Solo – A Star Wars Story

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 135 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Ron Howard 

Πρωταγωνιστούν: Alden Ehrenreich, Emilia Clarke, Joonas Suotamo, Woody Harrelson, Donald Glover, Thandie Newton, Phoebe Waller-Bridge, Paul Bettany και με τις φωνές των Jon Favreau και Linda Hunt. 

Υπόθεση: Σε ένα γαλαξία πολύ, πολύ μακριά υπήρχαν και μέρη απαίσια και βρωμερά όπως η Κορέλια, εκεί που ζούσε ριψοκίνδυνα ο νεαρός τυχοδιώκτης Χαν πριν αποφασίσει να το σκάσει με την αγαπημένη του Κί’ρα. Τα σχέδια του βέβαια δεν ευοδώθηκαν ακριβώς όπως τα περίμενε αλλά τα σύμπαν του έδωσε την ευκαιρία, μέσα από μια σειρά παράτολμες περιπέτειες σε έναν σκοτεινό και επικίνδυνο εγκληματικό υπόκοσμο, να γίνει ο Χαν Σόλο, να γνωρίσει τον πελώριο μελλοντικό του διαστημικό σύντροφο Chewbacca και να συναντήσει τον περιβόητο τζογαδόρο Lando Calrissian, σε ένα ταξίδι που έμελλε να καθορίσει την πορεία ενός από τους πιο αναπάντεχους ήρωες των Star Wars. 

Τα νεανικά χρόνια του απατεώνα και τυχοδιώκτη Χαν Σόλο μπορεί να μην ήταν ηρωικά και βαρύγδουπα όπως των ευγενών ηρώων που κατείχαν τη Δύναμη και τη Σοφία του Γαλαξία, προσφέρονταν όμως για μια θεαματική βουτιά στο περιθώριο ενός αυταρχικού και ανελεύθερου σύμπαντος που διαφέντευε αφ’ υψηλού η Αυτοκρατορία. Αυτό επιχείρησε να κάνει το Solo, δεύτερο spin off, εκτός επίσημης σειράς φιλμ, μετά την εξαγορά της Lucasfilm  από την Disney. Μια ταινία, θεωρητικά ελαφρότερη και πιο χαλαρή από την επίσημη σειρά, που θα ήταν και ένα άτυπο prequel για τον αρχικό Πόλεμο των Άστρων του 1977. Αφού βρέθηκε ο κατάλληλος (τουλάχιστον φυσιογνωμικά) νεαρός σταρ στο πρόσωπο του Άλντεν Έρενράιχ ξεκίνησαν τα γυρίσματα σε σενάριο των Κάσνταν (πατέρα και υιού) και σκηνοθεσία των νέων σχετικά δημιουργών του Lego Movie και του Βρέχει Κεφτέδες Φιλ Λορντ και Κρίστοφερ Μίλερ. 

Οι δύο σκηνοθέτες, διάσημοι για το χαλαρό, αυτοσατιρικό και αυτοσχεδιαστικό ύφος των ταινιών τους, ουδέποτε «κόλλησαν» με τις αυστηρές ιδέες τόσο των σεναριογράφων όσο και της παραγωγής που είχαν άλλη παγιωμένη άποψη για το τι θα πρέπει να είναι ένα προϊόν με τη φίρμα Star Wars. Μοιραία επήλθε η σύγκρουση, μοιραία και η απόλυση του σκηνοθετικού δίδυμου από τη Γενική Διευθύντρια της Lucasfilm Κάθλιν Κένεντι λίγες εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση των γυρισμάτων. Creative Differences. Τι μας λέτε μαντάμ; Τότε γιατί τους προσλάβατε; Δεν ξέρατε τη δουλειά τους και τις αντιλήψεις τους; Αν αφήνονταν να την ολοκληρώσουν σίγουρα θα μιλούσαμε για μια άλλη, εντελώς διαφορετική και ίσως καλύτερη, ταινία. Κανείς δεν θα το μάθει. Εδώ, όπως γράφτηκε, δεν πήραν χαμπάρι ούτε οι ηθοποιοί ότι θα γινόταν η σκηνοθετική τράμπα. Τέλος πάντων. 

 

Πάμε παρακάτω. Η δουλειά ανατέθηκε στον σεβάσμιο γέροντα των παρυφών του Χόλιγουντ, τον 64χρονο πλέον Ρον Χάουαρντ. Ο συμπαθέστατος και συνεπέστατος, βραβευμένος με Oscar δημιουργός, όχι μόνο ολοκλήρωσε την ταινία αλλά επί της ουσίας ξαναγύρισε μεγάλο μέρος της ώστε να επιτευχθεί α απαιτούμενος από τους παραγωγούς τόνος. Καθαρόαιμη και δυναμική περιπέτεια, με αρκετές δόσεις χιούμορ αλλά και δραματικές εντάσεις, παραδίδει αυτό που υπόσχεται χωρίς πολλές πολλές φιοριτούρες. Η βασανισμένη ιστορία της ίσως να προδίδεται από την άνιση μίξη πολλών κινηματογραφικών ειδών καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι των περιπετειών του γοητευτικού ήρωα. Πολεμική ταινία, περιπέτεια καταδίωξης, φιλμ νουάρ, γουέστερν  και άλλες αναφορές, μακριά από τη διαστημική όπερα των επίσημων ταινιών της σειράς και τις αναφορές στη Δύναμη και τα Φωτόσπαθα.  

Και όμως. Παρόλο το βεβαρημένο ιστορικό της η ταινία λειτουργεί. Και πώς να μην λειτουργήσει αφού κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι ο Ρον Χάουαρντ που ανέλαβε τη διάσωσή της. Το καστ είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό με τον νεαρό Άλντεν Έρενράιχ να προσθέτει τη δική του πινελιά στη σκιαγράφηση μιας νεότερης βερσιόν του Χάρισον Φορντ. Οι φίλοι της σειράς μάλλον θα ικανοποιηθούν από αυτό το διαπλανητικό νουάρ γουέστερν και θα αναζητήσουν ίσως και συνέχεια στις ηρωικές ιστορίες που περιγράφει. Σε δουλειά να βρισκόμαστε και ο 21ος αιώνας είναι ακόμη στην αρχή του… 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 24.05.18 

φωές