Mandy

Παραγωγή: Βρετανία/Βέλγιο/ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 121 λεπτά 

Είδος: Τρόμου 

Βαθμολογία: * * * * 

Σκηνοθεσία: Panos Cosmatos 

Πρωταγωνιστούν: Nicolas Cage, Andrea Riseborough, Linus Roache, Ned Dennehy, Olwen Fouéré, Richard Brake, Bill Duke, Line Pillet. 

Υπόθεση: 1983. Ο ξυλοκόπος Red ζει με την αγαπημένη του Mandy, σε ένα μικρό σπίτι χωμένο μέσα στο δάσος.  Όταν όμως εμφανίζεται στην περιοχή μια σέκτα παρανοϊκών και σαδιστών θρησκόληπτων ο επικεφαλής τους Jeremiah μαγεύεται από την Mandy και αποφασίζει να την αρπάξει. Ο Red, βαριά τραυματισμένος, επιβιώνει από την επίθεση και ορκίζεται εκδίκηση. Το μανιασμένο κυνηγητό που εξαπολύει κορυφώνεται σε ένα τρομακτικό αιματοκύλισμα. 

Μια φορά κι ένα καιρό ζούσε στο δάσος ένα κάπως εναλλακτικό ζευγάρι, σαν πρωταγωνιστές cult video clip αμερικάνικου metal συγκροτήματος. Σε ένα ονειρικό ή μάλλον εφιαλτικό 1983, βγαλμένο (όπως δηλώνει ο ίδιος) από τις παιδικές αναμνήσεις του Ελληνοσουηδού (πολιτογραφημένου Καναδού) σκηνοθέτη, ζωντανεύει το στιλ αλλά και η θεματολογία του heavy metal μέσα από μια εφιαλτική ιστορία εκδίκησης, λουσμένη στο φως των οπτικών φίλτρων που εντείνει τη μυθική αίσθηση του αιματοκυλίσματος που ξετυλίγεται επί 2 ώρες στη μεγάλη οθόνη. Εκεί που πρέπει να προβάλλεται με τον ήχο στη διαπασών η ταινία του Πάνου Κοσμάτου, άξιου γιου του θρυλικού σκηνοθέτη του Cassandra Crossing αλλά και του Ράμπο 2 και της Κόμπρας. Έχουν περάσει 8 χρόνια από την πρώτη του, απρόβλητη στην Ελλάδα ταινία, Beyond the Black Rainbow και ο εντελώς ιδιαίτερος -γεννημένος μέσα στις κινηματογραφικές εικόνες και μεγαλωμένος μέσα στη heavy rock ψυχεδέλεια της Δυτικής Ακτής-δημιουργός μας καλεί να μοιραστούμε το αλλόκοτα ρομαντικό, στα όρια της ψύχωσης σκοτεινό του όραμα για μια χαμένη αγάπη και μια τρομερή εκδίκηση.

 

Πέρα από το αδιαμφισβήτητο σκηνοθετικό του ταλέντο που τον τοποθετεί στο ίδιο βάθρο (αλλά λίγο πιο αριστερά) με έναν David Lynch, δύο είναι τα επίσης βασικά προτερήματα αυτού του ματωμένου ποιήματος. Το αριστουργηματικό soundtrack-κύκνειο άσμα του Johann Johannsson που ηλεκτρίζει τις αισθήσεις του θεατή με τους μακάβριους ηλεκτρονικούς του ήχους και η bigger than life παρουσία του Νίκολας Κέιτζ, ενός τεράστιου ερμηνευτή που η τέχνη του, αλληλένδετη με τις διακυμάνσεις της προσωπικής του ζωής, τον έφερε στο περιθώριο του mainstream κινηματογράφου να υποδύεται β’ διαλογής μαφιόζους σε ταινίες «που πληρώνουν το νοίκι». Εδώ, αυτός ο άνθρωπος που θα μπορούσε να γίνει βασιλιάς του Χόλιγουντ, βρίσκεται στην κορυφαία στιγμή της μεταοσκαρικής του καριέρας, σε ένα ρόλο που θα αφήσει εποχή ως cult classic. Είτε σαν πληγωμένο θηρίο που καταρρέει στο μπάνιο σε μια απίστευτη σκηνή κωμικοτραγωδίας, είτε κραδαίνει το ηλεκτρικό πριόνι σε μια μονομαχία που θα περάσει στην cult Ιστορία. Όπως ίσως και ολόκληρη η ταινία που δεν παρακολουθείται απλά, αλλά βιώνεται μονομιάς σαν heavy metal concept album.       

Όπως δηλώνει ο ίδιος ο Κοσμάτος, αν η πρώτη του ταινία το 2010 ήταν μια εισπνοή στο χώρο της τέχνης, αυτή εδώ είναι η φιλμική εκπνοή του. Μια φλογισμένη ανάσα, κατά κάποιο διεστραμμένο τρόπο αυτοβιογραφική, όπως ίσως να εννοεί το t shirt του Red με το νούμερο 44, όσα και τα χρόνια του σκηνοθέτη. Μια εμπειρία, δυσβάσταχτη ίσως για το πλατύ κοινό, κινηματογραφικά όμως μοναδική και απόλυτα ολοκληρωμένη. Red is the color of Cosmatos…

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 25.10.2018