Alpha

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 96 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Albert Hughes 

Πρωταγωνιστούν: Kodi Smit-McPhee, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Marcin Kowalczyk, Jens Hultén, Natassia Malthe, Spencer Bogaert, η Leonor Varela και το τσέχικο λυκόσκυλο Chuck. 

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων. Ο νεαρός γιος του αρχηγού μιας φυλής  συνοδεύει για πρώτη φορά τον πατέρα του και τους άνδρες του στο κυνήγι. Όταν όμως τραυματίζεται και μένει μόνος και αβοήθητος αναγκάζεται να μάθει να επιβιώνει μόνος του στην άγρια φύση. Απρόσμενη συντροφιά βρίσκει σε έναν επίσης τραυματισμένο λύκο που έχει εγκαταλειφθεί από την αγέλη του. Άνθρωπος και λύκος σιγά σιγά έρχονται κοντά και μαθαίνουν να στηρίζονται ο ένας στον άλλον. Μαζί αντιμετωπίζουν αμέτρητους κινδύνους και δυσκολίες στο μακρύ ταξίδι της επιστροφής, πριν αρχίσει ο χειμώνας. 

Και έτσι θεωρητικά γεννήθηκε μια φιλία ανθρώπου και ζώου που κρατάει γερά χιλιάδες χρόνια. Ο λύκος έγινε σκύλος και ο άνθρωπος έμαθε να συνυπάρχει και να έχει καλύτερη επαφή με την άγρια φύση που τον περιβάλλει. Μακριά από μεσσιανικές θεωρίες και θρησκευτικές νύξεις ο ένας εκ των αδελφών Χιουζ μας προσφέρει, σκηνοθετώντας μόνος για πρώτη φορά, ένα θεαματικό παραμύθι επιβίωσης, βαθιά ριζωμένο σε επιστημονικές θεωρίες εξέλιξης σε βαθμό που θα μπορούσε να είναι ένα φιλμ του History Channel αν δεν ήταν τόσο καλογραμμένο και τόσο αποτελεσματικά σκηνοθετημένο με ρυθμό που ενίοτε κόβει ανάσες και με σκηνές τόσο έντονες που νομίζεις ότι παρακολουθείς ένα προϊστορικό θρίλερ.   

Μια ταινία που αφήνει τη φαντασία να πλάσει επιστημονικές υποθέσεις για την καταγωγή του καλύτερου φίλου του ανθρώπου, χωρίς να αφήνει απέξω το συναίσθημα αποκτά αυτομάτως έναν αέρα αυθεντικότητας, παρά τη βαριά χρήση οπτικών εφέ. Αυτή η αίσθηση αυθεντικότητας ενισχύεται περαιτέρω από τη χρήση μιας γλώσσας που επινοήθηκε ειδικά για τις ανάγκες της ταινίας, όπως αναφέρεται αναλυτικά παρακάτω. 

Μια οπτική και συναισθηματική εμπειρία που ίσως αγγίξει περισσότερο τους απανταχού κυνόφιλους ωστόσο είναι βέβαιο ότι αυτή η περιπλάνηση που μας διηγείται, αυτή η μαθητεία επιβίωσης που φέρει βαριά τα ίχνη του έργου του Τζακ Λόντον και μοιράζεται αρκετά στοιχεία με το αριστούργημα του Ανγκ Λι «Η ζωή του Πι» δεν θα περάσει καθόλου απαρατήρητη.


Alpha:  Νέοι Κόσμοι, Παλιός Κόσμος (από τα Production notes)

Η γλώσσα είναι μία ακόμα ιδιαίτερη διάσταση της ταινίας. Μερικοί ηθοποιοί έπρεπε να μάθουν μια καινούρια γλώσσα, μερικοί έπρεπε να ενσαρκώσουν τους χαρακτήρες χωρίς να μιλάνε.

Το σενάριο είχε εξαρχής λίγο διάλογο γιατί ο σκοπός ήταν να κυριαρχήσει το συναίσθημα. Αλλά και πάλι έπρεπε να δημιουργηθεί μία γλώσσα, η γλώσσα αυτών των Κρο-Μανιόν. Δεν υπάρχει φυσικά κάποιο αρχείο της γλώσσας αυτής. Έτσι, η παραγωγή απευθύνθηκε σε μία ομάδα ανθρώπων που έχει δημιουργήσει γλώσσες  για το Game of Thrones, το Avatar, το Superman. Χρειάστηκαν  τέσσερις μήνες σκληρής δουλειάς και τελικά επινοήθηκε μία λειτουργική γλώσσα με λεξιλόγιο 500 λέξεων. Οι ηθοποιοί πήραν ένα εγχειρίδιο με φωνητικές οδηγίες και έκαναν μαθήματα για να μάθουν τη γλώσσα. Ο Σουηδός ηθοποιός  Jens Hultén λέει για την εμπειρία αυτή: "Δεν ήταν εύκολο στην αρχή. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να μην ποζάρουμε όπως κάνουμε σήμερα. Δεν έπρεπε να βάζουμε τα χέρια μας στους γοφούς μας ή να στηριζόμαστε σε ένα δέντρο. Έπρεπε να βρούμε άλλη γλώσσα του σώματος, να αφήσουμε πίσω μας όλες τις άχρηστες κινήσεις που χρησιμοποιούμε". Ο Jóhannesson που υποδύεται τον ρόλο του πατέρα λέει: "Είχαμε φωνητικές οδηγίες. Πήραμε το σενάριο γραμμένο με οδηγίες για το πού πρέπει να δώσουμε έμφαση και χρειάστηκαν πολλές πρόβες. Προσπάθησα στην αρχή να μάθω τους ήχους, αλλά αποδείχτηκε αδύνατο. Έπρεπε να μάθω τη σημασία των λέξεων. Πέρασα πολλές ώρες, αλλά ήταν φανταστικά όταν κατάφερα να μάθω τη γλώσσα". 

Η ταινία γυρίστηκε κυρίως στον Καναδά, καθώς και στο Πάρκο των Δεινοσαύρων, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNCESCO. Εκεί έχουν ανακαλυφθεί 150 πλήρεις σκελετοί δεινοσαύρων, που χρονολογούνται  στα 75 εκατομμύρια χρόνια πριν. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 11.10.2018