Handia – Ο Γίγαντας

Παραγωγή: Ισπανία - 2017 

Διάρκεια: 114 λεπτά 

Είδος: Δράμα Εποχής 

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Aitor Arregi, Jon Garaño

Πρωταγωνιστούν: Eneko Sagardoy, Joseba Usabiaga, Ramón Agirre, Iñigo Aranburu, Iñigo Azpitarte, Aia Kruse.

Υπόθεση: Βόρεια Ισπανία, 1843. Καθώς λήγει η πολυετής εμφύλια σύρραξη, ο νεαρός Μαρτίν, ηττημένος επιστρέφει στο πατρικό αγρόκτημα στη Χώρα των Βάσκων όπου βρίσκει τον αγαπημένο του αδελφό, Χοακίν, να έχει αναπτυχθεί τόσο που μοιάζει με αληθινό γίγαντα. Για να βοηθήσουν την οικογένειά τους, ο Μαρτίν σκαρφίζεται την ιδέα να πάρει τον γιγαγτόσωμο Χοακίν και να ξεκινήσουν μια περιοδεία δίνοντας παραστάσεις σε θέατρα και πλατείες όπου όλοι μαζεύονται να δουν «το θαύμα της φύσης». Σύντομα η φήμη τους εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και φθάνει από το τσίρκο μέχρι τα Ισπανικά βασιλικά διαμερίσματα. Όμως, σύντομα αντιλαμβάνονται πως ο χώρος του θεάματος είναι γεμάτος προκλήσεις, ψέματα και προδοσία.

 Η 'ύπαρξη ως θέαμα

Η σκοτεινή Ευρώπη του 19ου αιώνα μετατρέπεται σε θεατρική σκηνή όπου μεταφέρεται η συγκινητική ιστορία ενός ανθρώπου που ξεχώρισε άθελα του από το πλήθος αλλά και η αναπαράσταση μιας ολόκληρης Ηπείρου, ξεκινώντας από τα λιβάδια και τους ανεμοδαρμένους λόφους της Χώρας των Βάσκων και φθάνοντας μέχρι το Stonehenge της Βρετανίας. Μια αμιγώς Βάσκικη ταινία, η πλουσιότερη μέχρι τώρα κινηματογραφική παραγωγή στη γλώσσα των Βάσκων, που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και χαρακτήρες και διακρίνεται για την χαμηλότονη οξυδέρκειά της και την γοητευτική της μελαγχολία για το άδικο πεπρωμένο κάποιων αθώων ανθρώπων.

Εντυπωσιακή ταινία Φεστιβαλικής κοπής που, μετά το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, κατέκτησε και την Ισπανική Ακαδημία Κινηματογράφου, αφού στην φετινή απονομή των βραβείων Γκόγια αυτή η νέα ταινία των δημιουργών του αγαπημένου «ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ» σάρωσε κερδίζοντας 10 βραβεία, μεταξύ των οποίων αυτά του Σεναρίου και της Ανδρικής Ερμηνείας.

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 28.06.18