Ελεύθερο Θέμα

Παραγωγή: Ελλάδα/Γαλλία – 2018 

Διάρκεια: 149 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Στέλλα Θεοδωράκη 

Πρωταγωνιστούν: Θεοδώρα Τζήμου, Δημήτρης Κίτσος, Μάρθα Λαμπίρη, Laurent Sauvage, Αντώνης Καρυστινός, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Ιωάννα Μούσουρα, Κωνσταντίνος Ελματζιόγλου, Δημήτρης Θεοδωρίδης, Πάνος Κούγιας, Ναταλία Ρήγα, Φραγκίσκη Μουστάκη. 

Η Ίρις (Θεοδώρα Τζήμου), καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών, δίνει στους οκτώ φοιτητές της μια άσκηση με ελεύθερο θέμα με σκοπό την ωρίμανσή τους σε μια περίοδο αμφισβήτησης των κοινωνικών αξιών. Η ομάδα ενθουσιάζεται με την ιδέα της ελεύθερης επιλογής και δημιουργεί ένα «εργαστήριο φαντασίας» χωρίς όρια, εμπνευσμένο από την περίοδο που βιώνουν και τους ανθρώπους που αγαπούν. Την αρχή του «ελεύθερου θέματος» κάνει ένας από τους φοιτητές, ο Γιώργος, που βρήκε τυχαία το κινητό τηλέφωνο της Ίριδας και μυθοπλαστικά «αντέγραψε» στοιχεία από τη ζωή της. 

Η αναζήτηση της ελευθερίας ως καλλιτεχνική άσκηση με ελεύθερη φόρμα μετατρέπεται από την Στέλλα Θεοδωράκη σε μια ταινία ποταμό από κάθε άποψη. Η τέχνη ενάντια στην κοινωνική αδράνεια, η τέχνη ως βίωμα, η ζωή ως μαθητεία, ο έρωτας με και χωρίς όρια είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θίγονται «ελεύθερα» σε μια ελληνογαλλική συμπαραγωγή που τιμά εξίσου και τις δύο κινηματογραφικές κουλτούρες. Δύσκολο εγχείρημα, στέκεται επάξια σε υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, κυρίως χάρη στην σκηνοθετική μαεστρία της δημιουργού που αρθρώνει ένα αυθεντικά γυναικείο λόγο, μακριά από κάθε λογής -ισμούς και σύγχρονους εσμούς πολιτικής ορθότητας.

Με οδηγό μια εκθαμβωτική Θεοδώρα Τζήμου ως καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών και με ένα πολυπρόσωπο ταλαντούχο νεανικό καστ, με ουσιαστική εμβάθυνση στον εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων της, με διάθεση επανακαθορισμού και ανατροπής, μας παραδίδει ένα όχι εύκολο αλλά απόλυτα γοητευτικό δοκίμιο περί ελευθερίας όπου οι ιστορίες των ηρώων της μπλέκονται αριστοτεχνικά με τις μυθοπλασίες που περιλαμβάνει η εργασία που τους έχει ανατεθεί.

Η επιτυχημένη σε κάθε τομέα δουλειά που έχει γίνει (ξεχωρίζουν το soundtrack του Χρήστου Δεληγιάννη και η φωτογραφία των Ηλία Κωνσταντακόπουλου και Ηλία Αδάμη) οδήγησε αυτό το παθιασμένο ταξίδι 2μιση ωρών στην ανασύσταση της Τέχνης να είναι σήμερα υποψήφιο για 9 βραβεία της εγχώριας Ακαδημίας Κινηματογράφου. 

Διανομή: One from the Heart 

Στις αίθουσες από 28.03.19 

 

ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο:Στέλλα Θεοδωράκη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, Ηλίας Αδάμης

Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος

Ήχος: Νίκος Παπαδημητρίου, Philippe Henry

Μουσική: Χρήστος Δεληγιάννης

Κοστούμια: Τριάδα Παπαδάκη

Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης

Μακιγιάζ: Κατερίνα Βαρθαλίτου, Εύη Ζαφειροπούλου

Παραγωγή: Φαντασία Οπτικοακουστική ΕΠΕ

Παραγωγός: Θάνος Αναστόπουλος

Συμπαραγωγή: ΕΡΤ AE, CNC, Eurimages

Συμπαραγωγός: Guillaume De Seille

Παγκόσμια εκμετάλλευση: Φαντασία Οπτικοακουστική ΕΠΕ, [email protected]