The Favourite: Από το Φεστιβάλ της Βενετίας στην Οσκαρική Περίοδο

 

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του πρόσφατου 75ου Φεστιβάλ Βενετίας, η 3η αγγλόφωνη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου (και πρώτη χωρίς την σφραγίδα του Ευθύμη Φιλίππου στο σενάριο), σκόραρε διπλά αφού κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (το δεύτερο πιο σημαντικό βραβείο του Φεστιβάλ μετά το Χρυσό Λιοντάρι) αλλά και το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την Ολίβια Κόλμαν ως Βασίλισσα Άννα.

Η ταινία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην Αγγλία των αρχών του 18ου αιώνα, παρουσιάζει την άρρωστη Βασίλισσα Άννα και τον μανιασμένο ανταγωνισμό δύο κυριών επί των τιμών να αποσπάσουν τη βασιλική εύνοια αλλά και την σκιώδη εξουσία επί της χώρας, κάνοντας ένα διαχρονικό σαρκαστικό σχόλιο για την γελοιότητα και τη μικρότητα των ανθρώπων που κινούν τα νήματα της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τις διεθνείς, σχεδόν ενθουσιώδεις, κριτικές πρόκειται για μια εντελώς ιδιαίτερη ταινία εποχής με βιτριολικό χιούμορ, εκπληκτικές ερμηνείες από τις τρεις διάσημες πρωταγωνίστριες (Ολίβια Κόλμαν, Ρέιτσελ Βάις, Έμα Στόουν) και μια μεγαλοπρεπή σκηνοθετική προσέγγιση όχι πολύ μακριά από το ύφος και το πνεύμα του Στάνλεϊ Κούμπρικ. Να σημειώσουμε εδώ ότι πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία του Λάνθιμου με την Ολίβια Κόλμαν μετά τον Αστακό του 2015. Περιττό επίσης να τονίσουμε πόση βαρύτητα φέρει το όνομα της Σάντι Πάουελ στο σχεδιασμό των κοστουμιών, ως απόλυτα βασικό στοιχείο μιας ταινίας που ασχολείται με την άσκηση εξουσίας: 11 φορές υποψήφια για Oscar, η 58χρονη σούπερσταρ των ταινιών εποχής το κέρδισε τις 3 (Ερωτευμένος Σαίξπηρ, The Aviator, Young Victoria).

 

Θεωρητικά πρόκειται για την πιο «προσβάσιμη» ταινία του πλέον ιδιοσυγκρασιακού δημιουργού του σύγχρονου παγκόσμιου κινηματογράφου, μακριά από τις weird αλληγορίες των προηγούμενων ταινιών του αλλά πιθανόν πολύ κοντά στα γούστα της Αμερικάνικης Ακαδημίας με αποτέλεσμα το buzz να είναι ήδη μεγάλο. Εξάλλου η ταινία έκανε την Αμερικάνικη πρεμιέρα της πριν από μια εβδομάδα στο Φεστιβάλ του Telluride, ένα φεστιβάλ που έχει καταφέρει να πάρει την καλλιτεχνική πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στα πολλά φεστιβάλ των ΗΠΑ και να περιλαμβάνει συχνά στις πρεμιέρες του τον νικητή του επόμενου Oscar. Ακολουθούν το επίσης σεβαστό Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης και βέβαια το γκραντέ Φεστιβάλ του Λονδίνου τον Οκτώβριο όπου η ταινία αναμένεται να κυριαρχήσει και λόγω θέματος.

Η εμπορική πρεμιέρα της ταινίας στις ΗΠΑ έχει καθορισθεί για τις 23 Νοεμβρίου, στην καρδιά της Οσκαρικής περιόδου. Εμείς εις τας Ευρώπας θα την δούμε εντός του προσεχούς Ιανουαρίου. Η εταιρεία διανομής (Odeon) δεν έχει ακόμη ορίσει ελληνικό τίτλο και ημερομηνία εξόδου. Εν αναμονή λοιπόν ας απολαύσουμε το trailer.

Και ας λείπουν οι εθνικές υπερηφάνειες και λοιπές εκδηλώσεις για τον διασημότερο παγκοσμίως Έλληνα σκηνοθέτη μετά τον Αγγελόπουλο και τον Κακογιάννη. Όταν ζούσε και δημιουργούσε εδώ, τα όσα του είχαν σύρει πολλοί για τις «ακαταλαβίστικες» και «δήθεν» ταινίες του δεν ήταν και λίγα. Ε, τα μάζεψε κι έφυγε και είναι πλέον μόνιμος κάτοικος Λονδίνου και χάρηκε πολύ για τη γνωριμία αλλά τη μαύρη πέτρα που έριξε δεν την ανακαλεί επί του παρόντος, παρά και τα επίσημα κυβερνητικά συγχαρητήρια δια στόματος Υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσου, η πλήρης σημερινή δήλωση του οποίου έχει ως εξής «Το μοναδικό ταλέντο του Γιώργου Λάνθιμου του χάρισε μια ακόμα διεθνή αναγνώριση με τον Αργυρό Λέοντα – το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας – για το «The Favourite». Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αναγνώριση για τον Έλληνα σκηνοθέτη, την οποία ευχόμαστε ν’ ακολουθήσουν κι άλλες. Θεωρούμε ότι η πολιτεία έχει χρέος να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες και θεσμικό περιβάλλον, ώστε οι Έλληνες δημιουργοί να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους και να προβάλλουν τη δουλειά τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε.».

Άντε να δούμε, γιατί από κινηματογραφική παιδεία αυτή η χώρα έχει «χορτάσει»…