24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου - Νύχτες Πρεμιέρας: Η ώρα της εξερεύνησης

 

Μετά από 24 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της πόλης, ένα είναι το σίγουρο: οι σινεφίλ καρδιές χτυπούν πιο γρήγορα και ανυπόμονα λίγο πριν ανοίξουν οι πύλες του Φεστιβάλ για να δεχθούν τους χιλιάδες φίλους του.   

Επιστρέφοντας για 2η χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στον φιλόξενο χώρο του Πολυχώρου του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, με οικοδεσπότες τον κ. Αλέξανδρο Χαρκιολάκη, Διευθυντή του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και την κα Ελένη Μητσιάκη, οι άνθρωποι του Φεστιβάλ καλωσόρισαν τα media στην παρουσίαση του φετινού προγράμματος που το χαρακτηρίζει, όπως μας είπαν, η διάθεση εξερεύνησης. Είναι αλήθεια ότι ξεφυλλίζοντας το πρόγραμμα δεν θα βρει κανείς ίσως τρανταχτούς τίτλους και ονόματα, θα βρει όμως ουσία, βάθος και αν είναι καλός εξερευνητής θα «μυριστεί» τις ευχάριστες εκπλήξεις που υπόσχονται φέτος, με αρκετή μετριοφροσύνη, οι οργανωτές. 

3η χρονιά στο τιμόνι για τον Διευθυντή του Φεστιβάλ Λουκά Κατσίκα που παρουσίασε το πρόγραμμα, με χιούμορ, μεθοδικότητα αλλά και με μεγαλύτερη από ποτέ σιγουριά και με έναν ενθουσιασμό για το αποτέλεσμα που δύσκολα κρυβόταν πίσω από την ευγένεια και τους χαμηλούς τόνους που τον χαρακτηρίζουν γενικότερα. Πολλοί οι καλεσμένοι από τα διάφορα επιμέρους προγράμματα που έδωσαν τον τόνο της φετινής διοργάνωσης. Το αγαπημένο μας Φεστιβάλ ευθυγραμμίζεται με τα μοντέρνα φεστιβάλ του εξωτερικού σε νέες πρωτοποριακές και πιο ουσιαστικές αντιλήψεις για το κινηματογραφικό θέαμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής «Η λέξη-κλειδί του Φετινού προγράμματος είναι η “εξερεύνηση” και η ανακάλυψη. Θέλουμε να σπρώξουμε το κοινό μας να γνωρίσει νέους δημιουργούς, ολοκαίνουργα και συναρπαστικά φιλμ που θα παιχτούν για μοναδική φορά στη χώρα μας, από όλες τις γωνιές του πλανήτη, και να προσφέρουμε μια γεύση από την εμπειρία που έχουμε κι εμείς όταν ανακαλύπτουμε για πρώτη φορά ταινίες στα Διεθνή Φεστιβάλ του εξωτερικού: την εμπειρία του να μπαίνουμε ανυποψίαστοι σε μια άγνωστη ταινία και να βγαίνουμε άλλοι άνθρωποι». 

 

Στην συνέντευξη παραβρέθηκε και ο κ. Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων ο οποίος αποτελεί σταθερό συνεργάτη και του Athens Open Air Film Festival και, φυσικά, των Νυχτών Πρεμιέρας. Ο κ. Μπιτζάνης είπε: «Χαιρετίζουμε με μεγάλη χαρά την 24η διοργάνωση γιατί η Αθήνα αγαπάει τον κινηματογράφο και δεν νοείται ένα σχέδιο πολιτισμού για αυτή την πόλη χωρίς σινεμά». 

Το 24ο Φεστιβάλ θα συνεχίσει τις επιτυχημένες περσινές συνεργασίες με διάφορους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, όπως η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών για την προσβασιμότητα των προβολών και τα Φεστιβάλ Animasyros και Ethnofest, και θα προχωρήσει επίσης σε νέες συνέργειες και δράσεις (Φεστιβάλ CineDoc και 1o Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, προβολή φιλική σε άτομα με αυτισμό για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διάθεση εσόδων μιας προβολής σε φιλανθρωπικό σκοπό, προβολή καθολικά προσβάσιμη της νέας ταινίας του Γιώργου Πανουσόπουλου). Εξάλλου σταθερή παραμένει η σχέση με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που στηρίζει και φέτος οικονομικά τα Α’ και Β’ Βραβεία Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους και το Αφιέρωμα «Ο Μεγάλος Ερωτικός», στον Γιώργο Πανουσόπουλο. Πέρα από το ΕΚΚ, θα συνεργαστεί φέτος για πρώτη φορά με το Φεστιβάλ και η ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών) που θα δώσει δικό της βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. 

 Ψυχρός Πόλεμος: Η ταινία έναρξης

Το φετινό πρόγραμμα, πλουσιότερο από κάθε άλλη φορά, περιλαμβάνει 114 μεγάλου μήκους ταινίες, 67 μικρού μήκους και 3 Διαγωνιστικά Τμήματα: Διεθνές Διαγωνιστικό με 15 ταινίες, Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ με 8 ταινίες και βέβαια το διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους. Επίσης μια καινούργια ενότητα που δημιουργήθηκε φέτος με τίτλο «ICONS» αποτελείται από ντοκιμαντέρ αφιερωμένα σε εμβληματικές προσωπικότητες των τεχνών και του πολιτισμού εν γένει, όπως οι Ίαν Μακ Κέλεν, Βίβιεν Γουέστγουντ, Αλεξάντερ Μακ Κουίν, Τζον Μάκενρο, Όρσον Γουέλς και Ρόμπερτ Μίτσαμ, ο οποίος μιλάει σε πρώτο πρόσωπο στην κάμερα ενός άλλου icon, του διάσημου φωτογράφου Μπρους Γουέμπερ.

Τέλος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι Νύχτες Πρεμιέρας, με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων θα πραγματοποιήσουν μια προβολή φιλική σε άτομα με αυτισμό, με την κλασική ταινία της Ντίσνεϊ, «PETER PAN» (1953), η οποία μετρά φέτος εξήντα πέντε χρόνια από την κυκλοφορία της. Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη και θα είναι με ελεύθερη είσοδο για όλους! 

Οι υποψήφιες για τη Χρυσή Αθηνά ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος έχουν ως εξής:

The Seen and Unseen-Kamila Andini (ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΚΑΤΑΡ)

Thunder Road-Jim Cummings (ΗΠΑ)

Hard Paint- Marcio Reolon & Filipe Matzembacher (ΒΡΑΖΙΛΙΑ)

In the Aisles-Thomas Stuber (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

Volcano - Roman Bondarchuk (ΟΥΚΡΑΝΙΑ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

Neon Heart-Laurits Flensted-Jensen (ΔΑΝΙΑ)

The Heiresses-Marcelo Martinessi (ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ, ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ)

And Breathe Normally-Isold Uggadottir (ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ)

Diane-Kent Jones (ΗΠΑ)

One Step Behind the Seraphim-Daniel Sandu (ΡΟΥΜΑΝΙΑ)

Summer Survivors-Marija Kavtaradze (ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ)

The Charmer- Milad Alami (ΔΑΝΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ)

Museo-Alonso Ruizpalacios (ΜΕΞΙΚΟ)

Consequences- Darko Stante  (ΣΛΟΒΕΝΙΑ)

Midnight Runner-Hannes Baumgartner (ΕΛΒΕΤΙΑ) 

Η διεθνής επιτροπή που θα απονείμει τα βραβεία αποτελείται από έμπειρους και αναγνωρισμένους επαγγελματίες του χώρου.  Πρόεδρός της θα είναι ο Yποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης του «Βαλς με τον Μπασίρ», Άρι Φόλμαν, και μέλη της: η Έλεν Ντε Γουίτ, Curator, καθηγήτρια και σεναριογράφος, η Νατάσα Γκίκας, Υπεύθυνη Γερμανικού Μουσείου Κινηματογράφου, ο Μαρκ Σμιθ, Δημοσιογράφος για τους Times του Λονδίνου και ο Μάκης Γαζής, Υπεύθυνος Διανομής Ρόλων. 

 

Οι 24ες Νύχτες Πρεμιέρας, με μεγάλο χορηγό την Cosmote TV, θα ανοίξουν την αυλαία τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018, με την προβολή της νέας ταινίας του Πάβελ Παβλικόφσκι «Ψυχρός Πόλεμος» που βραβεύτηκε για τη Σκηνοθεσία της στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία του δημιουργού της Ida παραχωρείται από την διανομέα Strada Films (Περισσότερα για το φιλμ εδώ ). 

Και φέτος εξάλλου θα υπάρχουν τα τμήματα Festival Darlings, Μικρές Ιστορίες και βέβαια η αγαπημένη cult γωνιά του Φεστιβάλ «Μετά τα Μεσάνυχτα». Θα υπάρχουν επίσης μίνι αφιερώματα για τα 100 χρόνια του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, στα Διαμάντια του Πολωνικού σινεμά αλλά και πλήρης ρετροσπεκτίβα με αποκατεστημένες κόπιες στο σύνολο της σπουδαίας φιλμογραφίας του πολυαγαπημένου μεγάλου ερωτικού της Ελληνικής Οθόνης Γιώργου Πανουσόπουλου. 

Το σημαντικότερο όμως φετινό αφιέρωμα έχει τίτλο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ: ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ και το επιμελήθηκαν οι γυναίκες - συνεργάτιδες του Φεστιβάλ, κες Μαρία Ναθαναήλ, Άντυ Δημοπούλου, Δήμητρα Αργυράκη και Φωτεινή Αλευρά.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει πέντε πρεμιέρες από ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που αφηγούνται τις ιστορίες γενναίων γυναικών και μας ταξιδεύουν από τις επαναστάτριες Σαντινίστας στη Νικαράγουα της δεκαετίας του ‘80, στα όνειρα μιας νεαρής στη Δαμασκό του 2011 και από την ανατρεπτική ποιήτρια του Μεξικό, Ροζάριο Καστεγιάνο στην προεκλογική εκστρατεία της Σομαλής μετανάστριας Ιλχάν στην Αμερική και τις υποεκπροσωπημένες γυναίκες δημιουργούς στο Χόλιγουντ. Θα γίνει χαμός!!! 

Την αφίσα της 24ων Νυχτών Πρεμιέρας επιμελήθηκε ο graphic designer - illustrator (γραφίστας - εικονογράφος) Βασίλης Μέξης με «έμπνευση από το διάστημα, αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής στην εμβληματική ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», η οποία κλείνει φέτος 50 χρόνια από την προβολή της!». 

Να πούμε επίσης ότι η επιτυχημένη συνεργασία με το viva.gr συνεχίζεται και φέτος  αλλά και ότι οι συνήθεις χορηγοί (μέγας χορηγός Cosmote TV, Αττική Οδός, Μπύρα Fischer) είναι και πάλι εδώ. Θα επανέλθουμε όμως εκτενέστερα για όλα. 

Από την επόμενη Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου λοιπόν και για 11 ημέρες, το κέντρο της Αθήνας θα γίνει και πάλι γιορτινό, με τις πιο αναμενόμενες πρεμιέρες, με μοναδικά αφιερώματα, μουσικά φιλμ και ντοκιμαντέρ αλλά και με τις καθιερωμένες παράλληλες εκδηλώσεις που δίνουν ζωή στην πόλη: συναυλίες, πάρτι και πολλές άλλες εκπλήξεις μέσα και έξω από τις αίθουσες!

Δεν έχουμε παρά να ξεκινήσουμε την «εξερεύνηση» για τα κρυμμένα διαμάντια του προγράμματος… 

Το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. 

Ακολουθήστε το Φεστιβάλ στο Facebook  / Twitter  / Instagram 

Το πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε και να το κατεβάσετε από εδώ 

Για περισσότερα στο www.aiff.gr 

Καλό Φεστιβάλ σε όλους μας!