The Hole in the Ground – Η Τρύπα

Παραγωγή: Ιρλανδία - 2019 

Συμπαραγωγοί: Βέλγιο/Φινλανδία/Βρετανία 

Διάρκεια: 90 λεπτά 

Είδος: Τρόμου   

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Lee Cronin 

Πρωταγωνιστούν: Seána Kerslake, James Quinn Markey, Simone Kirby, Steve Wall, Eoin Macken, Sarah Hanly, James Cosmo και η  Kati Outinen. 

Η Σάρα μετακομίζει με τον μικρό της γιο Κρις σε ένα εξοχικό και αρκετά απομονωμένο σπίτι σε μια επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας. Η εξοχή και η αλλαγή σκηνικού ελπίζουν να τους κάνει καλό αφού όπως φαίνεται από την ουλή που κρύβει η Σάρα στο μέτωπό της, η οικογενειακή τους ζωή ήταν μέχρι τώρα δύσκολη. Το σκοτεινό δάσος όμως που βρίσκεται κοντά στο σπίτι έχει μια τεράστια τρύπα στο κέντρο του και η αλλόκοτη ηλικιωμένη γειτόνισσα περπατά και παραμιλά. Η ένταση θα ανέβει κι άλλο για τη στρεσαρισμένη Σάρα όταν ο Κρις χαθεί τρέχοντας θυμωμένος στο δάσος μετά από μια παρεξήγηση. Αναζητώντας τον η Σάρα φθάνει στα όριά της όταν ανακαλύπτει την τεράστια τρύπα και όταν βρίσκει πίσω στο σπίτι τον Κρις σαν να μην έγινε τίποτα. Είναι όμως ο Κρις αυτό το παιδί ή έχει δίκιο η Σάρα που της φαίνεται διαφορετικός και αναρωτιέται αν πρόκειται πραγματικά για τον γιο της… 

Σκηνοθετικό ντεμπούτο στις ταινίες μεγάλου μήκους για τον νεαρό Λι Κρόνιν που ανακατεύει λαϊκούς μύθους και πραγματικά γεγονότα σε μια ιστορία διφορούμενου μεταφυσικού τρόμου, ατμοσφαιρική αν και όχι πρωτότυπη. Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που η μητρότητα έρχεται στο επίκεντρο του σινεμά τρόμου με το Μωρό της Ρόζμαρι να στέκεται στην κορυφή και το Μπάμπαντουκ να αποτελεί το πιο πρόσφατο εξαιρετικό δείγμα του είδους.  

Εδώ το ελλειπτικό (υπερβολικά όμως ελλειπτικό) σενάριο θέλει την ηρωίδα να βρίσκεται με το καλημέρα στα ψυχολογικά της όρια τα οποία και σταδιακά παραβιάζει για να οδηγηθεί σε μια παράνοια που μπορεί να είναι σχιζοφρένεια μπορεί όμως και να έχει μια μεταφυσική διάσταση. Δεν θα αποκαλύψουμε φυσικά την εξέλιξη και την τροπή της ιστορίας αλλά θα τονίσουμε το ταλέντο του Κρόνιν στην αφήγηση και τη δημιουργία υποβλητικής ατμόσφαιρας όπως και τις ταιριαστά μουντές σχεδόν λασπωμένες αποχρώσεις της φωτογραφίας του Τομ Κόμερφελντ που δίνουν μια Ιρλανδική εξοχή μακριά από τα τουριστικά κλισέ, πιο κοντά στην κέλτικη μαγεία των σκοτεινών θρύλων.

Συμπαθής και επαρκής η Ιρλανδή πρωταγωνίστρια Σόνα Κέρσλεϊκ κρατάει πάνω της σχεδόν  όλη την ταινία, με το εκφραστικά σκοτεινό της πρόσωπο που έχει κάτι από Σκάρλετ Γιόχανσον. Η θρυλική πρωταγωνίστρια του Καουρισμάκι, η Φινλανδή Κάτι Ουτίνεν καλύπτει με ανατριχιαστική ακρίβεια το σύντομο guest ρόλο της αλλοπαρμένης.

Ενθαρρυντικό ντεμπούτο που δίνει την εντύπωση ότι ίσως το επόμενο βήμα του Κρόνιν να είναι πιο…σίγουρο.     

Διανομή: Neo Films 

Στις αίθουσες από 28.03.19