Ένας Οιδίπους από τις Συρακούσες στην Επίδαυρο

 

Ο Γιάννης Κόκκος επανέρχεται στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, παρουσιάζοντας την εμβληματική τραγωδία του Σοφοκλή, Οιδίπους επί Κολωνώ. Πρόκειται για μία μεγάλη συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με το Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών (INDA),  και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του θερινού προγράμματος της πρωτοβουλίας Tempo Forte Italia - Grecia 2018, που προωθεί η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με ελληνικούς θεσμικούς φορείς, Ιδρύματα, Μουσεία, Καλλιτέχνες, γνωστές προσωπικότητες του πολιτιστικού και ακαδημαϊκού κόσμου καθώς και ιταλικούς φορείς στην Ελλάδα.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Οιδίποδας, έχοντας εγκαταλείψει τη Θήβα μετά την αποκάλυψη των εγκλημάτων του, φτάνει ως πρόσφυγας στον Κολωνό. Καταδικασμένος από τους θεούς, αναζητά λύτρωση στην Αθήνα, μια πόλη που τον υποδέχεται για λόγους ηθικής αλλά και συμφέροντος.

Ο Γιάννης Κόκκος συγκεντρώνει έναν μεγάλο θίασο Ιταλών ηθοποιών, με προεξέχοντα τον μέγιστο Massimo De Francovich στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιταλικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος (ΙΝDA), Pier Francesco Pinelli δήλωσε: «Η προώθηση του κλασικού θεάτρου αποτελεί μια από τις θεσμικές αποστολές του ΙΝDA, το να το κάνουμε μάλιστα σε ένα από τα ωραιότερα αρχαία θέατρα του κόσμου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι ένας λόγος παραπάνω να είμαστε υπερήφανοι». Ο ίδιος βλέπει την τελευταία τραγωδία του Σοφοκλή ως έναν διαλογισμό πάνω στο ανθρώπινο πεπρωμένο και, ταυτόχρονα, έναν ύμνο στην Αθήνα, την αγαπημένη του πόλη. «Τραγωδία για τα σύνορα, πραγματικά και μεταφυσικά, για το μυστήριο της ανθρώπινης ελευθερίας παρά την παντοδυναμία των θεών, για την ευθύνη, για τα γηρατειά, για την πολιτική διαχείριση της πόλης, ο Οιδίπους επί Κολωνώ είναι επίσης ένα χαμηλόφωνο ποίημα, ένα πνευματικό ταξίδι. Από τις Συρακούσες στην Επίδαυρο, η παράστασή μας θα μεταφέρει τα βήματα του Οιδίποδα ως το ιερό δάσος των Ερινύων, όπου αποθεώνεται». 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Συρακουσών, Roberto Andò σημειώνει: «Είναι μεγάλη τιμή για μας να παρουσιάζουμε το έργο Οιδίπους επί Κολωνώ σε σκηνοθεσία του καλλιτέχνη και κοσμοπολίτη διανοούμενου Γιάννη Κόκκου. Και μάλιστα στο Θέατρο της Επιδαύρου, ξεκινώντας μια συνεργασία πολύτιμη και σημαδιακή, εδραιωμένη στη γεωγραφία της ψυχής που αναδίδουν τα πέτρινα θέατρα της Σικελίας και της Ελλάδας».


Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Ο Γιάννης Κόκκος έχει συνεργαστεί ως σκηνογράφος, ενδυματολόγος ή σκηνοθέτης με σημαντικούς καλλιτέχνες και με τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα (Σκάλα του Μιλάνου, Όπερα Γκαρνιέ, Κόβεντ Γκάρντεν, Μαριίνσκι, Τεάτρο Ρεάλ, Κρατική Όπερα Βιέννης, Θέατρο Μουσικού Μάη, Φλωρεντίας, Όπερα Σαν Φρανσίσκο κ.ά) και έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το μετάλλιο του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών από το γαλλικό κράτος και με τα βραβεία «Λόρενς Ολίβιε» και «Μολιέρος». Στην Επίδαυρο έχει παρουσιάσει ξανά αρχαία τραγωδία το 2001 (Ορέστεια του Αισχύλου) και το 2007 (την όπερα Μήδεια του Κερουμπίνι).

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία-Σκηνικά: Γιάννης Κόκκος

Συνεργαζόμενος σκηνοθέτης: Alfio Scuderi

Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Annick Blancard

Βοηθός σκηνοθέτη: Stephan Grögler

Κοστούμια: Paola  Mariani

Φωτισμοί: Giuseppe Di Iorio 

Ερμηνεύουν: Massimo De Francovich (Οιδίποδας), Sebastiano Lo Monaco (Θησέας), Roberta Caronia (Αντιγόνη), Stefano Santospago (Κρέοντας), Fabrizio Falco (Πολυνείκης), Eleonora De Luca (Ισμήνη), Danilo Nigrelli (Άγγελος), Sergio Mancinelli (Ξένος), Davide Sbrogiò (Κορυφαίος) 

Χορός γερόντων: Massimo Cimaglia, Francesco Di Lorenzo , Lorenzo Falletti, Eugenio Santovito, Carlo Vitiello, La Vecchia Tatu 

Χορός νέων: Tommaso Garrè, Salvatore Ventura, Danilo Carciolo, Federico Mosca, Emanuele Carlino 

Χορός γυναικών: Guilia Oliva, Chiara Ciancola, Vittoria Scuderi, Maria Chiara Pellitteri, Miriam Scala, Greta D’ Antonio, Noemi Scaffidi, Silvia Trigona, Guilia Messina 

Μια συμπαραγωγή των Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και INDA (Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών) 

Υπό την Υψηλή Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Α.Ε. του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτιστικών Αγαθών και Δράσεων της Ιταλίας. 

Με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης 

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους (Οι ελληνικοί υπέρτιτλοι είναι σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη). 

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

17 & 18 Αυγούστου, 21:00