Storie di ordinaria follia (Tales of ordinary madness) – Ερωτικές Ιστορίες Καθημερινής Τρέλας

Παραγωγή: Ιταλία/Γαλλία - 1981 

Διάρκεια: 101 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Marco Ferreri 

Πρωταγωνιστούν: Ben Gazzara, Ornella Muti, Susan Tyrrell, Tanya Lopert, Roy Brocksmith, Katya Berger. 

Υπόθεση: Ο Τσαρλς Σέρκιν, μέθυσος ποιητής και συγγραφέας, περιπλανιέται στα μπαρ και τους δρόμους του ηλιόλουστου Λος Άντζελες, πνίγοντας στο ποτό την αβάσταχτη κοινοτυπία της καθημερινότητας. Η γνωριμία του με την Κας, μια αινιγματική και εξωτική πόρνη, θα δώσει πνοή στην μίζερη ζωή του και θα γεμίσει την καρδιά του με τη φλόγα του έρωτα. Όταν όμως η πρόσκληση από ένα εκδοτικό οίκο της Νέας Υόρκης κάνει τον Τσαρλς να την αφήσει και να φύγει, η αυτοκαταστροφική ύπαρξή της θα καταρρεύσει και όταν ο Τσαρλς επιστρέψει, τίποτα πια δεν θα είναι ίδιο. 

Το σύμπαν του Τσαρλς Μπουκόφσκι μυρίζει αλκοόλ, φτηνά τσιγάρα, εύκολες γυναίκες και μπόλικη αυτοκαταστροφή. Όλα αυτά ντυμένα με μια υπαρξιακή ποίηση άλλης εποχής που συνδέει το ένδοξο φιλμ νουάρ παρελθόν του Χόλιγουντ με την 70s παρακμή, λίγο πριν ξημερώσει η νεοφιλελεύθερη εποχή του Ρήγκαν. Στον οποίο και γίνεται σαφής αναφορά κάπου στη μέση της ταινίας, δίνοντας και το πολιτικό στίγμα της εποχής που γυρίστηκε. Το 1981 είναι το κατώφλι μιας νέας σκοτεινής για πολλούς εποχής και το φως πριν το σκοτάδι είναι εκτυφλωτικό και επικίνδυνο, διαλύοντας παρείσακτους ποιητές, αδύναμες υπάρξεις και ναυάγια μιας ζωής. Όλα αυτά η ταινία του Φερέρι τα καταγράφει με τη ματιά ενός Ευρωπαίου outsider, πολιτικά στρατευμένου αλλά και γοητευμένου από την θολή λάμψη ενός υπαρξιακού περιθώριου, πέρα από το γκλάμορ της Χολιγουντιανής Αμερικής. Λίγο ανήσυχο το μείγμα, σήμερα 37 χρόνια αργότερα μοιάζει περισσότερο με ταινία εποχής, ίσως με ένα από τα φωτεινά φιλμ νουάρ του Άλτμαν των 70s ενισχυμένο με μια γερή δόση ευρωπαϊκού ερωτισμού και μια ράθυμη αποσπασματική αφήγηση χαρακτηριστική ενός άλλου κινηματογράφου που δεν υπάρχει πια. 

 

Ο σούπερσταρ των 70s Μπεν Γκαζάρα και η τότε «ωραιότερη γυναίκα του κόσμου» Ορνέλα Μούτι σε ρόλους απαιτητικούς και τολμηρούς, τσαλακώνονται και αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι σημερινοί σταρ δεν είναι πια φτιαγμένοι από εκείνη την τολμηρή καλλιτεχνική πάστα. Εκπληκτική η φωτογραφία του τεράστιου Τονίνο Ντέλι Κόλι, ίσως του σπουδαιότερου Ιταλού Διευθυντή Φωτογραφίας όλων των εποχών, αποτυπώνει το γλυκό φως του West Coast σαν ακτινογραφία πίνακα του Έντουαρντ Χόπερ, βουτηγμένη στη θολή μελαγχολία του ποτού. 

4 Βραβεία David Di Donatello (Τα αντίστοιχα ιταλικά Oscar) και άλλα 5 Διεθνή Βραβεία για αυτή την αγγλόφωνη Ιταλογαλλική συμπαραγωγή που ο τίτλος της έχει καθιερωθεί πλέον στο ειδησεογραφικό λεξιλόγιο (με ελαφρά διαφορετική πάντως σημειολογία). Μια χρήσιμη και ενδιαφέρουσα επανέκδοση.   

Διανομή: Bibliotheque 

Στις αίθουσες από 14.06.18 

Δεν υπάρχει διαθέσιμο trailer