Le Fidèle – Μη φέρνεις λουλούδια

Παραγωγή: Βέλγιο/Γαλλία/Ολλανδία - 2017 

Διάρκεια: 130 λεπτά 

Είδος: Δραματική Περιπέτεια 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Michaël R. Roskam 

Πρωταγωνιστούν: Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos, Eric De Staercke, Jean-Benoît Ugeux, Nabil Missoumi, Thomas Coumans, Nathalie Van Tongelen, Fabien Magry. 

Υπόθεση: Βέλγιο, δεκαετία του 80: Η Μπενεντίκτ είναι οδηγός σε αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων αλλά εργάζεται και στην οικογενειακή επιχείρηση. Κόρη υπερπροστατευτικού χήρου μπαμπά, τη φωνάζουν Μπίμπι και είναι αυτό που λέμε ζόρικο κορίτσι. Ο Τζίνο είναι ψηλός γοητευτικός και πάντα γελαστός. Οι κολλητοί του τον φωνάζουν Τζίτζι και όλοι μοιάζουν να καλοπερνάνε γενικά αλλά η πηγή των εσόδων τους είναι αρκετά σκοτεινή. Όταν όμως αγόρι και κορίτσι συναντηθούν τυχαία ο έρως θα τους χτυπήσει κατακούτελα και θα αρχίσουν να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας (και να κυλιούνται σε κρεβάτια και πατώματα), κάνοντας σχέδια για το μέλλον, παρά τις κοινωνικές διαφορές που τους χωρίζουν. Αυτό που δεν υπολογίζουν όμως  είναι οι σκοτεινές μπίζνες του Τζίτζι που θα σταθούν μοιραία εμπόδιο στη ζωή τους και θα ανατρέψουν κάθε πρόβλεψη κοινής ευτυχίας. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή… 

 

Τι θα γινόταν αν το αμερικάνικο φιλμ νουάρ συναντούσε τις γαλλικές αισθηματικές ταινίες του 60; Αυτό φιλοδόξησε να επιτύχει με αυτή την 3η σκηνοθετική του δουλειά ο Φλαμανδός Μίκαελ Ρόσκαμ, υποψήφιος για το ξενόγλωσσο Oscar για το ντεμπούτο του με τη Μοσχαροκεφαλή το 2011, Δυστυχώς δεν του πέτυχε και τόσο καλά η συνταγή. Ίσως έβαλε λίγο παραπάνω μελόδραμα, λίγο παραπάνω πεπρωμένο από όσο θα άντεχε ο σύγχρονος θεατής. Ίσως φταίει η δομή του σεναρίου που ξεχειλίζει από λεπτομέρειες που ξεστρατίζουν την αφήγηση και ξεχειλώνουν τη διάρκεια. Ίσως και η σκηνοθετική γραμμή που δεν καταφέρνει να συγκεράσει ύφος και ρυθμό σε ενιαίο σύνολο.

Πάντως σίγουρα δεν φταίει η ατμοσφαιρική φωτογραφία του Νικόλα Καρακατσάνη (μόνιμου συνεργάτη του Ρόσκαμ) και κυρίως η εκρηκτική ερωτική χημεία του πανέμορφου πρωταγωνιστικού ζεύγους που σίγουρα του άξιζε ένα καλύτερο λαβ-στόρι. Η Αντέλ και ο Ματίας έχουν αποδείξει πλειστάκις ότι μπορούν κάλλιστα να υποστηρίξουν ένα ρόλο, καθέτως και κυρίως οριζοντίως αν απαιτηθεί.

Για να πούμε όμως και του στραβού το δίκιο η φιλοδοξία για ένα grande μελόδραμα τύπου Bobby Deerfield (κλασικό μελό του 77 με τον Αλ Πατσίνο ραλίστα) δεν πέφτει απόλυτα στο κενό και η ταινία έχει τις δυνατές συναισθηματικές στιγμές της αν και παραμένουν στιγμές μεμονωμένες. Μια μεγαλοπρεπής αποτυχία με έμφαση στο μεγαλοπρεπής. 

Επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βενετίας 2017 καθώς και στα φεστιβάλ Τορόντο και Λονδίνου 

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 16.08.18