Las Herederas – Οι Κληρονόμοι

Παραγωγή: Παραγουάη - 2018 

Συμπαραγωγοί:Ουρουγουάη/Βραζιλία/Γαλλία/Γερμανία/Νορβηγία 

Διάρκεια: 98 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Marcelo Martinessi 

Πρωταγωνιστούν: Ana Brun, Margarita Irun, Ana Ivanova, Nilda Gonzalez, María Martins, Alicia Guerra. 

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στην Ασουνσιόν της Παραγουάης. 30 χρόνια συμβίωσης για την Τσέλα και την Τσικίτα, γόνους ευκατάστατων οικογενειών, διακόπτονται όταν η Τσικίτα καταδικάζεται λόγω τραπεζικού χρέους για απάτη και οδηγείται στη φυλακή. Αναγκασμένη να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, η εύθραυστη Τσέλα εκτός του ότι συνεχίζει να ξεπουλάει την κληρονομιά της,  καταλήγει να κάνει την οδηγό για μια παρέα ηλικιωμένων και πλούσιων κυριών. Η Τσέλα γνωρίζει ένα καινούριο τρόπο ζωής αλλά και την αρκετά νεότερή της Άντζι που της κεντρίζει το ενδιαφέρον και την ωθεί να κάνει την προσωπική της επανάσταση. 

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Μαρσέλο Μαρτινέσι αλλά και ερμηνευτικό ντεμπούτο για την κάποιας ηλικίας πρωταγωνίστρια Άνα Μπρουν μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε το σινεμά της Παραγουάης, μιας χώρας ξεχασμένης επί 35 χρόνια σε μια σκοτεινή δικτατορία που βγαίνει στο φως και αναμετράται με την παρακμή της. Αυτή την παρακμή αντιπροσωπεύει η οικονομική καταστροφή μιας άρχουσας τάξης αποκομμένης από τον κόσμο και αυτοαναφορικής, στην οποία ανήκει και το γυναικείο ζευγάρι της ταινίας. Ο Μαρτινέσι ζωντανεύει με περίτεχνο τρόπο τις πολύπλοκες ταξικές, οικονομικές και συναισθηματικές σχέσεις των ηρωίδων του με όχημα ένα υπέροχο σενάριο και σινεφιλικές αναφορές στις ηρωίδες του Φασμπίντερ. Οι σκοτεινοί τόνοι στις σκηνές του σπιτιού εναλλάσσονται με το φως των σκηνών των συναντήσεων της Τσέλα με την Άντζι, τονίζοντας έτσι ακόμη περισσότερο το αδιέξοδο του μεγαλοαστικού παρελθόντος σε σχέση με τις υποσχέσεις ενός ανοικτού μέλλοντος.   

 

Ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα των τελευταίων ετών, έχει σαρώσει τα διεθνή φεστιβάλ και έχει ήδη υποβληθεί από την Παραγουάη για το ξενόγλωσσο Oscar. Μεταξύ άλλων τιμήθηκε με:

Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας, 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Τρία Βραβεία στο 68ο Φεστιβάλ Βερολίνου: Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας / Αργυρή Άρκτος Alfred Bauer Κινηματογραφικής Πρωτοπορίας / Βραβείο FIPRESCI Διεθνούς Διαγωνιστικού.

Λέτε να επαναληφθεί η Ιστορία και το Oscar να πάει ξανά στη Λατινική Αμερική; 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 15.11.2018