Η Επίδαυρος, Το Φεστιβάλ Αθηνών και το 8ο Athens Open Air Film Festival

 

Το 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας (8th Athens Open Air Film Festival) συνεργάζεται για τέταρτη συνεχή χρονιά με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (Athens & Epidaurus Festival) σε μια σειρά προβολών με ελεύθερη είσοδο που δίνουν το κινηματογραφικό στίγμα του καλοκαιριού.

Η φετινή συνεργασία έχει μια ξεχωριστή πρωτιά! Το Σάββατο, 30 Ιουνίου και ώρα 21:30, το Μικρό ατμοσφαιρικό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του στον κινηματογράφο, προσκαλώντας τους θεατές σε μία σπάνια εμπειρία, με την προβολή της αριστουργηματικής «Ηλέκτρας» (Electra, 1962) του Μιχάλη Κακογιάννη.

Το Μικρό Θέατρο που βρίσκεται ανάμεσα σε πορτοκαλεώνες και ελαιώνες, σε μία πλαγιά με θέα το βουνό και τη θάλασσα, αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους φίλους της τέχνης, υποδεχόμενο κυρίως εναλλακτικές παραστάσεις αρχαίου δράματος, γι’ αυτό και θεωρήθηκε ιδανικός τόπος για την προβολή της «Ηλέκτρας» του Μιχάλη Κακογιάννη που μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μύθο της Ηλέκτρας του Ευριπίδη. 

Το 1962 ο Μιχάλης Κακογιάννης παραδίδει με την «Ηλέκτρα» την πιο διαχρονική και ταυτόχρονα υποδειγματική μεταφορά αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο. Το αττικό τοπίο γίνεται η λιτή σκηνή που εκσυγχρονίζει τον μύθο και τα προαιώνια στοιχεία της ελληνικής γης αναδεικνύουν τους χαρακτήρες και τις συγκρούσεις, που διαπερνούν δραματικά και ποιητικά την ελληνική ταυτότητα. Η φυσιογνωμία της Ειρήνης Παππά - ταυτόσημη της ελληνικότητας - μεταμορφώνει μία κουρελιασμένη πριγκίπισσα που μοιάζει με αγόρι σε ένα εκδικητικό πλάσμα ζωώδους ενέργειας και ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει ένα μουσικό μοτίβο που αντιλαλεί την απεγνωσμένη κραυγή της πρωταγωνίστριας. Πολυβραβευμένη και υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, είναι μια ταινία που δεν αποτελεί το κινηματογραφικό ανέβασμα ενός θεατρικού έργου, αλλά μετουσιώνει την τραγωδία σε κινηματογραφική κάθαρση.

Η συνεργασία των δύο Φεστιβάλ όμως θα ξεκινήσει δυναμικά πριν από την παραπάνω προβολή από την Πλατεία Αυδή της Αθήνας, με την προβολή της, Βραβευμένης με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, ταινίας του Νιλ Τζόρνταν «Το Παιγνίδι των Λυγμών», μιας από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ’90. Ένας ανατρεπτικός στοχασμός πάνω στη μυστηριώδη φύση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και ηθικής, με πρωταγωνιστή ένα μετανοημένο εκτελεστή του ΙΡΑ ο οποίος συναντά απρόσμενη λύτρωση και ασυνήθιστη αγάπη στο πρόσωπο της ερωμένης ενός θύματός του. Τα υπόλοιπα, όσοι δεν το έχουν δει, ας τα ανακαλύψουν στη μεγάλη οθόνη.

Η συνεργασία θα συνεχισθεί τον Ιούλιο οπότε και θα ακολουθήσουν μια ταινία έκπληξη που φυσικά δεν έχει ανακοινωθεί αλλά και το αριστούργημα του Τζέιμς Άιβορι «Τα απομεινάρια μιας μέρας» από το βιβλίο του Καζούο Ισιγκούρο, με έναν αξεπέραστο Άντονι Χόπκινς σε ερμηνεία ζωής.

ΙΝΦΟ

8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08 ΙΟΥΝΙΟΥ / Πλατεία Αυδή

Το Παιχνίδι των Λυγμών (The Crying Game, 1992), του Νιλ Τζόρνταν 

 

Η προβολή της ταινίας γίνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Αθήνα. Πριν την προβολή θα προηγηθεί μια επιλογή animated ταινιών μικρού μήκους queer θεματολογίας σε συνεργασία με το Athens Pride και το Animasyros - Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων σχεδίων. 

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ / Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ στην ΕΠΙΔΑΥΡΟ

Ηλέκτρα (Electra, 1962) του Μιχάλη Κακογιάννη 

Η προβολή της ταινίας «Ηλέκτρα» γίνεται με την ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.    

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ / Πειραιώς 260 

Ταινία-έκπληξη

Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την περιπετειώδη πρεμιέρα της στις αίθουσες, η πιο πολυσυζητημένη δημιουργία των τελευταίων τριών δεκαετιών στη χώρα μας προβάλλεται για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, χωρίς καμία λογοκρισία. Μη χάσετε τη μία και μοναδική ευκαιρία να τη δείτε (ή ξαναδείτε) σε μεγάλη οθόνη. 

Η προβολή της ταινίας - έκπληξη πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Motion Pictures Licensing Corporation. Τα δικαιώματα προβολής παραχωρούνται από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα. 

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ / Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Τα Απομεινάρια μιας Μέρας (The Remains of the Day, 1993) του Τζέιμς Άιβορι 

 

Η προβολή γίνεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Κλασσικά Εικονογραφημένα: Διαβάζοντας στη μεγάλη οθόνη», σε συνεργασία με το British Council. 

H δράση του 8ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας με λογοτεχνικό ενδιαφέρον εντάσσεται στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας και η πόλη μας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019. 

Οι προβολές του 8th Athens Open Air Film Festival πραγματοποιούνται με Είσοδο Ελεύθερη,  σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Το Φεστιβάλ είναι μέλος του δικτύου πολιτισμού Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Όλες οι προβολές θα έχουν ώρα έναρξης: 21:30 

Το πλήρες πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης θα ανακοινωθεί σύντομα από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.aoaff.gr