The Reports on Sarah and Saleem – Απαγορευμένες Συναντήσεις

Παραγωγή: Παλαιστίνη/Γερμανία/Ολλανδία – 2018 

Διάρκεια: 127 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Muayad Alayan 

Πρωταγωνιστούν: Sivan Kerchner, Adeeb Safadi, Maisa Abd Elhadi, Mohammad Eid, Kamel El Basha, Ishai Golan, Hanan Hillo, Jan Kühne, Riyad Sliman, Rebecca Esmeralda Telhami. 

Η Σάρα, Ισραηλινή ιδιοκτήτρια καφέ στη Δυτική Ιερουσαλήμ είναι ευυπόληπτη σύζυγος Συνταγματάρχη του Ισραηλινού στρατού και μητέρα μικρής κόρης. Ο Σαλίμ, Παλαιστίνιος από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και προσεχώς πατέρας, δουλεύει στην επιχείρηση του κουνιάδου του κάνοντας παραδόσεις καφέ, μεταξύ των οποίων και στο καφέ της Σάρα.

Εκτός από καφέ όμως ο Σαλίμ παραδίδει στη Σάρα και το κορμί του τα βράδια σε παράνομες συνευρέσεις μέσα στο βανάκι του. Καυτό και παράνομο το πάθος τους, χωρίς καμία προοπτική, τους τραβάει με μαθηματική ακρίβεια προς την καταστροφή που δεν αργεί να έρθει όταν μια ριψοκίνδυνη έξοδος σε μπαρ της Βηθλεέμ πάει στραβά. Τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι με τα έτερα «στεφανωμένα» ημίσεά τους αλλά με τις εξουσίες που κρατούν σε απόσταση τις δύο κοινότητες της Πόλης. Η λύση που θα προταθεί στον Σαλίμ θα φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές τους και μια εξωσυζυγική σχέση θα μετατραπεί σε κοινωνικοπολιτικό ζήτημα υψίστης ασφαλείας.

 

Οι αναφορές του τίτλου είναι ο μηχανισμός που μπαίνει μπροστά από την Παλαιστινιακή αρχή για να καλύψει τη «ντροπή» της μοιχείας, μόνο και μόνο για να καταλήξει πανίσχυρο όπλο στα χέρια της Ισραηλινής Ασφάλειας που δεν αργεί να επέμβει σαν ταύρος σε υαλοπωλείο, τινάζοντας στον αέρα ψευδείς κοινωνικές ισορροπίες και επιφανειακές ανοχές του «άλλου» αλλά και ορίζοντας το μικρό ψυχικό σθένος των ηρώων μας μπροστά στην απώλεια του κοινωνικού status, της όποιας τέλος πάντων κοινωνικής σύμβασης έχουν επιλέξει για να πορευτούν.

Εκεί που το κέρατο σταματά να αφορά 4 ανθρώπους και γίνεται πολιτικό ζήτημα εκεί σταματούν και οι ομοιότητες της ταινίας των αδελφών Αλαγιάν με τα δημοφιλή Τούρκικα σήριαλ της εποχής. Οι διαδρομές του Σαλίμ από το Δυτικό στον Ανατολικό τομέα και ακόμη πιο πέρα στη Βηθλεέμ, κάτω από την απειλητική σκιά του Τείχους, αποτυπώνουν την πολιτική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική ανισότητα μιας πόλης οριστικά τεμαχισμένης, σχεδόν σχιζοφρενικής όπου το παράνομο σεξ με «βαρβάρους» ίσως και να είναι μια «λύσις». Η νουάρ ατμόσφαιρα για τις νυχτερινές συναντήσεις ακολουθείται από το σκληρό ρεαλιστικό φως της μέρας για τις ανακρίσεις που έπονται του «εγκλήματος» και η ένταση ανεβαίνει συνεχώς μέχρι το αποκαλυπτικό φινάλε όπου όλοι έχουν τα δίκια τους αλλά κανείς δεν πρόκειται να τους τα δώσει. Αφόρητη πια η ζωή εκεί που γεννήθηκε ο Χριστός.. 

Διανομή: Rosebud 21. σε συνεργασία με την Seven Films 

Στις αίθουσες από 07.02.19