The Bookshop - Το Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν

Παραγωγή: Βρετανία/Ισπανία/Γερμανία - 2017 

Διάρκεια: 113 λεπτά 

Είδος: Κοινωνικό 

Βαθμολογία: * * *   

Σκηνοθεσία: Isabel Coixet 

Πρωταγωνιστούν: Emily Mortimer, Bill Nighy, Patricia Clarkson, Hunter Tremayne, Honor Kneafsey, James Lance, Frances Barber, Reg Wilson. 

Υπόθεση: Βρισκόμαστε σε μια μικρή παραλιακή πόλη της Ανατολικής Αγγλίας, το 1959. Η Φλόρενς Γκριν, χήρα αν και ακόμη σχετικά νέα, αποφασίζει να εγκατασταθεί εκεί και να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο σε ένα σχεδόν ερειπωμένο και θεωρούμενο στοιχειωμένο παλιό σπίτι. Παρά τις αντιξοότητες και την αντίθεση πολλών ντόπιων, μεταξύ των οποίων και η ευκατάστατη και φιλότεχνη πλην απόλυτα συντηρητική κυρία Γκάμαρτ, η Φλόρενς πραγματοποιεί το όνειρό της κάνοντας μάλιστα καλύτερο πελάτη της τον «περίεργο» της πόλης, τον μοναχικό κύριο Μπράντις. Όμως η απόφασή της θα εξελιχθεί σε πολιτικό ναρκοπέδιο, με την κυρία Γκάμαρτ να δημιουργεί σταδιακά και ύπουλα ένα μέτωπο εναντίον της, με την πρόφαση ότι η Φλόρενς έχει φέρει και πουλάει ριζοσπαστικά βιβλία όπως η «Λολίτα» του Ναμπόκοφ και το «Φαρενάιτ 451» του Ρέι Μπράντμπερι.

Η πολύπλευρη Καταλανή δημιουργός της Μυστικής Ζωής των Λέξεων και των Μαθημάτων Οδήγησης Ιζαμπέλ Κόιξετ επανέρχεται με μια διεθνή συμπαραγωγή, βασισμένη στο κλασσικό best-seller που έγραψε το 1978 η μεγάλη Αγγλίδα συγγραφέας Πενέλοπε Φιτζέραλντ. Μια ισπανική κυρίως αλλά αγγλόφωνη παραγωγή-χαρά της λογοτεχνικής διασκευής, με σενάριο που αποδίδει όλες τις λεπτές αποχρώσεις των χαρακτήρων (οκ, ίσως πιο φλύαρα από όσο θα χρειαζόταν) και με ερμηνείες-φροντιστήριο Αγγλικής γλώσσας και έκφρασης, που θα ενθουσιάσει τους φίλους του είδους.

Α ώστε εσείς ανοίξατε το βιβλιοπωλείο;  Μαααλιστα...

Και βέβαια πίσω από την περίτεχνη και ελαφρά ρομαντική εικονογράφηση της ιστορίας της κυρίας Γκριν κρύβεται ένα οξύ πολιτικό σχόλιο για τη βαθιά αντιδραστική και παράλογη φύση του συντηρητισμού που σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου δεν σταματά ποτέ να αγωνίζεται με νόμιμα και παράνομα μέσα για να «σταματήσει η γη να κινείται και ο χρόνος να κυλάει». Ενός επιφανειακά γοητευτικού και μορφωμένου συντηρητισμού όπως εκφράζεται από την αρχικά καλοβαλμένη και ευγενέστατη φυσιογνωμία της κυρίας Γκάμαρτ που όσο κυλά ο χρόνος και δεν γίνεται το θέλημά της τόσο παγώνει και σκληραίνει το βλέμμα της και τόσο κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο προκειμένου να ανατρέψει τη ζωή της κυρίας Γκριν.

Η ταινία ενθουσίασε το Ισπανικό κοινό αλλά και την Ισπανική Κινηματογραφική Ακαδημία που την τίμησε φέτος με 12 υποψηφιότητες Goya. Κέρδισε τις τρεις βασικές: Καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία και διασκευή σεναρίου.   

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 19.07.18