Η Βασιλική Καρακώστα και η Ελληνική Κλασσική Δημοτική Μουσική στους Δελφούς

 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, η μουσική εκδήλωση «Ελληνική Κλασσική Δημοτική Μουσική» με την Βασιλική  Καρακώστα,  που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» στην Αίθουσα του Θεάτρου «Φρύνιχος» του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, στους Δελφούς.

Στην κατάμεστη από τους Φίλους του Συλλόγου Αίθουσα το «concerto για φωνή και έγχορδα Ελληνικής Κλασικής Δημοτικής Μουσικής» ήταν μια ξεχωριστή μουσική παράσταση. Η Βασιλική Καρακώστα με την εξαίσια φωνή της μάγεψε το κοινό και το ταξίδεψε νοερά μέχρι τον Πόντο, την Μικρά Ασία και την Κύπρο. 

Το «» είναι μια μουσική παράσταση που δίνει στην παράδοση τον «κλασικό» της ήχο μέσα από μια διαφορετική αφήγηση. Φέρνει στην σκηνή, δώδεκα ενότητες τραγουδιών και σκοπών που προέρχονται από τα εννέα διαμερίσματα του τόπου μας. Επίσης ανθολογεί τραγούδια από τον Πόντο την Μικρά Ασία και την Κύπρο, υπογραμμίζοντας έτσι την διαχρονικότητα και τη δυνατή σύνθεση της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, έτσι όπως εκφράζεται μέσα από το δημοτικό μας τραγούδι και τη συλλογική δημιουργία. Στην «Ελληνική Κλασική Δημοτική Μουσική» η φωνή της Βασιλικής Καρακώστα, περνά μέσα από το ομοιογενές άκουσμα όλης της οικογένειας των εγχόρδων και ενώνει τη διαφορετικότητα των πολύχρωμων ιδιωμάτων του τόπου μας, με τον κλασικό τρόπο προσέγγισης της μουσικής.  

Πριν τους Δελφούς, αυτή η σειρά συναυλιών πραγματοποιήθηκε σε επιλεγμένους τόπους όπως το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη,  αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές ενώ έχει ηχογραφηθεί  για την ΕΒU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση).

 

Τη βραδιά άνοιξε η Πρόεδρος των Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου  Δελφών,  κα Δήμητρα Κ. Φιλίππου που καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία και την στήριξή τους στις εκάστοτε εκδηλώσεις του Συλλόγου.

Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους, η Πρόεδρος Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, ο Πρόεδρος της EuroAsia κ. Νάσος Κτωρίδης, ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος,  οι κύριοι Θανάσης και Απόστολος Ανδρεουλάκος, η κα Δέσποινα Γιαννακοπούλου, η κα Λόλα Νταϊφά, η κα Πόπη Μοσκώφ κ.α.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου της Ευρώπης και με χορηγό επικοινωνίας τον Alpha. 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΕΛΦΩΝ»

Φρυνίχου 9, 10558 Αθήνα, τηλ.2103312781-5, e-mail:[email protected]