Contromano – Χάσαμε το δρόμο…Στοπ!

Παραγωγή: Ιταλία - 2018 

Διάρκεια: 103 λεπτά 

Είδος: Κωμωδία 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Antonio Albanese 

Πρωταγωνιστούν: Antonio Albanese, Alex Fondja, Aude Legastelois, Daniela Piperno, David Anzalone. 

Υπόθεση: Ο 50χρονος Μιλανέζος καταστηματάρχης Μάριο Καβαλάρο είναι υπόδειγμα συντηρητικού μεσοαστού: η ζωή του κυλάει με το ρολόι μέσα στην ακρίβεια και την τάξη. Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο μαγαζί που κληρονόμησε από τον πατέρα του και τον κήπο του στην ταράτσα του σπιτιού του. Και δε φτάνει που το αγαπημένο του μπαρ της γειτονιάς αλλάζει χέρια και καταλήγει σε έναν Αιγύπτιο, έχει και τον Σενεγαλέζο Όμπα που έχει στήσει την πραμάτεια του έξω από το δικό του μαγαζί και του κλέβει την πελατεία. Η τρελή ιδέα που σκαρφίζεται ο Μάριο να απαγάγει τον Όμπα και να τον οδηγήσει δια της βίας πίσω στην πατρίδα του περιπλέκεται όταν ο τρομοκρατημένος Όμπα εμφανίζει την πανέμορφη αδελφή του που δηλώνει ότι κι εκείνη θέλει να γυρίσει πίσω. Όμως ο καθένας έχει την δική του ατζέντα και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

 

Αυτό που περιπλέκει την κατάσταση δεν είναι άλλο από το παλιό καλό συναίσθημα που μαλακώνει ιδεοληψίες, ίντριγκες και λοιπές ραδιουργίες. Σε κομεντί βρισκόμαστε εξάλλου, μακριά από τη ντοκιμαντερίστική οπτική του Φωτιά στη Θάλασσα. Εδώ οι λαθρομετανάστες έχουν περάσει δια πυρός και ύδατος και έχουν καταφέρει να μείνουν ζωντανοί και να αποκτήσουν μια στοιχειώδη καθημερινή κανονικότητα στον παράδεισο (για αυτούς) που λέγεται Ευρώπη. Το θέμα είναι άξιζε τόση θυσία αυτός ο Παράδεισος; Θα μπορέσουν ποτέ να αφομοιωθούν διαφορετικές κουλτούρες και εντελώς άνισες οικονομίες; Ποιος είναι τελικά αυτός που κρατάει τα κλειδιά του Παραδείσου; Μήπως ένας αστός που βλέπει με φρίκη την πραγματικότητα του να αλλάζει χρώμα και να χάνει την ανταλλακτική της αξία; Στη βράση (ή στη δράση) λοιπόν κολλάει το σίδερο οπότε ο καλός μας Μάριο αναλαμβάνει να παίξει με ανθρωπιστικά θεωρητικά κίνητρα το ρόλο που συνήθως επαφίεται στις εκάστοτε «πατριωτικές» δυνάμεις. Το απέναντι στρατόπεδο όμως μπορεί να είναι διαφορετικό δεν είναι όμως και ηλίθιο. Η δράση φέρνει αντίδραση κι επειδή είπαμε βρισκόμαστε σε κομεντί το όπλο που χρησιμοποιεί για να πολεμήσει δεν είναι βόμβα, δεν είναι αντάρτικο, δεν είναι παρά ο αιώνιος έρωτας. Κι ο Μάριο αν και μεσόκοπος και καραφλός δεν παύει να είναι ένας στερημένος latin lover σε διαρκή αναζήτηση του έρωτα. Αυτό που θα ανακαλύψουν και οι δύο πλευρές τελικά είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να συνυπάρξουν όντας ευτυχείς και εσωτερικά γαλήνιοι.   

Ένα κάπως παράδοξο ιταλικής κοπής road movie, μεγάλων προθέσεων αλλά μικρής εμβέλειας, σκηνοθετημένο με ρυθμό και μια αίσθηση παραλόγου από τον πρωταγωνιστή Αντόνιο Αλμπανέζε, ένα δημοφιλέστατο στην Ιταλία κωμικό, μια latin βερσιόν του Μπομπ Χόσκινς που μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε εδώ. Η πανέμορφη Αφρογαλλίδα Οντ Λεγκαλουά κάνει εδώ το κινηματογραφικό της ντεμπούτο και μάλλον ήρθε για να μείνει… 

Διανομή: Rosebud.21 σε συνεργασία με την Seven Films 

Στις αίθουσες από 20.09.18