Ant-Man and the Wasp - Ο Ant-Man και η Σφήκα

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 118 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Peyton Reed 

Πρωταγωνιστούν: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Peña, Walton Goggins, Bobby Cannavale, Judy Greer, Tip 'T.I.' Harris, David Dastmalchian, Hannah John-Kamen, Abby Ryder Fortson, Randall Park, Michelle Pfeiffer, Laurence Fishburne, Michael Douglas, Divian Ladwa. 

Υπόθεση: Μετά το τέλος του «Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος», ο Ant-Man-κατά κόσμον  Scott Lang- καταδικάζεται σε περιορισμό κατ’οίκον υπό την επίβλεψη του FBI. Καθώς πλησιάζει το τέλος της ποινής του ο Σκοτ, που προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική του ζωή και τα ηρωικά του καθήκοντα, βρίσκεται ξανά στο μάτι του κυκλώνα καθώς ο Δόκτωρ Pym και η κόρη του Hope Van Dyne του αναθέτουν μια νέα επείγουσα και επιστημονικά λεπτή αποστολή. Ο Scott πρέπει να ξαναφορέσει τη στολή του και να μάθει να μάχεται δίπλα στην πανίσχυρη Σφήκα, έχοντας να αντιμετωπίσει μια ληστρική συμμορία, το FBI που τον επιτηρεί αλλά και μια πανίσχυρη σκοτεινή δύναμη που έχει τη δική της ατζέντα. 

Πολλές είναι οι ατζέντες που κουβαλάνε οι ήρωες και οι κακοί αυτής της δεύτερης ταινίας της Marvel με ήρωα τον Ant-Man αλλά ο σκηνοθέτης Πέιτον Ριντ τις διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο. Ανάμεσα στη διακριτική κομεντί, το οικογενειακό δράμα και την σούπερ ηρωική περιπέτεια αποδεικνύει ότι έχει μάθει να ισορροπεί ακόμη καλύτερα από την πρώτη ταινία τις ανάγκες ενός comic θεάματος και να τις φέρνει στο ανθρώπινο μέτρο ακόμη κι όταν ο ήρωας του μεγεθύνεται σε κάτι μεγαλύτερο κι από πλοίο. Πόσο μάλλον που αυτή τη φορά δεν είναι μόνος του ο Σκοτ αλλά έχει παρέα την δυναμική και απρόβλεπτη Σφήκα, μια θεαματική και ατρόμητη σούπερ ηρωίδα που τον βγάζει συνεχώς από τα δύσκολα.

Εξαιρετικό μοντάζ, διακριτική χρήση των άξιων για Oscar εφέ, πολύ χιούμορ κι ένας Μαικλ Πένια που κλέβει την παράσταση στο σπαρταριστό ρόλο του Λούις του πρώην κρατούμενου και νυν επιχειρηματία φίλου του Σκοτ. Κι όπως πάντα στο σύμπαν της Marvel το φινάλε αφήνει το θεατή να κάθεται στην άκρη του καθίσματος αδημονώντας για τη συνέχεια. 


Και λίγες πληροφορίες για τον μικρό μεγάλο κόσμο του φιλμ

Ένα σημαντικό κομμάτι της ταινίας είναι οι δυνατότητες που προσφέρει για απίθανες προοπτικές και διαστάσεις. Οι σμικρύνσεις και μεγεθύνσεις της πρώτης ταινίας δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα δει αυτή τη φορά το κοινό. Εκτός από τον…μικρούλη κόσμο των μυρμηγκιών, υπάρχει πλέον και η διάσταση του Κβαντικού Κόσμου, την οποία οι φανς είδαν πρώτη φορά στον Dr. Strange.

Τα Pinewood Studios στην Ατλάντα έγιναν το σπίτι του σκηνογράφου Shepherd Frankel, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με την ομάδα των ειδικών και ψηφιακών εφέ. Ίσως το μεγαλύτερο του επίτευγμα σε αυτήν την ταινία είναι το εργαστήριο του Hank, ένα ασύλληπτο τεχνολογικό (και κατασκευαστικό) θαύμα, το οποίο μικραίνει και γίνεται…βαλιτσάκι, έτσι ώστε να μπορεί να δουλεύει οπουδήποτε. Το σετ περιλάμβανε στο εσωτερικό του οκτώ ακόμα μίνι σετ, και 8.000 ευφάνταστα αντικείμενα τυπωμένα σε τρισδιάστατο εκτυπωτή. «Είναι εκπληκτικό», σχολιάζει ο Paul Rudd. «Το κινητό εργαστήριο περιέχει και το τούνελ που οδηγεί στον κβαντικό κόσμο και όλοι το θέλουν: εμείς, το Φάντασμα, αλλά και ο Burch, ένας τύπος που πουλάει τεχνολογία στη μαύρη αγορά». Ο Frankel συμπληρώνει: «Όταν μιλάς για ιπτάμενα μυρμήγκια, ανθρώπους που μικραίνουν και κβαντικές δυνάμεις, θέλεις να έχεις και κάτι απτό, χειροπιαστό. Θέλαμε αυτό το σετ να προκαλέσει έκπληξη, μαγεία. Μέσα σε αυτό, ο Hank Pym είναι ένας ΜακΓκάιβερ που τα δημιουργεί όλα από την αρχή».

Ο σκηνογράφος ήταν επίσης ο άνθρωπος που καθοδηγούσε την οπτική της ταινίας όταν οι ήρωές μας είναι σε μέγεθος μυρμηγκιού και μάχονται, πετάνε και οδηγούν. Χτίστηκαν σετ-μινιατούρες, χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφικές μηχανές με φακούς μάκρο, και η τεχνική motion capture. Πλέον, δεν μικραίνουν μόνο οι ήρωες – νέες δυνατότητες τους επιτρέπουν να αλλάξουν τα μεγέθη αντικειμένων, κτιρίων και αυτοκινήτων, ενώ ο Ant-man γίνεται Γίγαντας: ολόκληρος ουρανοξύστης δηλαδή.   

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 05.07.18