1945

Παραγωγή: Ουγγαρία - 2017 

Διάρκεια: 91 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Ferenc Török 

Πρωταγωνιστούν: Péter Rudolf, Bence Tasnádi, Tamás Szabó Kimmel, Dóra Sztarenki, Ági Szirtes, József Szarvas, Eszter Nagy-Kálózy, Iván Angelusz, Marcell Nagy, István Znamenák. 

Υπόθεση: Αύγουστος 1945. Σε ένα χωριό της Ουγγαρίας, οι κάτοικοι ετοιμάζονται για το γάμο του γιου του γραμματέα της κοινότητας, όταν καταφθάνουν στο σιδηροδρομικό σταθμό δύο άγνωστοι Ορθόδοξοι Εβραίοι, ένας ηλικιωμένος κι ένας νεαρός, κουβαλώντας κάποια μυστηριώδη κιβώτια. Οι χωρικοί αναστατώνονται θεωρώντας ότι πρόκειται για επιζώντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που επιστρέφουν για να διεκδικήσουν τη χαμένη τους περιουσία. Ο πανικός βέβαια είναι ο χειρότερος σύμβουλος και οι αντιδράσεις κάποιων κατοίκων θα φέρουν τα πάνω κάτω στις ζωές όλων.

Δύο ξένοι, μια πόλη γεμάτη ένοχα μυστικά, μια σύγκρουση που κτίζεται λεπτό προς λεπτό, μια μέρα που θα φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές όλων, μια άτυπη μονομαχία ηθών και ιδεών σαν από μεταλλαγμένο γουέστερν. Ένα χωριό-μικρογραφία μιας χώρας που συνεργάστηκε με τους κατακτητές Ναζί και πρόδωσε τους Εβραίους κατοίκους της, στέλνοντάς τους στην εξόντωση και παίρνοντας σπίτια και περιουσίες ως λάφυρα με τη βούλα του κρατικού μηχανισμού. Βλέμματα πίσω από κουρτίνες, ιδρωμένα πρόσωπα στο άκουσμα της άφιξης των μυστήριων ξένων, ένα «ο θάνατός σου η ζωή μου» να γυρίζει μπούμερανγκ και το τζιπ των Σοβιετικών στρατιωτών να βολτάρει σαν το νέο αφεντικό που εξετάζει την καινούργια του κατάκτηση. Το 1945 είναι για την Ουγγαρία η χρονιά που πατάει πάνω στη λεπτή γραμμή όπου η Ιστορία έρχεται να πάρει την εκδίκησή της και τα κλειδιά της εξουσίας να αλλάξουν χέρια και ιδεολογία. Σ αυτό το μεταπολεμικό μεταβατικό κλίμα για μια ηττημένη χώρα του Άξονα, δύο λιγνές σιωπηλές φιγούρες έρχονται να τρυπώσουν στη ρωγμή του χρόνου και να θυμίσουν ότι «όλα εδώ πληρώνονται» είτε κυριολεκτικά ή και μεταφορικά. Στο τέλος της μέρας τίποτε δεν θα είναι ίδιο.

 

Ηθογραφία με έντονη πολιτική χροιά, αλληγορία για τη σημερινή σχεδόν φασιστική στροφή της χώρας του απέναντι στις προκλήσεις των καιρών, η εκπληκτικής εικαστικής ευκρίνειας ταινία του Φέρεντς Τόροκ, συνθέτει το πορτραίτο μιας υποκριτικής κοινωνίας που κρύβεται με μισόλογα από τον ίδιο της τον εαυτό και τα μέλη της διακρίνονται από αμοιβαίο μίσος, απόρριψη και λυσσαλέο ανταγωνισμό.

Τι να πρωτοθαυμάσεις. Τον σκηνοθετικό ρυθμό που κορυφώνει σταδιακά το σασπένς υπό τον συνεχή μονότονο ήχο της καμπάνας του χωριού, τις υπέροχες ερμηνείες του καστ, την υποβλητική μουσική που τονίζει το στοιχείο του θρίλερ, την κορυφαία ασπρόμαυρη φωτογραφία του βετεράνου Έλεμερ Ραγκάλι που παραπέμπει από την αισθητική αντίστοιχων ταινιών της δεκαετίας του 40 μέχρι τη Λευκή Κορδέλα του Χάνεκε.

Σε μια ένδοξη χρονιά για το Ουγγρικό σινεμά, μετά το Η Ψυχή και το Σώμα έρχεται μια ακόμη εξαιρετική ταινία εποχής που μπορεί να μην πρωτοτυπεί θεματικά αλλά σφάζει με το γάντι χωρίς να χαρίζεται ούτε στον υφέρποντα φασισμό και τους συνεργάτες του ούτε στον νέο και αδίστακτο ανερχόμενο εκπρόσωπο των Σοβιετικών κατακτητών. Κορυφαία σινεφίλ επιλογή! 

Διανομή: Neo Films με τη συνεργασία της Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 31.05.18