Η Αλκυονίδα σε κίνδυνο

 

Δεν πρόλαβε να χαρεί για τα 50 χρόνια από τότε που άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό και  η ιστορική αίθουσα τέχνης ΑΛΚΥΟΝΙΣ κινδυνεύει άμεσα να κλείσει λόγω απόφασης αλλαγής χρήσης από του ιδιοκτήτες του χώρου.

Οι Φίλοι της Αλκυονίδας, με ψυχή τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη της New Star, νητοποιήθηκαν ήδη για τη διάσωσή της, αποστέλλοντας σχετική επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού. 

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή 

«ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ «ΑΛΚΥΟΝΙΔΑΣ» ΩΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΕΧΝΗΣ 

Άλλη μια ιστορική κινηματογραφική αίθουσα του κέντρου της Αθήνας κινδυνεύει να μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ! Πρόκειται για την «Αλκυονίδα», που από το 1968 έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση κινηματογραφικής παιδείας και στην απόλαυση των αριστουργημάτων της 7ης τέχνης από διαδοχικές γενιές, ενώ στα πρώτα χρόνια της αποτέλεσε βήμα συσπείρωσης κι έκφρασης της αντιδικτατορικής διαμαρτυρίας με κινηματογραφικά μέσα και ταυτόχρονα ένας πολύτιμος χώρος γνωριμίας με το νέο ευρωπαϊκό κι ελληνικό κινηματογράφο, συμπεριλαμβανομένου και του πιο πειραματικού τμήματος του. Η «Αλκυονίδα» και στην τελευταία της περίοδο μέχρι σήμερα συνεχίζει ν’ αποτελεί πόλο έλξης των απαιτητικών σινεφίλ, «καταφύγιο» δημιουργών του νεότερου ελληνικού κινηματογράφου, που βρίσκονται αποκλεισμένοι από τις «εμπορικές» αίθουσες και επιτελεί ένα γενικότερο κοινωνικό έργο δίνοντας ζωή στην γύρω περιοχή, αλλά και ένα καλλιτεχνικό-πολιτιστικό βήμα στις διάφορες συλλογικότητες και κοινότητες των κατοίκων της Αθήνας. Χάρη στην ιδιαίτερη ιστορική, κοινωνική και καλλιτεχνική αξία της χρήσης της, η «Αλκυονίδα» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αναγνωρίζοντας αυτή την ιδιαίτερη ιστορική, καλλιτεχνική και κοινωνική αξία της «Αλκυονίδας» και δεδομένου ότι ο νόμος 3028/2002 και η Υπουργική Απόφαση της 24/12/2003 για το Μουσικό Θέατρο «Ολύμπια» δίνουν τη νομική ευχέρεια να χαρακτηριστεί η αίθουσα ως νεότερο μνημείο από την άποψη της χρήσης της, 

Ζητάμε από το Υπουργείο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 

Να μεριμνήσει ώστε, διασώζοντας την ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ, ο χώρος και στο μέλλον να μπορεί να χρησιμοποιείται και να λειτουργεί αποκλειστικά ως κινηματογραφική αίθουσα τέχνης.» 

Η Αλκυονίδα που λειτουργεί από το 2014 υπό τη διαχείριση της εταιρείας κινηματογραφικής διανομής New Star με διευθυντή τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη έχει κρατήσει ψηλά τη σημαία της τέχνης αλλά και την προοδευτική της ταυτότητα. Είναι ένας καλλιτεχνικός φάρος σε μια υποβαθμισμένη περιοχή που αξίζει και με το παραπάνω να διατηρηθεί και να ενισχυθεί. Ας μη τα γκρεμίσουμε όλα σ αυτή τη χώρα !