Περιμένοντας τη Νονά

Παραγωγή: Ελλάδα - 2019 

Διάρκεια: 96 λεπτά 

Είδος: Κωμωδία 

Βαθμολογία: * * 

Σκηνοθεσία: Νίκος Ζαπατίνας 

Πρωταγωνιστούν: Θανάσης Τσαλταμπάσης, Λευτέρης Ελευθερίου, Demy, Κατερίνα Παπουτσάκη, Joel Cederberg, Νατάσα Τσακαρισιάνου, Βίβιαν Κοντομάρη. 

Ο Ηρακλής και ο Αγησίλαος, παιδικοί φίλοι, άφραγκοι και άνεργοι, ταξιδεύουν για τη Νάξο όταν μαθαίνουν ότι η πολυαγαπημένη νονά του Ηρακλή είναι στα τελευταία της. Στο ίδιο καράβι ταξιδεύει και η νεαρή Φαίδρα με τον Γερμανό αγαπημένο της Άλεξ. Το ζευγάρι που ζει στην Κολωνία έρχεται στο νησί για τις πρώτες του ελληνικές διακοπές παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ερμιόνης, μητέρας της Φαίδρας. Η συνάντηση όλων στο νησί θα είναι μοιραία, αστεία και…αποκαλυπτική.

 

5 χρόνια (και ένα τηλεοπτικό σήριαλ) μετά τα Καλά Καθούμενα, την τελευταία του ταινία, ο Νίκος Ζαπατίνας επανέρχεται με μια ακόμη εκδρομική κομεντί καταστάσεων με τον αγαπημένο του (και αγαπημένο μας) κωμικό πρωταγωνιστή Θανάση Τσαλταμπάση να περνάει ως Ηρακλής στωικά τα πάνδεινα στο πλάι του, ας τον πούμε επιπόλαιου, φίλου του Αγησίλαου τον οποίο υποδύεται με αναμενόμενο επαγγελματισμό και με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Λευτέρης Ελευθερίου. Ένα φωτογενές νησί λοιπόν όπου δύο αμετανόητα ανεύθυνοι 40άρηδες, μια ξενιτεμένη κορασίδα και ένας συμπαθής ελληνόφωνος Γερμανός prince charming συναντιούνται μοιραία και ζουν όχι και τόσο εμπνευσμένες ή πρωτότυπες κωμικές καταστάσεις που άλλοτε βγάζουν γέλιο άλλοτε όχι, σίγουρα όμως δεν κάνουν ένα γερό σενάριο όπως θα έπρεπε να είναι η βάση για μια επιτέλους λειτουργική και αστεία κωμωδία. Μπορεί η συνταγή να λειτούργησε στο πολυβραβευμένο Ένας & Ένας (στο οποίο αποτίνεται και φόρος τιμής με την αναφορά στο κινητό μέσα στο φέρετρο) όμως έχουν περάσει 18 χρόνια από τότε και τα πράγματα από κάθε άποψη έχουν προχωρήσει. Μια μεγάλη παραγωγή χρειάζεται κάτι παραπάνω από φωτογενή locations όπως η μαγευτική εδώ Νάξος (την οποία φωτίζει εξαιρετικά ο Γιάννης Δρακουλαράκος) ή από αποδεδειγμένα ταλαντούχους πρωταγωνιστές που περιφέρονται διασκεδάζοντας με την ταινία πολύ περισσότερο οι ίδιοι παρά ο θεατής. Χρειάζεται πλοκή, σωστό timing και κριτική επανατοποθέτηση των παλιομοδίτικων κλισέ για την αντρική φιλία (και τις «ακατανόητα απαιτητικές» σύγχρονες γυναίκες). Να ενθαρρύνουμε πάντως την γλυκύτατη Demy που μετά τη θεατρική Mamma Mia έρχεται να δοκιμαστεί και στη μεγάλη οθόνη, κάνοντας το κινηματογραφικό της ντεμπούτο μάλλον με επιτυχία και φυσικά τραγουδώντας τα τραγούδια των τίτλων αρχής και τέλους.  

Οι προθέσεις ίσως είναι καλές, τα standard της παραγωγής ακόμη καλύτερα αλλά το αποτέλεσμα κάπου σκοντάφτει. Το κοινό στην αίθουσα φάνηκε να διασκεδάζει πάντως οπότε, σίγουρα υπάρχει κοινό που διψάει για ελληνική κωμωδία. Ας του την προσφέρει κάποιος. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 17.01.19