The Happy Prince – Ευτυχισμένος Όσκαρ

Παραγωγή: Βρετανία - 2018 

Συμπαραγωγοί: Βέλγιο/Ιταλία/Γερμανία 

Διάρκεια: 105 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Rupert Everett 

Πρωταγωνιστούν: Rupert Everett, Colin Firth, Emily Watson, Colin Morgan, Edwin Thomas, Tom Wilkinson, Anna Chancellor, Julian Wadham, Béatrice Dalle, Antonio Spagnuolo, André Penvern. 

Υπόθεση: Ο Oscar Wilde υπήρξε για καιρό ο διασημότερος άνθρωπος στο Λονδίνο της Βικτωριανής εποχής. Μέχρι που η κοινωνία που τον αποθέωνε για το πνεύμα και τη σοφία του, τον έστειλε στη φυλακή και μετά στην εξορία για τις ερωτικές του επιλογές. Εκεί στην εξορία των φτηνών ξενοδοχείων του Παρισιού ο πρόωρα γερασμένος δανδής περνά τις τελευταίες στιγμές της ζωής του καθώς το παρελθόν τον στοιχειώνει. Στον προθάλαμο του άλλου κόσμου , ο Όσκαρ ξαναζεί την αποτυχημένη προσπάθειά του να συμφιλιωθεί με την γυναίκα του Κόνστανς, την αναζωπύρωση της ολέθριας ερωτικής σχέσης του με τον Λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας και την αφοσίωση του νεαρού Ρόμπυ Ρος που μάταια προσπάθησε να τον σώσει από τον εαυτό του. 

 

Ο Ρούπερτ Έβερετ καταφέρνει επιτέλους να φέρει στη μεγάλη οθόνη ένα έργο ζωής, τις τελευταίες στιγμές του μεγάλου συγγραφέα του 19ου αιώνα, κάνοντας το προσωπικό του αντίστοιχο του Βισκοντικού Θανάτου στη Βενετία, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Η ιμπρεσιονιστική του αφήγηση μας μεταφέρει από το Παρίσι, στη Νάπολη του Βεζούβιου κι από κει στις ακτές της Νορμανδίας και πάλι πίσω από την αρχή, σε όλους τους τόπους εξορίας και θανάτου που διάβηκε ο Γουάιλντ, ένας αμετανόητα ευτυχισμένος πρίγκηπας που έζησε τη ζωή του πέρα από τα κοινωνικά όρια της εποχής του, με τόλμη και πίστη στο ανθρώπινο πνεύμα. Ένας από τους σημαντικότερους διανοητές της εποχής του και πάντα επίκαιρος ακόμη και σήμερα, ο Γουάιλντ δεν είναι πρώτη φορά που αποτελεί αντικείμενο κινηματογραφικής μυθοπλασίας ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η κάμερα τον πλησιάζει τόσο κοντά, εκ βαθέων όπως είναι και ο τίτλος του έργου του που αποτέλεσε την πνευματική του διαθήκη. Ο Ρούπερτ Έβερετ, πέρα από αποτελεσματικός αφηγητής εδώ είναι και ένας εξαίρετος ερμηνευτής που κρύβει κάτω από το μακιγιάζ του όλη την πρόωρα γερασμένη ευφυία του Γουάιλντ που πρέπει να σημειώσουμε ότι έφυγε σε ηλικία μόλις 46 ετών, χτυπημένος από μηνιγγίτιδα αλλά και λυγισμένος από τις καταδιώξεις και την ανέχεια. Ρούπερτ Γουάιλντ de profundis λοιπόν… 

Διανομή: Filmtrade 

Στις αίθουσες από 29.11.2018