The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society –Με Αγάπη, Τζούλιετ

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 124 λεπτά 

Είδος: Δράμα Εποχής 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Mike Newell 

Πρωταγωνιστούν: Lily James,  Jessica Brown Findlay, Matthew Goode, Glen Powell, Michiel Huisman, Katherine Parkinson, Penelope Wilton, Tom Courtenay, Bronagh Gallagher. 

Υπόθεση: Μόλις έχει τελειώσει ο Β΄Παγκόσμιος και οι κάτοικοι του ακόμη μισογκρεμισμένου Λονδίνου μετράνε τις πληγές τους. Ανάμεσά τους και η Τζούλιετ, πετυχημένη συγγραφέας που παρά την επιτυχία του τελευταίου της βιβλίου και την υποστήριξη του αγαπημένου της φίλου και εκδότη  δυσκολεύεται να βρει έμπνευση εξαιτίας των τραυμάτων που της άφησε ο πόλεμος. Η Τζούλιετ είναι μνηστευμένη με τον ευκατάστατο Νεοϋορκέζο Μαρκ που υπηρετούσε στο αρχηγείο στο Λονδίνο και έτοιμη να προχωρήσει σε γάμο και αναχώρηση για τις ΗΠΑ, όταν λαμβάνει ένα γράμμα από έναν αγρότη στο νησί Γκέρνσεϊ, τον Ντόσι Άνταμς. Ο Ντόσι είναι μέλος μιας τοπικής λέσχης βιβλίου με την ονομασία «Λέσχη Λογοτεχνίας και Πίτας από φλούδια πατάτας του Γκέρνσεϊ» που ιδρύθηκε κάτω από περίεργες συνθήκες κατά την διάρκεια του πολέμου. Η Τζούλιετ ακολουθεί την παρόρμηση της και πηγαίνει στο νησί που βρίσκεται στη μέση της Μάγχης, όπου ελπίζει να γράψει για την τοπική λέσχη βιβλίου με το παράξενο όνομα. Γοητευμένη όπως είναι από τα μέλη της λέσχης και την αγάπη τους για την λογοτεχνία δεν θα αργήσει να διαπιστώσει ότι  οι νέοι της φίλοι κρύβουν ένα φοβερό μυστικό. 

 Η άφιξη της πρωτευουσιάνας στο νησί 

Μετά το βιβλιοπωλείο της κυρίας Γκριν έρχεται καπάκι ακόμη μια Βρετανικής κοπής (με ό,τι καλό αυτό συνεπάγεται) ιστορία με υπόβαθρο τη σημασία της λογοτεχνίας στην αφύπνιση και την πνευματική αντίσταση στην παντός είδους τυραννία. Όμορφη από κάθε άποψη ταινία, αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα Ακαδημαϊκού κινηματογράφου (ναι υπάρχουν ακόμη τέτοια δείγματα), υποδειγματικά αφηγημένο από τον σπουδαίο μάστορα του 4 Γάμοι και μια Κηδεία (μεταξύ πολλών άλλων) Μάικ Νιούελ.

Τοποθετώντας τη δράση σε ένα τόπο-μέση γη κάπου ανάμεσα στα «Νησιά» και την «Ήπειρο» κοιτάζει με κάπως διαφορετικό μάτι τις μικρές ιστορίες και τις γκρίζες ζώνες του τελευταίου μεγάλου Ευρωπαϊκού πολέμου, έχοντας στο νου την Ευρώπη όπως έχει διαμορφωθεί και συνεχίζει να διαμορφώνεται σήμερα. Χρησιμοποιώντας υλικό που σε κάποια άλλα χέρια θα γινόταν ρομαντική pulp fiction του γνωστού ακατονόμαστου λογοτεχνικού τύπου, o 76χρονος δημιουργός με την υπερ50ετή καριέρα βρίσκεται στο στοιχείο του καθώς κοιτάζει τον ρου της Ιστορίας από το ύψος της αρετής του απλού ανθρώπου που πάσχει και συμπάσχει σε ακραίες συνθήκες, αποσπώντας ερμηνείες ολκής από το σπουδαίο καστ, μεταξύ των οποίων δυο ιερά τέρατα της Βρετανικής Σκηνής ο 80χρονος Σερ Τομ Κόρτνεϊ και η 72χρονη Ντέιμ Πηνέλοπι Γουίλτον!

3η φετινή ταινία για τη Λίλι Τζέιμς του Mamma Mia 2 που ως Τζούλιετ, εκπέμπει κάτι από τη λάμψη των παλιών σταρ του 40 και του 50 και αποδεικνύει το πολύπλευρο ταλέντο της που σίγουρα θα την φέρει σύντομα στα ύψη του αγγλόφωνου star system.

Το (πολυπληθές) κοινό του είδους ας σπεύσει! 

Διανομή: Spentzos Film 

Στις αίθουσες από 02.08.18