The Mule – Το Βαποράκι

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2018 

Διάρκεια: 116 λεπτά 

Είδος: Κοινωνικό 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Clint Eastwood 

Πρωταγωνιστούν: Clint Eastwood, Bradley Cooper, Taissa Farmiga, Alison Eastwood, Michael Peña, Andy Garcia, Laurence Fishburne, Dianne Wiest, Ignacio Serricchio, Clifton Collins Jr., Robert LaSardo, Jill Flint, Manny Montana, Noel Gugliemi, Katie Gill. 

Ο σχεδόν 90χρονος Ερλ Στόουν, βετεράνος του Πολέμου της Κορέας και διάσημος στην εποχή του ανθοκόμος, αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά οικονομικά προβλήματα μετά τη χρεοκοπία της επιχείρησής του. Αποξενωμένος εδώ και χρόνια από την οικογένειά του, απένταρος και μόνος στα βαθιά γεράματα, αποφασίζει να δεχθεί τη δουλειά οδηγού που του προσφέρουν. Στην πραγματικότητα, μπαίνει στην υπηρεσία ενός μεξικάνικου καρτέλ ναρκωτικών. Ηλικιωμένος, λευκός και χωρίς ποινικό μητρώο γίνεται το ιδανικό βαποράκι και τα πάει τόσο καλά που τα φορτία που μεταφέρει συνεχώς αυξάνονται σε ποσότητα και αξία. Παράλληλα εντείνονται και οι προσπάθειες εντοπισμού του κυκλώματος από την Δίωξη Ναρκωτικών με επικεφαλής τον δραστήριο και μεθοδικό πράκτορα Μπέιτς αλλά και ο εσωτερικός ανταγωνισμός στο καρτέλ που οδηγεί σε εξουδετέρωση των παλιών και σκλήρυνση της στάσης του. Έτσι, παρόλο που τα οικονομικά προβλήματα του Ερλ έχουν λυθεί, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να τα βρει τελικά με την απογοητευμένη γυναίκα του και την κόρη του που δεν θέλει να τον βλέπει, αφού είτε η Δίωξη είτε τα καρτέλ θα τον προλάβουν… 

 

Εννιά χρόνια μετά το υπέροχο Gran Torino ο θρυλικός Κλιντ συνεργάζεται και πάλι με τον σεναριογράφο Νικ Σενκ για τη μεταφορά της ιστορίας ενός ιδιόρρυθμου «παππού» που άφησε εποχή στα κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών, επιχειρώντας να συνδυάσουν τη μελέτη χαρακτήρα, το κοινωνικό σχόλιο για τον οικονομικό μαρασμό της Αμερικής και την ναρκο-περιπέτεια, όλα διανθισμένα με πικρό χιούμορ και σχολιασμένα διακριτικά από τον διορατικό φακό του πολυβραβευμένου δημιουργού. Το αποτέλεσμα, αν και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί κάπως υποτονικό δραματουργικά, είναι εν τούτοις απίστευτα γοητευτικό, με την αφήγηση να κυλά ράθυμα και χωρίς ηθικολογίες ανάμεσα στην απεικόνιση του μεξικάνικου υπόκοσμου των ναρκωτικών και των αυτοκινητόδρομων του λαθρεμπορίου και τις οικογενειακές συγκρούσεις του παππού Ερλ που συνειδητοποιεί σταδιακά τις λανθασμένες του επιλογές ζωής και επιχειρεί να τις διορθώσει έστω και την «τελευταία στιγμή». 

Ένα υπέροχο καστ συμπληρώνει την παρουσία του θρύλου στην οθόνη, με επικεφαλής τον «διάδοχο» (όπως προκύπτει σιγά-σιγά στο πέρασμα του χρόνου) Μπράντλεϊ Κούπερ, που υποδύεται τον πράκτορα της Δίωξης, ένα χαρακτήρα συναισθηματικά παράλληλο με τον Έρλ αλλά σε διαφορετική χρονική περίοδο της ζωής του και σε αντίπαλο στρατόπεδο. Κι επειδή ο Ίστγουντ εκτός από filmmaker υπήρξε και παραμένει εξαίρετος τζαζίστας δεν θα μπορούσε και εδώ να μην συνδέσει τα πάντοτε ρηξικέλευθα πλάνα του με ένα λεπτεπίλεπτο τζαζ ηχόχρωμα δια χειρός Αρτούρο Σαντοβάλ! 

Με δεδομένο τα 89 χρόνια που διανύει ο Κλιντ ίσως και να μιλάμε εδώ για την ταινία-κινηματογραφική του διαθήκη. Αλλά πάλι, ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται όταν έχεις να κάνεις με τόσο σκληρά καρύδια! 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 03.01.19