Vox Lux

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2018 

Διάρκεια: 114 λεπτά 

Είδος: Μουσικό Δράμα 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Brady Corbet 

Πρωταγωνιστούν: Natalie Portman, Jude Law, Stacy Martin, Jennifer Ehle, Raffey Cassidy, Christopher Abbott, Logan Riley Bruner, Maria Dizzia, Meg Gibson. 

H 14χρονη Σελέστ, μοναδική επιζήσασα μιας σχολικής σφαγής, γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη εθνική σταρ όταν ένα τραγούδι που έγραψε με τη μεγαλύτερη αδελφή της για τα θύματα της τραγωδίας γίνεται το παγκόσμιο hit του 2000. Η φήμη της εκτοξεύεται, αποκτά Manager και δισκογραφική και μια λαμπρή Pop καριέρα, με την αδελφή της να βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της. Ξαναβρίσκουμε τη Σελέστ το 2017, φτασμένη σούπερσταρ που ετοιμάζεται για μια μεγάλη περιοδεία που θα λανσάρει τον νέο της δίσκο όταν μια τρομοκρατική επίθεση σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο της Κροατίας μοιάζει με αντίτυπο ενός δικού της video clip. Η ιστορία επιστρέφει για να τη στοιχειώσει…

Ο 30χρονος σήμερα Μπρέιντι Κόρμπετ, Αμερικανός έφηβος σταρ που πέρασε στο διεθνές καλλιτεχνικό σινεμά ως πρωταγωνιστής του Λαρς φον Τρίερ (Μελαγχολία), του Χάνεκε (το remake του Funny Games) και του Ασαγιάς (Τα σύννεφα του Σιλς Μαρία) ξεκίνησε τη δική του σκηνοθετική καριέρα το 2015 με τη Γέννηση ενός Ηγέτη που ασχολιόταν με τα παιδικά χρόνια ενός μελλοντικού δικτάτορα στις αρχές του 20ου αιώνα. Με τη δεύτερη ταινία του πηγαίνει 100 χρόνια μπροστά για να βάλει στο μικροσκόπιό του τα ταραγμένα χρόνια των αρχών του 21ου αιώνα κάτω από το πρίσμα της ζωής μιας σχεδόν υστερικής και απεχθούς Pop ντίβας. Μιας ντίβας που γεννήθηκε μέσα από μια τραγωδία και έφθασε στο απόγειο της δόξας της, εμπνέοντας με την τέχνη της μια άλλη παρόμοια τραγωδία. Μια ζωή σαν παραμύθι που έχει μόνο δράκους και καθόλου νεράιδες, με ναρκωτικά, αλκοόλ, παράνοια, εγωπάθεια και με μια σχεδόν παραφρονημένη Pop πριγκίπισσα να σέρνει το χορό (και να σέρνεται ψυχικά). Κι αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα της αφήγησης. Δεν αφήνει το θεατή να πλησιάσει την ηρωίδα που κρατιέται σε απόσταση μέσα από το λόγο της, τη στάση της και το υπερφορτωμένο της εγώ. Μια μοντέρνα art φαμ φατάλ με πολλούς σκελετούς στο ντουλάπι η πόρτα του οποίου χάσκει ορθάνοιχτη.

Φυσικά η αισθητική και η φόρμα του φιλμ φωνάζουν από μακριά τις ευρωπαϊκές επιρροές του Κόρμπετ. Αφήγηση από τον Γουίλεμ Νταφόε, η Στέισι Μάρτιν του Nymphomaniac  στο καστ, σαν να γύριζε ο Λαρς φον Τρίερ το Ένα Αστέρι Γεννιέται ένα πράμα.

Φυσικά επίσης η Νάταλι Πόρτμαν εκπέμπει απίστευτα μεγάλες ποσότητες ενέργειας και δύναμης στο ρόλο της Σελέστ σε μεγάλη ηλικία, έχοντας προφανώς μελετήσει σε βάθος τις σύγχρονες pop ντίβες, από Katie Perry και Madonna μέχρι Lady Gaga. Αλλά και η νεαρή πρωταγωνίστρια του Λάνθιμου στο Ιερό Ελάφι Ράφι Κάσιντι στο διπλό ρόλο της μικρής Σελέστ και κατόπιν της κόρης της (ναι, έχει κόρη) είναι πολύ αποτελεσματική.

Μεγάλη είναι η σημασία αλλά και η επιτυχημένη συμβολή της ηχητικής μπάντας που τη μοιράζονται ο παλαίμαχος ρόκερ Σκοτ Γουόκερ στο σάουντρακ και η Σία στα τραγούδια.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά άνισο το σύνολο, ίσως οι ειδικοί στο μέλλον το δουν με διαφορετικό μάτι… 

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 21.03.19