Can You Ever Forgive Me? - Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2018

Διάρκεια: 119 λεπτά

Είδος: Δραματική Βιογραφία

Βαθμολογία: * * * ½

Σκηνοθεσία: Marielle Heller

Πρωταγωνιστούν:  Melissa McCarthy, Richard E. Grant, Dolly Wells, Ben Falcone, Gregory Korostishevsky, Jane Curtin, Stephen Spinella, Christian Navarro. 

Η αληθινή ιστορία της κορυφαίας σε πωλήσεις βιογράφου διασημοτήτων Λι Ίσραελ που έβγαζε τα προς το ζην κατά τη δεκαετία του ‘70 και του ‘80 καταγράφοντας τις ζωές διάσημων όπως η Κάθριν Χέπμπορν, η Ταλούλα Μπάνκχεντ, η Εστέ Λόντερ και η δημοσιογράφος Ντόροθι Κιλγκάλεν. Όταν η Λι δεν μπορούσε να εκδώσει πια τα έργα της καθώς θεωρούνταν ξεπερασμένα, μετέτρεψε την τέχνη της σε απάτη με τη βοήθεια του πιστού της φίλου Τζακ. Η Λι σκέφτηκε κάτι για να γλιτώσει τη χρεοκοπία: θα έγραφε τα γράμματα των διασήμων που αργότερα θα πουλούσε στους συλλέκτες σαν αυθεντικά. Ένας κόσμος με απέραντες δυνατότητες ανοίχτηκε μπροστά της όταν ξεκίνησε να γράφει την πλαστή αλληλογραφία διάσημων όπως των Ντόροθι Πάρκερ, Ερνστ Χέμινγουεϊ, Τζορτζ Σ. Κάουφμαν και άλλων πριν επέμβουν οι Ομοσπονδιακές Αρχές. 

Είναι υπέροχο να ανακαλύπτεις ταλαντούχους ανθρώπους όπως η δημιουργός αυτής της ταινίας η Καλιφορνέζα Μαριέλ Χέλερ που με τη 2η σκηνοθετική της δουλειά κατατάσσεται  ανάμεσα στις πιο ευαίσθητες και ρηξικέλευθες φωνές του Αμερικάνικου σινεμά. Και είναι ακόμη πιο υπέροχο να σου πέφτει το σαγόνι από θαυμασμό μπροστά στην αποκάλυψη του μεγέθους ενός ταλέντου όπως της Μελίσα Μακάρθι που μέχρι τώρα χανόταν μέσα σε όχι πάντα εμπνευσμένους κωμικούς ρόλους. Γεννημένη κωμικός, αποδεικνύεται ιδανική εκφραστής μιας δύσκολης και πολύπλοκης προσωπικότητας όπως η Λι Ίσραελ, ευφυής αρθρογράφος και βιογράφος διάσημων επί τρεις δεκαετίες μέχρι που η συγγραφική της καριέρα έληξε άδοξα με την αποτυχία του βιβλίου της για την Έστε Λόντερ.

Η Νεοϋορκέζα συγγραφέας, όταν είδε τον κόσμο της να καταρρέει και τη ζωή να την προσπερνάει, είχε τη φαεινή ιδέα να θέσει το ταλέντο της σε νέες, μάλλον πιο σκοτεινές, βάσεις, πουλώντας σε συλλέκτες υποτιθέμενες ιδιωτικές επιστολές διάσημων που είχε πλαστογραφήσει η ίδια, τόσο καλά που ίσως και να ήταν καλύτερες από ότι αν τις είχαν γράψει οι ίδιοι οι διάσημοι. Συνεργός της σ αυτή την ευφυή εγκληματική δραστηριότητα ο Τζακ Χοκ, ψηλόλιγνος και ξεπεσμένος gay δανδής, απατεώνας και διακινητής κόκας για τα προς το ζην. Ο κόσμος των χάι διανοούμενων της Νέας Υόρκης αλλά και της υπόλοιπης Αμερικής πλημμύρισε από τις επιστολές της Λι που φημολογείται ότι ξεπέρασαν τις 400. Κι αυτή, μισάνθρωπος, γατόφιλη και τραγικό θύμα ερωτικής απογοήτευσης αφού την είχε εγκαταλείψει η σύντροφός της, το καταδιασκέδαζε να εξαπατά τους αφελείς μέχρι που επενέβη μοιραία το FBI.

Ακροβατώντας ιδανικά ανάμεσα στη μιζέρια της καθημερινότητας και το βιτριολικό χιούμορ της ηρωίδας της, η Χέλερ δημιουργεί μια δραματική (έως και τραγική) κομεντί για μια απογοητευμένη από την ανθρωπότητα και κυνική γυναίκα και έναν επίσης σε κάθετη πτώση αυτοκαταστροφικό αλλά χιουμορίστα απατεώνα που δίνει επίσης την ευκαιρία στον ιδανικό Englishman in New York Ρίτσαρντ Γκραντ  να δημιουργήσει τον καλύτερο ρόλο του από την εποχή του Withnail And I.

Και κάπου εκεί προς την κορύφωση υποκλίνεσαι πρώτα από όλα στην αγάπη και την κατανόηση με την οποία οι δημιουργοί του φιλμ προσεγγίζουν ανθρώπους θεωρητικά απόβλητους και προβληματικούς. Και στο ταλέντο όλων των εμπλεκόμενων στο να δημιουργήσουν έναν ολόκληρο κόσμο που χάθηκε μαζί με τα αμέτρητα θύματα του AIDS και με τον αιώνα που πέρασε και πάει.

Η απάντηση λοιπόν στον τίτλο είναι ένα μεγάλο συγκινητικό Ναι.

Και φυσικά κάπου πίσω από τη Χέλερ θα κρύβεται ικανοποιημένος για την άξια επίγονο ο Γούντι Άλεν. Οι λοιπές, υπέροχες αμέτρητες μικρές λεπτομέρειες περιμένουν το θεατή στη μεγάλη οθόνη για να τις ανακαλύψει και να τις απολαύσει. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 21.02.19