Λαμπρή πρεμιέρα για τη Μοναξιά των Κάμπων στο Cartel

 

Ένα από τα πιο πολυανεβασμένα διεθνώς θεατρικά έργα του ανανεωτή του Γαλλικού Θεάτρου Μπερνάρ Μαρί Κολτές, με κεντρικό θέμα την ανθρώπινη συναλλαγή στον σύγχρονο κόσμο, αποφάσισε να μεταφέρει στη σκηνή του Τεχνοχώρου Cartel o μεγάλος αιρετικός του μοντέρνου Ελληνικού κινηματογράφου Κώστας Ζάπας. Το έργο που γράφτηκε το 1985 παραμένει ακόμη και σήμερα δημοφιλές και επίκαιρο, μάλιστα πρόσφατα είχε ανέβει στη Γαλλία με τον διάσημο σταρ Σαρλ Μπερλίνγκ που το σκηνοθέτησε κιόλας αν και η αυθεντία στο ανέβασμά του θεωρείται ο επίσης αείμνηστος συνεργάτης του Κολτές και διάσημος κυρίως από τις ταινίες του αλλά και από ανεβάσματα όπερας Πατρίς Σερό. 

Ιδανικός ο χώρος του Cartel για το ανέβασμα ενός τόσο σκληρού, σκοτεινού αλλά και ποιητικού έργου και ο πάντα μειλίχιος και γαλήνιος auteur των συναισθηματικών χείμαρρων Κώστας Ζάπας τον εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Οι δύο πρωταγωνιστές του, ο έμπειρος και στιβαρός Δημήτρης Γεωργαλάς και ο ολόφρεσκος από τη Δραματική σχολή αλλά απίστευτα αποτελεσματικός νεαρός Θάνος Κώτσης οργώνουν τον τεράστιο χώρο σε μια εξαντλητική σωματικά εσωτερική πάλη, προσπαθώντας να διαβούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο το νοητό όριο που καθορίζει τη βάση του δυτικού πολιτισμού που δεν είναι άλλο από τη συναλλαγή, την όποια συναλλαγή που προϋποθέτει εξουσία, πόθο και αντικείμενο του πόθου. Η ψυχή και το σώμα του ανθρώπου, κατακερματισμένα από την ματαιότητα της συναλλαγής και την ανάγκη επικοινωνίας, παλεύουν με όλα τους τα ελαττώματα μέχρι να καταφέρουν να ενώσουν τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις που τα ωθούν στα άκρα. Σκληρός ο αγώνας του Εγώ να αγγίξει το Άλλο, δύσκολο και απαιτητικό το έργο, ένας χείμαρρος ποίησης εξαιρετικά μεταφρασμένης από το Δημήτρη Δημητριάδη που κρατάει όλο τον πληθυντικό ευγενείας των πρωτότυπων Γαλλικών διαλόγων, φέρνοντάς τον σε ζωηρή αντίθεση με τη σωματική βία που υφίστανται οι χαρακτήρες τόσο του αγοραστή όσο και του πωλητή. Προσφορά και ζήτηση. Η επιθυμία στη βάση του κοινωνικού γίγνεσθαι. Μια μονομαχία στο μισοσκόταδο βουτηγμένη στις φιλοσοφικές αντιλήψεις ενός Φουκό, ένα έργο γνήσιο τέκνο της Γαλλικής φιλοσοφικής σκέψης. Ακραίο, αβάσταχτο και σχεδόν παραληρηματικό βρίσκει ιδανικό σκηνοθέτη στον Κώστα Ζάπα που ξέρει να δαμάζει κύματα και τρικυμίες αισθημάτων και να εξαντλεί τις δυνατότητες των ερμηνευτών του οδηγώντας τους σε εκρήξεις ενέργειας και δύναμης.

Λογικό είναι μια τόσο σημαντική δουλειά να έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας αφού επιτελεί χρέη του καλύτερου πρεσβευτή του φιλελεύθερου Γαλλικού πνεύματος. 

Στη λαμπερή πρεμιέρα του έργου την περασμένη Δευτέρα παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Μορφωτική Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας, η πάντα συναρπαστική Λιάνα Κανέλλη, η νέα κινηματογραφική πρωταγωνίστρια του Κώστα Ζάπα Έλλη Τσιτσιπά, οι εξαιρετικές Δήμητρα Χατούπη και Παρθενόπη Μπουζούρη, ο Βασίλης Μπισμπίκης ψυχή του Τεχνοχώρου, ο παραγωγός και σκηνοθέτης Νίκος Σέκερης, ο διεθνής designer Δημήτρης Ντάσιος και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες και φανατικοί φίλοι του δημιουργού. Το Grand Magazine ήταν εκεί και τους φωτογράφισε.

Τάσος Ντερτιλής

Φωτογραφίες: Νίκος Ζαχαρόπουλος

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συγγραφέας  Μπερνάρ-Μαρί Κολτές

Σκηνοθεσία Κώστας Ζάπας

Μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνικά – κοστούμια  Μαρία Καραθάνου

Φωτισμοί Μιχάλης Μπούρης

Βοηθός παραγωγής Ελλη Τσιτσιπά

Sound design Ηλίας Φλάμμος

Φωτογραφίες Στέφανος Κοσμίδης.

Επικοινωνία: Σοφία Αδαμίδου

 

Από 8/10/2018 - 29/1/2019 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μμ

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ μειωμένο, 5 ευρώ για ανέργους.

Προπώληση: www.viva.gr

 

Τεχνοχώρος Cartel (Μικέλη 4 & Αγ. Άννης Βοτανικός -Στάση μετρό Ελαιώνας- τηλ.693989 8258)

Facebook page: https://www.facebook.com/CartelTexnoxoros

 

Website: http://www.carteltexnoxoros.com