Mr. Klein – Ο Κύριος Κλάιν

Παραγωγή: Γαλλία/Ιταλία - 1976 

Διάρκεια: 123 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * * 

Σκηνοθεσία: Joseph Losey 

Πρωταγωνιστούν: Alain Delon, Jeanne Moreau, Francine Bergé, Juliet Berto, Jean Bouise, Suzanne Flon, Massimo Girotti, Michael Lonsdale, Michel Aumont, Roland Bertin, Jean Champion, Etienne Chicot, Magali Clément και ο Gérard Jugnot. 

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο Παρίσι του 1942. Ο Ρομπέρ Κλάιν, Αλσατικής καταγωγής έμπορος τέχνης, απόλυτα αδιάφορος για την Ναζιστική Κατοχή, εκμεταλλεύεται με το αζημίωτο τις ανάγκες των Εβραίων του Παρισιού και βγάζει πολλά χρήματα αγοράζοντας από αυτούς σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές πολύτιμα και πανάκριβα έργα τέχνης. Μέχρι που εμφανίζεται στο κατώφλι του το αντίτυπο της εγκεκριμένης από τις Αρχές Εβραϊκής εφημερίδας με συνδρομή στο όνομά του. Προφανώς υπάρχει μια συνωνυμία με κάποιον Εβραίο και ο Κύριος Κλάιν απευθύνεται στην Αστυνομία για να διαλευκάνει την υπόθεση. Λάθος επιλογή που θα κινήσει υποψίες σε βάρος του και θα τον κάνει να παθιαστεί προκειμένου να ανακαλύψει αυτόν τον άλλο Ρομπέρ Κλάιν. Η έρευνα θα τον οδηγήσει σταδιακά σε έναν τρομακτικό, καφκικό εφιάλτη απ' τον οποίο θα προσπαθήσει να ξεφύγει καθώς τα όρια μεταξύ πραγματικού και φανταστικού αρχίζουν να γίνονται δυσδιάκριτα. 

 Το Βλέμμα...

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζόζεφ Λόουζι, θύμα των Μακαρθικών διώξεων που κατέφυγε στην Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του 50, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του καλλιτεχνικού σινεμά των 60s και 70s, με ταινίες όπως Ο Υπηρέτης, το Ατύχημα, Ο Μεσάζων ( Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες) και η Ρομαντική Αγγλίδα. Ο Κύριος Κλάιν (ή Μίστερ Κλάιν όπως ήταν ο αρχικός ελληνικός τίτλος) είναι η πρώτη του Γαλλόφωνη ταινία, όπου με καμβά τις Εβραικές διώξεις από τους Ναζί στην συνεργαζόμενη Γαλλία του 1942, στήνει ένα μπαρόκ εφιάλτη, μια ίντριγκα βγαλμένη από το υποσυνείδητο του ήρωα με το μανδύα ενός περίτεχνου και σκοτεινού φιλμ νουάρ, όπου ένας καλοβαλμένος και υποκριτής αστός έρχεται να αποδεχθεί την ελεεινή θέση του στον πίνακα της Ιστορίας, μέσα από την εμμονή του να ανακαλύψει την Αλήθεια του Άλλου, ενός διπλότυπου εαυτού που τον καταδιώκει έχοντας την ατυχία να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του συρματοπλέγματος. Η κινηματογράφηση, οι γωνίες λήψης, οι φωτισμοί και η καλλιτεχνική διεύθυνση εμποδίζουν τον ρεαλισμό μιας αστυνομικής ίντριγκας, τονίζοντας τον φαταλισμό και την εφιαλτική φύση της αναζήτησης του ήρωα σε μια ταινία που παραμένει γοητευτικά άβολη και ανοικτή σε αναγνώσεις, 42 ολόκληρα χρόνια μετά την δημιουργία της.   

3 Βραβεία Σεζάρ (Καλύτερης Ταινίας – Σκηνοθεσίας – Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης) και άλλες 4 υποψηφιότητες μεταξύ των οποίων και του Α’ Ανδρικού Ρόλου για μια ταινία την οποία η Γαλλία της εποχής υποδέχθηκε ψυχρά έως και αρνητικά, αρνούμενη να συμβιβαστεί τότε ακόμη με το ξεσκέπασμα του μεγέθους της συμμετοχής της στη Ναζιστική Θηριωδία κατά του Εβραϊκού πληθυσμού του Παρισιού. Τολμηρή επιλογή για τον πρωταγωνιστή και παραγωγό Αλέν Ντελόν που ωστόσο δικαιώθηκε καλλιτεχνικά στο πέρασμα του χρόνου.   

Διανομή: Bibliotheque 

Στις αίθουσες από 26.07.18