24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Η πρεμιέρα

 Το Μέγαρο κατάμεστο

Την περασμένη Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η τελετή έναρξης του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ. Πλήθος καλεσμένων παρακολούθησε την προβολή της ταινίας «Ψυχρός Πόλεμος», του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Πάβελ Παβλικόφσκι, παρουσία του ιδίου. Πριν την προβολή ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, κ. Λουκάς Κατσίκας, καλωσόρισε τον σπουδαίο Πολωνό σκηνοθέτη και του προσέφερε τιμητικό βραβείο για την παρουσία και το έργο του.

Πολλές οι γνώμες για το ασπρόμαυρο ιστορικό δράμα του σπουδαιότερου εν ζωή Πολωνού δημιουργού, οι περισσότερες όμως μιλούν για ένα μεγάλης συναισθηματικής δύναμης αριστούργημα που συνεχίζει την προβληματική της πολυβραβευμένης Ida αλλά μπαίνει σε ακόμη πιο ιδιαίτερα μονοπάτια για τον 60χρονο δημιουργό αφού έμπνευσή του ήταν οι γονείς του και η παθιασμένη σχέση τους. Ένα κομψοτέχνημα υψηλής αισθητικής με ένα υποδειγματικά συμπυκνωμένο σενάριο που μέσα σε μόλις 84 λεπτά εκθέτει 15 χρόνια μιας ταραγμένης σχέσης, μιας σκοτεινιασμένης πατρίδας και ενός εσωτερικού ψυχρού πολέμου που βρίσκει τη λύτρωσή του σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα αλλά συνταρακτικά φινάλε των τελευταίων ετών.

 Λουκάς Κατσίκας και Πάβελ Παβλικόφσκι

Στη σύντομη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την επόμενη ημέρα ο Πάβελ Παβλικόφσκι δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αφιέρωσε την ταινία στους γονείς του που έζησαν ένα παθιασμένο έρωτα όπως το ζευγάρι της ταινίας που βρέθηκε συχνά από τις δύο μεριές του παραπετάσματος αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να ξεφύγει από το πεπρωμένο της αγάπης του. Περισσότερα όμως για την ταινία που βραβεύτηκε στις Κάννες για τη σκηνοθεσία της όταν θα προβληθεί στις 25 Οκτωβρίου σε διανομή Strada Flms. 

Στην λαμπερή τελετή έναρξης παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η νέα Υπουργός Πολιτισμού, κα Μυρσίνη Ζορμπά, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), κ. Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κ. Βασίλης Κατσούφης, ο Διευθυντής της Hellas Film του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης  και ο Πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ κ. Παναγιώτης Κουάνης. 

 όλοι οι άνθρωποι του Φεστιβάλ!!!

Και το 24ο Φεστιβάλ μόλις ξεκίνησε ! 

Τάσος Ντερτιλής