The Upside – Η Θετική Πλευρά της Ζωής

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2018 

Διάρκεια: 126 λεπτά 

Είδος: Δραματική Κομεντί 

Βαθμολογία: * * 

Σκηνοθεσία: Neil Burger 

Πρωταγωνιστούν:  Kevin Hart, Bryan Cranston, Nicole Kidman, Aja Naomi King, Jahi Di'Allo Winston, Genevieve Angelson, Golshifteh Farahani, Tate Donovan, Julianna Margulies. 

Τετραπληγικός δισεκατομμυριούχος στο Μανχάταν προσλαμβάνει πρώην κατάδικο, ελεύθερο υπό όρους, ως αποκλειστικό βοηθό του παρά τις αντιρρήσεις της αφοσιωμένης γραμματέα του. Μια ιδιαίτερη σχέση αρχίζει να αναπτύσσεται ανάμεσα στους διαμετρικά αντίθετους από κάθε άποψη αυτούς χαρακτήρες.

Αν η παραπάνω περίληψη σας θυμίζει κάτι, έχετε απόλυτο δίκιο! Παρά την αλλαγή του τίτλου πρόκειται για το αμερικάνικο remake του μεγαλύτερου ίσως παγκόσμιου Γαλλικού hit αυτού του αιώνα (426 εκατ. δολάρια παγκοσμίως). Το 2011 οι Άθικτοι των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς σάρωσαν και βραβεία και ταμεία και σύστησαν στην υφήλιο το πηγαίο ταλέντο του Ομάρ Σι. Έκτοτε μεσολάβησε ένα λατινοαμερικάνικο remake για τον ισπανόφωνο κόσμο (το είδαμε κι αυτό πρόπερσι) και τώρα, μετά βαϊων και κλάδων και πρωτοκλασάτων σταρ, το χολιγουντιανό. Στα production notes διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «αν και ο σκηνοθέτης Νιλ Μπέργκερ ήταν θαυμαστής της γαλλικής ταινίας, πίστευε πως μια μεταφορά στην αγγλική γλώσσα θα μπορούσε να πλησιάσει ακόμα περισσότερο το αμερικανικό κοινό». Μετάφραση: η πλειοψηφία του αμερικάνικου κοινού βαριέται (ή και δεν μπορεί ίσως) να διαβάζει υπότιτλους στις ταινίες οπότε μια διασκευή ενός έτοιμου hit ποτέ δεν βλάπτει και όντως η ταινία πηγαίνει πολύ καλά στα αμερικάνικα ταμεία. Εμείς πάλι που υπότιτλους θα διαβάσουμε είτε από γαλλικά ή από ισπανικά ή από αγγλικά, τι ζόρι τραβάμε να δούμε τρεις φορές το ίδιο έργο σε παραλλαγή μέσα σε μια επταετία;

 

Συμπαθής είναι η διασκευή, επαρκείς και με το παραπάνω ο Μπράιαν Κράνστον και η Νικόλ Κίντμαν, αποδεκτός και ο Κέβιν Χαρτ παρά το γεγονός ότι έχουμε δει και καλύτερους κωμικούς της σειράς του όμως το έχουμε ξαναδεί το έργο και η στροφή της πλοκής του σε πιο δραματικούς τόνους μάλλον δεν βοηθάει ιδιαίτερα την κάπως αλαζονική επιθυμία «βελτίωσης». Προσεγμένη φυσικά παραγωγή, αποτελεσματικό μοντάζ, μελαγχολικοί τόνοι στη φωτογραφία και αρκετές έξυπνες ατάκες περνούν ευχάριστα την ώρα. 

Διανομή: Odeon & Audiovisual 

Στις αίθουσες από 31.01.19