Quién te cantará– Ποιος θα σου τραγουδήσει

Παραγωγή: Ισπανία/Γαλλία - 2018 

Διάρκεια: 125 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Carlos Vermut 

Πρωταγωνιστούν: Najwa Nimri, Eva Llorach, Carmen Elías, Natalia de Molina, Inma Cuevas, Ignacio Mateos. 

Η Λίλα Κάσεν, επιτυχημένη pop τραγουδίστρια, ετοιμάζεται να κάνει τη θριαμβευτική  της επάνοδο μετά από δέκα χρόνια μυστηριώδους σιωπής. Ωστόσο την παραμονή της μεγάλης της συναυλίας συμβαίνει ένα ατύχημα που της προκαλεί αμνησία. Η Μπλάνκα, η αφοσιωμένη manager της, θα ανακαλύψει τη Βιολέτα, μια τραγουδίστρια καραόκε που έχει κάνει σκοπό της ζωής της να ερμηνεύει επί σκηνής τα τραγούδια της Λίλα και θα την προσλάβει για να «εκπαιδεύσει» ξανά τη Λίλα πώς να γίνει από την αρχή η διάσημη τραγουδίστρια που όλοι θαυμάζουν. Η προσωπική ζωή της Βιολέτα όμως είναι γεμάτη από μελαγχολικές σκιές όπως η Μάρτα, η εκρηκτική και αυτοκαταστροφική μοναχοκόρη της, ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της οποίας κινδυνεύει να ανατρέψει τις λεπτές ισορροπίες της ζωής της. 

Κι αν όλα αυτά θυμίζουν κάτι, ναι έτσι είναι. Το σινεμά του Αλμοδόβαρ, από τα Ψηλά Τακούνια (που φιγουράρουν κυριολεκτικά φόρα παρτίδα στο φιλμ ως εμφανής σινεφίλ αναφορά) μέχρι το Μυστικό στα Μάτια της, ειδωμένο μέσα από μια ευρύτερη οντολογική οπτική επανέρχεται στο προσκήνιο με τέσσερις ανεπανάληπτους γυναικείους χαρακτήρες να παίζουν με την αντίληψη του θεατή για την έννοια της ταυτότητας και το σκοτάδι της ψυχής. Το γοητευτικό ράθυμο παιγνίδι του Βερμούτ με την διπλοτυπία και το αμφίσημο εξελίσσεται από οικογενειακό μελόδραμα πολυτελείας σε σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ για να εξυψωθεί τελικά (ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να φθάσει) σε ύψη τραγωδίας α λα Ιβηρικά καθώς καμία από τις ηρωίδες δε φαίνεται πλήρης και ικανή να διεκδικήσει την αλήθεια της ύπαρξής της μέχρις εσχάτων. 

 

Το αριστουργηματικό soundtrack του μάγου Αλμπέρτο Ιγκλέσιας αλλά και τα λυρικά ρεφρέν της ταινίας στοιχειώνουν τη μνήμη, ιδιαίτερα των αφοσιωμένων πολυπληθών οπαδών που γεμίζουν τα Ηρώδεια στις εμφανίσεις της Luz Casal. Υψηλής αισθητικής σχεδιασμός παραγωγής, μοναδικά κοστούμια και κορυφαίο μακιγιάζ συνθέτουν ένα hi tech μεγαλοπρεπές (αν και κάπως μακρόσυρτο) ψυχολογικό θρίλερ που, φορώντας σαν βαρύτιμες τουαλέτες τα θλιμμένα pop τραγούδια του, βγάζει συνεχώς από το μανίκι απίστευτες μελοδραματικές συγκρούσεις, όπως μόνο στην Ιβηρική χερσόνησο ξέρουν να τις ζουν. 

Βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, αυτό το νέο φιλμ του Κάρλος Βερμούτ, τέσσερα χρόνια μετά το Magical Girl, είναι ήδη υποψήφιο για επτά βραβείο Goya. Καλωσορίζουμε μαζί του την γοητευτική πρωταγωνίστρια των Εραστών του Αρκτικού Κύκλου, Νάιουα Νίμρι, στην συγκλονιστική επιστροφή της στη μεγάλη οθόνη μετά από 5ετή απουσία αλλά και τις υπόλοιπες πρωταγωνίστριες που κάθε άλλο παρά υστερούν, σε ερμηνευτικές ικανότητες. 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 20.12.2018