The Kindergarten Teacher – Η Νηπιαγωγός

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2018 

Διάρκεια: 96 λεπτά 

Είδος: Ψυχολογικό Δράμα 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Sara Colangelo 

Πρωταγωνιστούν: Maggie Gyllenhaal, Gael García Bernal, Parker Sevak, Michael Chernus, Anna Baryshnikov, Rosa Salazar, Noah Rhodes, Ajay Naidu, Sam Jules, Haley Murphy. 

Στο Staten Island, το νησί στην είσοδο του κόλπου του Χάντσον απέναντι από τη Νέα Υόρκη, ζει με τον άντρα της και τα παιδιά της η νηπιαγωγός Λίσα. Μια ζωή συμβατική, ήσυχη, δρομολογημένη, μιας οικογένειας αρκετά φιλελεύθερης για τα αμερικάνικα στάνταρ. Ο άντρας της, χαμηλών τόνων, ασχολείται με τη δουλειά του, τα παιδιά έχουν πάρει το δρόμο τους και εκείνη, αισθανόμενη όλο και περισσότερο το χρόνο να βαραίνει και να τη σπρώχνει στην άκρη, παρακολουθεί μαθήματα ποίησης σε νυχτερινό σχολείο. Το πρόβλημά της όμως είναι ότι στερείται αυτό ακριβώς που θα ήθελε περισσότερα από όλα να έχει: ταλέντο. Αυτό ακριβώς που διαθέτει σε αφθονία ένα μικρό αγοράκι στην τάξη που η Λίσα επιβλέπει. Όταν το ανακαλύπτει, τρελές σκέψεις περνούν από το μυαλό της και βάζει σκοπό της ζωής της να αποκαλύψει το ταλέντο του μικρού στον κόσμο. Η αγάπη της όμως γίνεται εμμονή καθώς η κατάσταση ξεφεύγει από τα χέρια της και την φέρνει στα άκρα με απρόβλεπτες συνέπειες. 

Σε τι χρησιμεύει η ποίηση στο σύγχρονο πεζό μας κόσμο; Σε τι χρησιμεύει η τέχνη γενικότερα σε ζωές βυθισμένες στον ωφελιμισμό και την συνήθεια; Η Λίσα αντιλαμβάνεται το τέλμα της καθημερινότητάς της και πιάνεται από την ποίηση για να ξεφύγει. Πως όμως να τα καταφέρει αφού δεν έχει το κυριότερο εφόδιο, το ταλέντο; Κάθε της ενέργεια λοιπόν μοιάζει με τις κινήσεις ενός αγριμιού παγιδευμένου σε κινούμενη άμμο που όσο κινείται τόσο πιο κοντά στο θάνατο έρχεται. Για αυτό και η αγάπη που μοιάζει να την παρακινεί να συνδεθεί με τον μικρό μαθητή της δεν είναι αυτό που η ίδια νομίζει αλλά αυτό που απωθεί, μεταμφιέζοντάς το σε αγωνία για αναγνώριση ενός φυσικού ταλέντου.

Η περίπτωση του μικρού ποιητή της ιδιαίτερης αυτής ταινίας της Σάρας Κολάντζελο είναι μια τυπική περίπτωση χαρισματικού παιδιού, μόνο που εδώ αντί να έχουμε μια μαθηματική διάνοια, έχουμε έναν ποιητή, έναν Μότσαρτ σε μικρογραφία. Για κάθε Μότσαρτ όμως αυτού του πεζού, αδιάφορου για την Τέχνη, κόσμου υπάρχει κι ένας «μοχθηρός» Σαλιέρι, ένας ατάλαντος ή έστω λιγότερο ταλαντούχος καλλιτέχνης που ωστόσο εποφθαλμιά αυτό το Χάρισμα που στερείται. Τη γλυκιά Λίσα, Σαλιέρι δεν τη λες, αλλά η απελπισία μιας γυναίκας στο κατώφλι της μέσης ηλικίας, με όνειρα ακυρωμένα, που βλέπει με παράπονο ακόμη και τα παιδιά της να προοδεύουν στο σχολείο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, την κάνει να προσκολληθεί σε μια ιδέα επικίνδυνη και κοινωνικά απαράδεκτη. Δεν είναι αγάπη αυτό που έχει στην ψυχή της αλλά ανεξέλεγκτος σκοτεινός πόθος απόλυτης ταύτισης με το Άλλο. Μια ψυχοπαθολογική περίπτωση που δεν αργεί να ξεφύγει και να κορυφωθεί καθώς η ταινία συνεχώς «σκοτεινιάζει» μετατρεπόμενη σταδιακά από κοινωνική κομεντί σε ψυχολογικό θρίλερ.

Μια απόλυτα ιδιοσυγκρασιακή περίπτωση ταινίας, βραβευμένη για τη σκηνοθεσία της στο Φεστιβάλ του Σάντανς με μια μοναδική Μάγκι Τζίλενχαλ να ακροβατεί ανάμεσα σε γοητεία και τρέλα. Ένα σύγχρονο σκοτεινό και διφορούμενο Amadeus που λείπει αδικαιολόγητα από τις φετινές λίστες Βραβείων.   

Διανομή: Strada Films σε συνεργασία με την Seven Films 

Στις αίθουσες από 14.02.19