The Leisure Seeker – Ταξίδι αναψυχής

Παραγωγή: Ιταλία/Γαλλία - 2017 

Διάρκεια: 112 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Paolo Virzi 

Πρωταγωνιστούν: Helen Mirren, Donald Sutherland, Christian McKay, Janel Moloney, Dana Ivey, Dick Gregory. 

Υπόθεση: Ο Τζον και η Έλα έχουν μοιραστεί περισσότερα από πενήντα χρόνια υπέροχης κοινής ζωής. Ηλικιωμένοι Αμερικανοί μεσοαστοί της Μασαχουσέτης. Εκείνη εμφανώς ασθενής, εκείνος με προχωρημένη άνοια. Κοινός τόπος η αρρώστια αλλά και ένας μεγάλος απέραντος έρωτας ζωής. Στα ογδόντα τους, δεν έχουν να χάσουν τίποτα εκτός από το βέβαιο τέλος που πλησιάζει. Λαχταρώντας μια τελευταία κοινή περιπέτεια, αποφασίζουν να ξεφύγουν μακριά από τα ενήλικα παιδιά τους και τους γιατρούς, σε ένα ταξίδι που φαντάζει εντελώς παρακινδυνευμένο. Καθώς τα παιδιά τους τους αναζητούν με αγωνία, εκείνοι έχουν πάρει το παλιό τους Winnebago και την έχουν κάνει από τη Βοστώνη με προορισμό τη Φλόριντα και το διατηρητέο σπίτι μουσείο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Γιατί εκεί; Διότι ο Τζον, υπήρξε διάσημος καθηγητής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο, εξειδικευμένος σ αυτόν τον μεγάλο Αμερικανό συγγραφέα. Στη διάρκεια του ταξιδιού ανακαλύπτουν ξανά το πάθος τους για ζωή και την μεγάλη τους αγάπη. 

Ο Πάολο Βίρτζι επανέρχεται στη θεματική road Movie της Τρελής Χαράς με αυτό το συγκινητικότατο Ταξίδι Αναψυχής. Πρώτη αγγλόφωνη παραγωγή για τον ταλαντούχο Ιταλό σκηνοθέτη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Michael Zadoorian, διαθέτει πάνω από όλα ένα ερμηνευτικό δίδυμο κορυφής. Οι ανεπανάληπτοι Έλεν Μίρεν (υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα για αυτό το ρόλο) και Ντόναλντ Σάδερλαντ είναι η απόλυτη κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό το road trip ζωής (και θανάτου) όπου συντροφιά με τις αναμνήσεις σε μορφή slides, επιχειρούν τα τελευταία «ξεκαθαρίσματα» με το παρελθόν. Η ελευθερία έχει πολλά πρόσωπα και θέλει αρετή και τόλμη να διεκδικήσεις το δικαίωμα να ορίζεις τη μοίρα σου όσα χρόνια κι αν περάσουν από πάνω σου. Εμείς γράφουμε το βιβλίο της προσωπικής μας ιστορίας, εμείς πρέπει και να αποφασίζουμε πως θέλουμε να ολοκληρωθεί. Στρωτός αφηγηματικός ρυθμός, καλογραμμένες ατάκες, πικρό χιούμορ, τρυφερότητα, αγάπη και αξιοπρέπεια.  Και βέβαια αδύνατον να υπάρξει θεατής που θα μείνει ασυγκίνητος μπροστά στο υπέροχο φινάλε του. … 

Το «Ταξίδι Αναψυχής» συμμετείχε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο 2017, στο Φεστιβάλ της Βενετίας και στο δικό μας Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Εξάλλου η καθηλωτική ερμηνεία της Helen Mirren απέσπασε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Α΄ Γυναικείου Ρόλου. Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία των δύο θρυλικών πρωταγωνιστών, εδώ και 27 χρόνια όταν και πρωταγωνίστησαν μαζί στο Bethune: The Making of a Hero. Όπως δήλωσε η ίδια «…Με τον Donald έχουμε μια τέτοια χημεία που θα πίστευες ότι υπήρξαμε όντως παντρεμένοι όλα αυτά τα χρόνια! Λάτρεψα αυτήν την ταινία και εύχομαι να το διασκεδάσετε κι εσείς όπως κι εγώ». 

Διανομή: Strada Films 

Στις αίθουσες από 24.05.18