Beirut - Βηρυτός

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2018 

Διάρκεια: 109 λεπτά 

Είδος: Πολιτικό Θρίλερ 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Brad Anderson 

Πρωταγωνιστούν: Jon Hamm, Rosamund Pike, Mark Pellegrino, Dean Norris, Shea Whigham, Douglas Hodge, Jonny Coyne, Leïla Bekhti, Kate Fleetwood, Alon Aboutboul. 

Υπόθεση: Λίβανος 1982: Δύο πράκτορες της CIA που έχουν την έδρα τους στην Αμερικάνικη Πρεσβεία στη Βηρυτό, προσεγγίζουν τον Mason Skiles, έναν Αμερικανό πρώην διαπραγματευτή του διπλωματικού σώματος που είχε υπηρετήσει στο Λίβανο πριν δέκα χρόνια αλλά είχε παραιτηθεί μετά από μια προσωπική τραγωδία. Του ζητούν να επιστρέψει στον Λίβανο για να διαπραγματευτεί τη ζωή ενός φίλου του, πράκτορα που έχει απαχθεί από Παλαιστίνιους. Επιστρέφοντας στην σχεδόν κατεστραμμένη από τον εμφύλιο Βηρυτό, ο Mason έρχεται αντιμέτωπος με τα φαντάσματα του παρελθόντος αλλά και με συγκλονιστικές πολιτικές αποκαλύψεις.

 

Ένα σενάριο που έγραψε ο δημιουργός της τριλογίας του Bourne Τόνι Γκιλρόι ήδη από τη δεκαετία του 80 και το οποίο είχε πάει στο ράφι ως πολύ καυτό για την εποχή του, βρίσκει το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη αρκετά χρόνια αργότερα, μετά την επιτυχία του Επιχείρηση Argo το 2012 αλλά και άλλων ταινιών με φόντο την όλο και πιο ταραγμένη Μέση Ανατολή. Η ιστορία που περιγράφει βασίζεται στην απαγωγή και δολοφονία ενός πράκτορα της CIA εκείνης της εποχής και ρίχνει φως στις πολιτικές ισορροπίες τρόμου ανάμεσα σε άπειρες φατρίες και αντιμαχόμενα συμφέροντα με τους Αμερικανούς να μην είναι ακριβώς τα καλά παιδιά που ήρθαν να φέρουν την ειρήνη. Πράγματα γνωστά πλέον σε γενικές γραμμές που χρειάζονται κάτι παραπάνω από ένα παραδοσιακό α λα 70s πολιτικό θρίλερ για να γίνουν κινηματογραφικά ενδιαφέροντα. Υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Μπραντ Άντερσον, πάλαι ποτέ δημιουργού του θρυλικού The Machinist και νυν τηλεοπτικού κυρίως σκηνοθέτη και με τον Τζον Χαμ των τηλεοπτικών MadMen  στον κεντρικό ρόλο να μας θυμίζει ότι ο Τζορτζ Κλούνι είναι πλέον μεγάλος για τέτοιους ρόλους που του πήγαιναν γάντι, η ταινία κυλάει αξιοπρεπώς χωρίς αφηγηματικές και ερμηνευτικές εξάρσεις, μοιάζοντας λίγο με συμπυκνωμένη μίνι τηλεοπτική σειρά.

Προβλέψιμο φιλμ αλλά πάντοτε ενδιαφέρον και με καλές ερμηνείες. Οι φίλοι του είδους δεν θα απογοητευτούν… 

Διανομή: Feelgood Entertainment  

Στις αίθουσες από 10.05.18