους της αιωνιότητας και έτσι ξεκινά η επείγουσα αποστολή των Εκδικητών για να τον σταματήσουν με κάθε τρόπο και με κάθε τίμημα. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 26.04.18