Amori che non sanno stare al mondo – Ιστορίες Αγάπης που δεν ανήκουν σ’ αυτόν τον κόσμο

Παραγωγή: Ιταλία - 2017 

Διάρκεια: 92 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * 

Σκηνοθεσία: Francesca Comencini 

Πρωταγωνιστούν: Lucia Mascino, Thomas Trabacchi, Carlotta Natoli, Valentina Bellè, Camilla Semino Favro, Filippo Dini και η Iaia Forte.  

Υπόθεση: Η Claudia και ο Flavio έζησαν ένα παθιασμένο και πολύπλοκο ρομάντσο που δυστυχώς (κυρίως για εκείνη) τελείωσε. Και τώρα που τους τελείωσε ο έρωτας πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και να ξαναρχίσουν από την αρχή. Για εκείνον, ένα 50χρονο ώριμο και ωραίο καθηγητή, είναι εύκολο: λαμπερός, δυνατός και γεμάτος αυτοπεποίθηση, συναντά και ερωτεύεται τη νεότερή του Giorgia. Για εκείνη όμως μοιάζει ακατόρθωτο να τον ξεχάσει και να πάει παρακάτω και ο κόσμος της φαίνεται άγριος και αφιλόξενος. Όσο και να προσπαθεί να κάνει μια καινούργια αρχή (ακόμη και με μια γοητευτική νεαρή φοιτήτρια) δεν της βγαίνει. Το να γιατρέψει τις πληγές της μνήμης της είναι πολύ επώδυνο, σχεδόν μέχρι τρέλας. 

Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη, τι είναι αυτό…Πάντως όχι αυτή η τρικυμία εν κρανίω που έχει κυριεύσει την 50χρονη ηρωίδα της νέας ταινίας της Φραντσέσκα Κομεντσίνι. Η ευδιάκριτη έλλειψη ειρμού και λογικής, ακατανόητη για καθηγήτρια ανώτερης σχολής όπως η Claudia, εξελίσσεται από διανοητική κατάσταση σε μανιέρα και τελικά σε ενοχλητική υστερία, σε σημείο να αναρωτιέται κανείς αν παρακολουθεί δραματική κομεντί ή ψυχολογικό θρίλερ. Σαφώς και δεν είναι αυτού του κόσμου τέτοιοι δύσκολοι έρωτες, τέτοια πάθη για το πάθος. Θα μπορούσε πάλι να είναι μια ταινία κοντά στην αισθητική και τη λογική των παθιασμένων ερωτογραφημάτων του αείμνηστου Ζουλάφσκι αν η Κομεντσίνι έδειχνε μια στοιχειώδη διάθεση να οργανώσει την νεύρωση της ηρωίδας της αντί να μας πετάει στα μούτρα χωρίς πολλές εξηγήσεις την τρέλα της. Μια ηρωίδα της οποίας το πάθος αντί να φουντώνει τον θεατή τον κουράζει σε βαθμό που την κάνει ξεκάθαρα αντιπαθή. Κι αυτό είναι καταστροφή για την κινηματογραφική μυθοπλασία. Χαμένη πάει η μαγευτική γοητεία της πρωταγωνίστριας Λουτσία Μασίνο! 

Διανομή: Danaos Films 

Στις αίθουσες από 21.06.18