Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έρχεται πιο δυναμικό και ακμαίο από ποτέ!

 ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ του ΚΟΡΕ ΕΝΤΑ ΧΙΡΟΚΑΖΟΥ

Από την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου και για ένα δεκαήμερο, κινηματογραφικό κέντρο της χώρας αλλά και όλων των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θα είναι και πάλι η υπέροχη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν κλείσει τα 60 του χρόνια, ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός θεσμός της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ της Ευρώπης υπόσχεται ένα ανανεωμένο και ολοζώντανο πρόσωπο όπως μας προδιαθέτει και η εξαιρετική αφίσα, με πλούσια και μοναδικά αφιερώματα που θα μονοπωλήσουν το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και τα φώτα της δημοσιότητας. 

Φέτος η αφίσα του Φεστιβάλ, την οποία σχεδίασε το δημιουργικό γραφείο των Beetroot, πάλλεται δημιουργώντας μια κινούμενη οπτική ταυτότητα για τον Θεσμό που στηρίζεται στο παρακάτω σκεπτικό:

Πώς ένα μικρό κομμάτι φιλμ μπορεί και φιλοξενεί τόσες διαφορετικές ιστορίες και συναισθήματα; Πώς μία επιφάνεια λίγων μόλις εκατοστών καταφέρνει και σε ταξιδεύει σε τόσους διαφορετικούς κόσμους;

Αυτή η απλή σκέψη είναι και αυτή που έδωσε έμπνευση και κρύβεται πίσω από την οπτική ταυτότητα του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Για πρώτη φορά η οπτική επικοινωνία του θεσμού έχει εστιάσει ολοκληρωτικά στα ψηφιακά μέσα όπου και αναπτύσσεται πλήρως, δίνοντας ζωή και πλοκή και στις αναλογικές εφαρμογές.

Κομμάτια φιλμ μοιάζουν να χορεύουν, αποκαλύπτουν κρυφές εικόνες, γιορτάζουν σαν φεστιβαλικές κορδέλες. Και όλα αυτά με μοναδικό σκοπό να αποθεώσουν τη μαγεία του σινεμά και να γιορτάσουν τη συνεύρεση των απανταχού εραστών του. 

Η αυλαία του 59ου ΦΚΘ θα ανοίξει την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018 στο Ολύμπιον, με την βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών νέα ταινία του μεγάλου Ιάπωνα Κόρε Έντα Χιροκάζου «Κλέφτες Καταστημάτων» και θα κλείσει 10 μέρες αργότερα με το πολυβραβευμένο «Αγόρι» του Λούκας Ντοντ. Η μεγάλη σινεφίλ κοινότητα θα κινηθεί και φέτος ανάμεσα στο λιμάνι με τις Hi Tech αίθουσες και τις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ και την Πλατεία Αριστοτέλους με το μεγαλοπρεπές Ολύμπιον και τον κομψό Παύλο Ζάννα και θα κληθεί να δει, να ανακαλύψει και να απολαύσει ταινίες από όλο τον κόσμο, πρωτότυπα αφιερώματα και βέβαια το σύνολο σχεδόν της φετινής εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής.  Στα highlights της διοργάνωσης  το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα με πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς από όλο τον κόσμο, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου που γιορτάζει και προβάλλει όλη την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή, καθώς και αφιερώματα εκπλήξεις, ειδικές προβολές πολυαναμενόμενων ταινιών, παιδικές προβολές, ριζοσπαστικές ταινίες, μεταμεσονύχτια ραντεβού και ό,τι καλύτερο έχει να αναδείξει το ανεξάρτητο διεθνές σινεμά.

Παρακάτω ρίχνουμε μια σύντομη ματιά στις πρώτες ανακοινώσεις για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

 

Προβολή του La Flor: 14 ώρες διάρκεια, 10 χρόνια γυρισμάτων, 3 ήπειροι, 6 ιστορίες. το φιλμικό έπος του Αργεντινού Mariano Llinas πραγματικά δεν μοιάζει με τίποτα που έχετε ξαναδεί. Μια 14ωρη ταινία-ποταμός που μόλις προβλήθηκε στην πατρίδα της την Αργεντινή προκαλώντας σοκ από κάθε άποψη. Η ταινία θα προβληθεί σε τρία μέρη, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που απαίτησε ο σκηνοθέτης: το πρώτο μέρος διαρκεί 4, το δεύτερο 5 και το τρίτο 6 ώρες. Στην δεύτερη προβολή της στο φεστιβάλ, η ταινία θα παρουσιαστεί ολόκληρη στη 14ωρη διάρκειά της. Μια ντελιριακή φιλμική εμπειρία που προβάλλεται στο πλαίσιο του τμήματος Film Forward του φεστιβάλ, το οποίο παρουσιάζει πειραματικές, ριζοσπαστικές ταινίες που προκαλούν τα όρια του κινηματογράφου.

 PETRA του Jaime Rosales

Μια σειρά από αφιερώματα-εκπλήξεις σε Χάιμε Ροσάλες-Νάνουκ Λέοπολντ- Κριστομπάλ Λεόν & Χοακίν Κοσίνια. Ο αγαπημένος του Φεστιβάλ Καννών Ισπανός Χάιμε Ροσάλες, η ήρεμη δύναμη από την Ολλανδία Νάνουκ Λέοπολντ και οι εικαστικοί και σκηνοθέτες Λεόν και Κοσίνια με φόρα από το Γκούγκενχαϊμ και τη Μπιενάλε Βενετίας, είναι οι προτάσεις του 59ου Φεστιβάλ για αφιερώματα που θα συζητηθούν. Το Φεστιβάλ φέτος συστήνει δημιουργούς οι οποίοι αυτή τη στιγμή γράφουν ξανά τα όρια του διεθνούς σινεμά, ωστόσο παραμένουν σχετικά άγνωστοι στην Ελλάδα. Οι σκηνοθέτες θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό.

ROMA του Alfonso Cuaron

Επίσης το Φεστιβάλ εξασφάλισε την άδεια από το Netflix για την προβολή του αριστουργηματικού Roma του Αλφόνσο Κουαρόν σε ειδική φεστιβαλική προβολή για την Ελλάδα. Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία για το Φεστιβάλ που εξασφαλίζει το Roma, ύστερα από μια φεστιβαλική πορεία σε κορυφαία φεστιβάλ στον κόσμο. Η ταινία αποθεώθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι και ύστερα από μια φεστιβαλική πορεία με σταθμούς μεταξύ άλλων τα Τέλιουραϊντ, Τορόντο, Νέα Υόρκη, Ζυρίχη και Λονδίνο, θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη. Η ταινία θα διανεμηθεί στην πλατφόρμα του Netflix, ενώ θα προβληθεί και σε επιλεγμένες αίθουσες σε ορισμένες χώρες στον κόσμο με την προϋπόθεση ότι θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν υψηλές προδιαγραφές προβολής, σε ανάλυση εικόνας 4Κ και με σύστημα ήχου Dolby Surround 7,1. Γι αυτό το λόγο, το Φεστιβάλ βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αναβάθμισης του συστήματος ήχου στο Ολύμπιον, προκειμένου να απολαύσει το κοινό την συγκλονιστική Roma όπως ακριβώς την οραματίστηκε ο δημιουργός της. Άλλωστε ο ίδιος ο σκηνοθέτης δούλεψε για μήνες με ιδιαίτερη φροντίδα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ταινίας και ειδικότερα τον ήχο της. 

Ενδυναμώνεται ουσιαστικά η λειτουργία της Αγοράς που από φέτος αποκτά Ambassador. Ο ambassador θα πρεσβεύει και θα προωθεί τις σημαντικές διεργασίες από τις οποίες προκύπτει το σινεμά του αύριο. Ως πρώτος που αναλαμβάνει αυτό το ρόλο θα βρίσκεται στο Φεστιβάλ ο δημοφιλής τραγουδοποιός αλλά και ορκισμένος σινεφίλ Φοίβος Δεληβοριάς. Ο αγαπημένος Φοίβος θα βρίσκεται στη διοργάνωση για να φέρει ως Πρεσβευτής της 7ης τέχνης σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ θα παρουσιάσει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 59ου ΦΚΘ.

Καλή η τέχνη αλλά ακόμη καλύτερη και χρήσιμη η διάδοσή της. Περισσότερα εδώ.

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φέτος αναμένεται να ταράξει τα νερά προ(σ)καλώντας το κοινό να γνωρίσει το ελληνικό queer σινεμά μέσα από ένα μεγάλο αφιέρωμα που θα συζητηθεί. Μια κινηματογραφική διαδρομή από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 ως τις μέρες μας, με 38 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ένας επίσημος οργανισμός επιχειρεί ένα τόσο εκτενές αφιέρωμα στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή της queer θεματολογίας. Περισσότερα εδώ .

Και ακόμη βρισκόμαστε 18 μέρες μακριά…

ΙΝΦΟ

59ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1-11/11/2018

Στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού -Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές.

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι μέλη του Europa Cinemas. Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων θα είναι διαθέσιμα προσεχώς. Οι Κάτοχοι της CineΚάρταςF θα έχουν ιδιαίτερα προνόμια στην τιμολόγηση.