Shazam!

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 132 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: David F. Sandberg 

Πρωταγωνιστούν: Zachary Levi, Jack Dylan Grazer, Asher Angel, Djimon Hounsou, Mark Strong, Marta Milans, Grace Fulton, Cooper Andrews, Natalia Safran, John Glover, Caroline Palmer, Faithe Herman, Ian Chen, Ava Preston, Jovan Armand, Evan Marsh. 

Ο Μπίλι Μπάτσον είναι ένα 14χρονο αγόρι στη Φιλαδέλφεια που μεγάλωσε σε παρένθετες οικογένειες και ιδρύματα από τότε που χάθηκε σε ένα λούνα παρκ όταν ήταν μωρό. Αυτό το «προβληματικό» παιδί όμως επιλέγει ένας αρχαίος μάγος από άλλη διάσταση για να τον διαδεχθεί στο θρόνο του προστάτη του κόσμου αφού τον κρίνει πρωταθλητή στην αθωότητα και την καλοσύνη. Έτσι λοιπόν ο Μπίλι κάθε φορά που φωνάζει τη λέξη SHAZAM! μεταμορφώνεται από 14χρονο έφηβο σε ένα ενήλικα υπερήρωα με θεόρατο και γεροδεμένο σώμα που όμως μέσα του παραμένει παιδί. Και σαν παιδί διασκεδάζει με την ενήλικη έκδοση του εαυτού του, κάνοντας ό,τι θα έκανε κάθε έφηβος που θα αποκτούσε υπερδυνάμεις: κάνει την πλάκα του! Μπορεί να πετάξει; Βλέπει με ακτίνες Χ; Μπορεί να εξαπολύσει αστραπές από τα χέρια του; Μπορεί να κάνει κοπάνα από το σχολείο; Όλα αυτά με τη βοήθεια του ειδήμονα σε υπερηρωικά ζητήματα κολλητού του Φρέντι. Όμως ο Shazam γρήγορα θα χρειαστεί να μαζέψει τα μυαλά του και να μάθει να ελέγχει τις ικανότητες του για να κατατροπώσει τον σατανικό Δρ. Σιβάνα που έχει βάλει σκοπό να εξαπολύσει πάνω στην ανθρωπότητα τους 7 δαίμονες που ο καθένας τους εκπροσωπεί ένα θανάσιμο αμάρτημα.

Ναι! Είναι παλιομοδίτικο! Και ναι! Είναι απίστευτα διασκεδαστικό. Η απάντηση της DC Comics στην ανταγωνίστρια Marvel είναι η πιο χαρούμενη προσθήκη μέχρι τώρα στο κάπως σκοτεινό DC Extended Universe, ένα comic με έφηβους για έφηβους και γενικά για το παιδί που κρύβει μέσα του κάθε θεατής. Η κλασσική κωμωδία των 80s Big με τον Τομ Χανκς να είναι παιδί σε σώμα ενήλικου είναι ίσως η πλησιέστερη αισθητική και θεματική αναφορά αυτής της θεαματικής, ευφρόσυνης και ουσιαστικής κωμικής περιπέτειας που κυλάει σαν νεράκι παρά τη μεγάλη της διάρκεια. Πίσω από την κωμωδία και το θέαμα όμως κρύβεται ένα δυνατό κοινωνικό σχόλιο υπέρ της εναλλακτικής οικογένειας, της αγάπης και της αλληλεγγύης που πρέπει να τη διακρίνουν. Home is where the heart is: Σπίτι είναι εκεί που βρίσκεται η καρδιά, η αγάπη. Αυτό είναι και το δίδαγμα που παίρνει ο μικρός ήρωάς μας ο Μπίλι Μπάτσον στη διάρκεια της περιπέτειάς του. Αυτή η συνειδητοποίηση είναι επίσης που βοηθάει και μεταμορφώνει σταδιακά το ηρωικό του alter ego σε πραγματικό υπερήρωα, έτοιμο να τα βάλει με το απόλυτο κακό.

Αλλά ας μη το σοβαρεύουμε πολύ. Η ταινία είναι χαρά θεού όπως και ο σούπερ διασκεδαστικός πρωταγωνιστής της Ζάκαρι Λιβάι, όπως και η χαριτωμένη «συμμορία» των παιδιών που τον βοηθάνε να κατατροπώσει τα τέρατα.

Μια διασκεδαστική υπερπαραγωγή «για όλη την οικογένεια» που οδηγεί τα comics εκεί που θα έπρεπε να κατοικοεδρεύουν: στα μαγεμένα από το θέαμα παιδικά βλέμματα. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 04.04.19 

Και μερικά trivia

Ο υπερήρωας γνωστός ως Shazam, το άλτερ έγκο του Μπίλι Μπάτσον, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο κόμικ Whiz Comics #2 του 1940 και ήταν ο πρώτος υπερήρωας που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη.

O ηθοποιός Ζάκαρι Λίβαϊ χρειαζόταν κατά μέσο όρο 20 λεπτά για να μπει στη στολή του υπερήρωα Shazam ενώ γυμναζόταν πέντε με έξι μέρες την εβδομάδα και ακολουθούσε μία διατροφή που αποτελούνταν από 25 τοις εκατό πρωτεΐνη, 55 τοις εκατό λίπος και 10 τοις εκατό υδατάνθρακες, ενώ κατάπινε μία κουταλιά του γλυκού ιχθυέλαιο για επιδόρπιο.

Για τη σωστή κατασκευή της στολής του Shazam, όλο το μυϊκό σύστημα του ηθοποιού μπήκε σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή που ψηφιοποίησε την πληροφορία. Η ίδια η στολή έχει κλασικές αναφορές – το κόκκινο χρώμα, τη λευκή κάπα, τις μπότες και τον κεραυνό που αστράφτει. Τα υλικά και οι γραμμές έχουν κάτι σύγχρονο που μας τοποθετεί εύκολα στο σήμερα.

Τα αγάλματα που συμβολίζουν τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα και ορθώνονται στον Βράχο της Αιωνιότητας είναι σκαλισμένα στο χέρι από τεχνίτες που χρησιμοποιήσαν διαφορετικές αναφορές στις υφές, όπως κορμό δέντρου ή δέρμα ελέφαντα για να δώσουν στο κάθε Αμάρτημα διαφορετικό ύφος.

Η ομάδα παραγωγής χρησιμοποίησε διαφορετικά λεωφορεία για να γυρίσει τη σκηνή στην οποία ο Shazam διασώζει ένα λεωφορείο γεμάτο με επιβάτες από μία γέφυρα. Ανάμεσα στα λεωφορεία ήταν ένα που αιωρούνταν στο χείλος της γέφυρας και ένα που ήταν κομμένο στη μέση.