The Pirates of Somalia – Οι Πειρατές της Σομαλίας

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2017 

Συμπαραγωγοί:Σομαλία/Κένυα/Σουδάν/Νότια Αφρική 

Διάρκεια: 116 λεπτά 

Είδος: Δραματική Περιπέτεια 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Bryan Buckley 

Πρωταγωνιστούν: Evan Peters, Barkhad Abdi, Al Pacino, Sabrina Hassan, Melanie Griffith, Alok Tewari, Russell Posner, Coral Peña, Philip Ettinger, Kiana Madani, Aidan Whytock, Darron Meyer,  Robert Hobbs, Maria Vos, Vere Tindale. 

Υπόθεση: Όταν ο Τζέι Μπάχαντουρ αποφοιτά από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο το 2008 με πτυχίο Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, ψάχνει μάταια να βρει μια αξιόλογη θέση για να ξεκινήσει την καριέρα του, κάνοντας στο μεταξύ μικροδουλειές έρευνας αγοράς και μάρκετινγκ. Απογοητευμένος και χωρίς προοπτικές, συναντά τυχαία το είδωλό του, τον συντάκτη της Daily Mail, Σίμορ Τόλμπιν που τον εμπνέει να γίνει αυτό που πάντα ονειρευόταν: ρεπόρτερ! Κυνηγώντας λοιπόν το ρεπορτάζ της ζωής του, καταστρώνει ένα σχέδιο για να βρεθεί κοντά στους πειρατές της Σομαλίας, ανάμεσα στους οποίους περνά τους επόμενους έξι μήνες μαθαίνοντας βασικά πράγματα, με τη βοήθεια ενός τοπικού μεταφραστή. Γοητευμένος από το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τη ζωή στη Σομαλία, αρχίζει να καταγράφει με μία βιντεοκάμερα από το παράθυρό του τη ζωή των πειρατών, ποιοι είναι αυτοί οι άντρες, πώς ζουν και ποιες είναι οι δυνάμεις που τους οδηγούν. Παίρνοντας λοιπόν αυτό το τεράστιο ρίσκο ζωής καταφέρνει να φέρει τελικά στο προσκήνιο μια άνευ προηγουμένου αποκάλυψη για τους περιβόητους πειρατές του Ινδικού. 

Ο Μπράιαν Μπάκλεϊ, φημισμένος Αμερικανός σκηνοθέτης διαφημιστικών και υποψήφιος για Oscar ταινίας μικρού μήκους το 2012, επιχειρεί με τη δεύτερη fiction ταινία του μια διαφορετική προσέγγιση στην εικόνα που έχουν τα Αμερικάνικα media, οι ταινίες τύπου Black Hawk Down αλλά και η κοινή γνώμη για τον «ξένο» εν γένει, ανατρέποντας δεδομένα και στερεότυπα μέσα από την «αθωότητα» του βλέμματος ενός Καναδού, ενός αγγλόφωνου μεν-μη Αμερικανού δε παρατηρητή, ο οποίος επιχειρεί με τη σειρά του να ανατρέψει τα στερεότυπα και τον κυνικό κομφορμισμό των Media και να κάνει τη διαφορά.

 

Ο νεαρός Έβαν Πίτερς, γνωστός επίσης από την πρόσφατη (και πολύ επιτυχημένη εδώ) Αμερικάνικη Ληστεία, υποδύεται με ένταση και πάθος τον νεαρό δημοσιογράφο (στο βιβλίο του οποίου βασίστηκε και η ταινία), παρασύροντας τον θεατή στον ενθουσιασμό της εξερεύνησης.

Στον σύντομο σχετικά ρόλο του μέντορά του, ένας μεγαλοπρεπώς γερασμένος Αλ Πατσίνο δίνει στην ταινία κάτι από την αίγλη των πολιτικών θρίλερ του 70 ενώ ο Μπαρκάντ Αμπντί με την ψηλόλιγνη παρουσία του και το φλογισμένο του βλέμμα αποδεικνύεται και πάλι ο καλύτερος καλλιτεχνικός πρεσβευτής της πατρίδας του.

Μια μικρή αλλά σημαντική και τελικά απολαυστική ταινία. 

Διανομή: Danaos Films σε συνεργασία με την Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 16.08.18